دکتر فریبا هندسی
1398/02/27

سی تی آنژیوگرافی قلب و تفاوت آن با آنژیوگرافی

سی تی آنژیوگرافی قلب همانند آنژیوگرافی، یکی روش تشخیصی برای تشخیص بیماری های قلبی است. تفاوتی که دارد این است که این روش کمتر تهاجمی است؛ ولی باز پزشکان تحت شرایطی آنژِیوگرافی معمولی را پیشنهاد می کنند.

در ادامه در رابطه با این روش تشخیصی بیشتر صجبت می شود.


سی تی آنژیوگرافی قلب چیست؟

سی تی آنژیوگرافی قلب (کروناری CTA) نوعی تصویر برداری است که شریان هایی که به قلب خونرسانی می کنند را بررسی میکند. این نوع تصویر برداری ممکن است برای تشخیص علت درد قفسه سینه یا دیگر علائم استفاده شود.

سی تی آنژیوگرافی نوعی دستگاه و همچنین استفاده از اشعه ایکس قدرتمند برای تهیه تصویر از قلب شما و عروق خونی آن است. این تصویر برداری بدون تهاجم است و نیازی به مدت بهبودی ندارد. سی تی آنژیوگرافی به طور قابل توجهی برای افرادی که مشکلات قلبی مختلفی دارند مناسب است.

آنژیوگرافی سنتی (که براساس سی تی اسکن نیست) نیازمند استفاده از یک لوله نازک و انعطاف پذیر (کاتتر) است که از طریق کشاله ران یا بازو شما به سمت قلب فرستاده میشود.

اگر شما بیماری شریان کرونری (قلبی) شناخته شده داشته باشید، ممکن است پزشک شما توصیه به استفاده از آنژیوگرافی سنتی و معمولی کند، زیرا در هنگام تصویر برداری امکان انجام اقدامات درمانی نیز میسر است.

چگونگی انجام تصویر برداری

این روش می تواند مشکلات مختلف قلب شما را بررسی کند، اما ابتدا برای بررسی تنگی یا انسداد شریان های قلبی شما استفاده می شود.

اگر این تصویر برداری تایید کرد که شما بیماری قلبی دارید، شما با پزشکتان میتوانید درمورد گزینه های درمانی صحبت کنید.

خطرات سی تی آنژیوگرافی چیست؟

1- شما در حین تصویر برداری در معرض تابش اشعه قرار می گیرید. مقدار اشعه بسته به نوع دستگاهی که استفاده میشود متفاوت است.

خطر ابتلا به سرطان به دلیل سی تی آنژیو شناخته نشده است، اما اندک است. با این حال، اگر شما باردار هستید نباید برای شما سی تی آنژیوگرافی انجام شود، زیرا برای جنین شما خطرات احتمالی وجود دارد.

2- امکان این وجود دارد که شما در اثر رنگ مخصوصی که در این فرآیند استفاده میشود دچار واکنش حساسیتی شوید. اگر درمورد این موضوع نگران هستید، با پزشکتان صحبت کنید.

آمادگی برای انجام ct آنژیو

پزشکتان در مورد چگونگی آماده شدن برای این فرآیند به شما دستوراتی خواهد داد. شما میتوانید برای رفتن و برگشتن از این تصویر برداری، خودتان رانندگی کنید.

1- غذا و داروها

معمولا، از شما خواسته میشود تا چهار ساعت قبل از تصویر برداری چیزی نخورید. شما میتوانید آب بنوشید، اما از نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند تا 12 ساعت قبل از تصویر برداری پرهیز کنید، زیرا کافئین میتواند ضربان قلب شما را افزایش دهد، چیزی که میتواند تهیه تصویر های واضح از قلب شما را برای پزشکتان سخت کند.

اگر شما به رنگی که در این فرآیند استفاده میشود حساسیت دارید، ممکن است پزشکتان به شما توصیه کند که 12 ساعت قبل از تصویر برداری جهت کاهش حساسیت، از داروهای استروئیدی (کورتون) استفاده کنید.

2- لباس و وسایل شخصی

نیاز است که لباس ها و جواهرات و عینک خود را در بیاورید، و لباس های بیمارستانی را بپوشید.

مراحل سی تی آنژیوگرافی

مراحل سی تی آنژیوگرافی قلب

این فرایند معمولا در قسمت رادیولوژی بیمارستان و یا به صورت تصویر برداری سرپایی انجام میشود.

1- قبل از تصویر برداری

ممکن است پزشکتان دارویی به اسم بتا بلاکر به شما بدهد تا ضربان قلب شما را کاهش دهد؛ و این امکان را فراهم کند که تصویر های واضح تری از قلب شما تهیه گردد.

اگر در گذشته در اثر مصرف بتا بلاکر دچار عارضه شده اید، به پزشکتان اطلاع دهید.

همچنین ممکن است برای گشاد کردن شریان های قلبی، به شما نیترو گلیسرین بدهند. همچنین اگر به رنگی که در تصویر برداری استفاده میشود؛ حساسیت داشته باشید؛ ممکن است به شما دارویی بدهند تا خطر ایجاد واکنش حساسیتی را بکاهند.

2 -در طی تصویر برداری

یکی از پرستاران اتاق عمل به شما قبل از کار گذاشتن آنژیوکت در بازو یا دست که جهت تزریق رنگ است، بیحسی می دهد.

گرچه مدت زمان قسمتی که تصویر برداری انجام میشود اندک و تا پنج ثانیه است، اما ممکن است انجام تمام فرآیند تا یک ساعت زمان ببرد.

بر روی قفسه سینه شما الکترودهایی قرار داده میشود تا ریتم قلبی شما ثبت گردد. شما روی تختی دراز میکشید که روی آن یک دستگاه تونل مانند کوچک قرار دارد.

شما باید در طول تصویر برداری خیلی ثابت بمانید و نفستان را حبس کنید تا تصویرها واضح تهیه شوند. اگر در مکان های بسته راحت نیستید، از پزشکتان بخواهید که از داروهایی استفاده کند که آرام بمانید.

3- بعد از تصویر برداری

بعد از اتمام تصویربرداری، میتوانید به فعالیت های طبیعی خودتان بازگردید. شما میتوانید برای بازگشت به خانه یا شغلتان، خودتان رانندگی کنید. برای کمک به دفع رنگ از بدنتان، مقدار زیادی آب بنوشید.

تصاویر تهیه شده بلافاصله بعد از انجام فرآیند آماده هستند. معمولا، پزشکتان در مورد نتایج با شما صحبت خواهد کرد.

سی تی آنژیوگرافی برای چه افرادی مناسب است؟

درکل، بزرگسالان، کودکان و حتی نوزادان می تواننند بدون عوارض جانبی تخت سی تی آنژیوگرافی قرار بگیرند. با این حال، سی تی آنژیوگرافی به صورت شایع برای بزرگسالان توصیه میشود و برای برای مشکلات گسترده ای استفاده می گردد.

سی تی آنژیوگرافی ممکن است برای افرادی که حساسیت شناخته شده به رنگ مورد استفاده آن دارند مناسب نباشد. ممکن است پزشکان در موارد زیر از روش جایگزینی به جای این فرایند استفاده کنند:

  • سابقه حساسیت به رنگ مورد استفاده در سی تی آنژیوگرافی
  • فشار خون یا ضربان قلب ناپایدار
  • نقص عملکرد کلیه

سی تی آنژیو

برای افراد باردار و یا افرادی که به دلیل مشکل دیگری تحت رادیوتراپی قرار گرفته اند، تصمیم انجام این تصویر برداری با پزشکشان است، زیرا شرایط هر فرد با فرد دیگری متفاوت است.

عواملی که باید مورد توجه قرار بگیرند شامل موارد زیر هستند:

  • نوع آنژیوگرافی
  • مشکلی که برای آن آنژیوگرافی انجام میشود.
  • مقدار کل اشعه ای که فرد میتواند بگیرد، با محاسبه تمام اشعه هایی که با فرآیند های دیگر دریافت کرده است.
  • این که آیا منطقه ای که تحت اشعه قرار میگرد، جنین در آن جا وجود دارد یا خیر.
  • ماه بارداری: بعد از هفته 15 جنین به اندازه ای رشد کرده که خطراتی که برای آن در اثر تابش اشعه ی یک اسکن ایجاد میشود ناچیز باشد.

تغییر شیوه زندگی برای کاهش بیماری قلبی

براساس نتایج تصویر برداری شما، پزشکتان با شما صحبت خواهد کرد که یا بیماری قلبی دارید که باید درمان شود، یا در خطر ابتلا به بیماری قلبی هستید که باید مراقب سلامت قلبتان باشید.

بدون توجه به نتایج تصویر برداری، ایده خوبی است که تغییراتی در شیوه زندگیتان انجام دهید تا به سلامت قلبتان کمک کنید. این تغییرات شامل موراد زیر هستند:

1- مرتب ورزش کنید.

ورزش به رسیدن به وزن ایده آل و حفظ کن، کنترل دیابت، کاهش کلسترول و فشار خون بالا –که تمام این ها عوامل خطرزای بیماری قلبی هستند- کمک میکند. با تایید پزشکتان، اکثر روزهای هفته 30 تا 60 دقیقه فعالیت جسمی مناسب داشته باشید. در صورت لزوم، ورزش کردنتان را به چند زمان 10 دقیقه ای در روز تقسیم کنید.

2- غذای سالم بخورید.

رژیم غذایی سالم برای قلب شامل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل و غذاهایی که چربی اشباع و نمک و کلسترول کمی دارند هستند، که میتوانند به کنترل وزن، فشار خون و کلسترول کمک کنند.

3- سیگار را ترک کنید.

سیگار کشیدن یک عامل خطرزای مهم برای بیماری های قلبی، به خصوص تصلب شرایین است. اگر سیگار می کشید، ترک کردن بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عوارض آن است.

4- وزنتان را در محدوده سالم حفظ کنید.

وزن بالا میتواند منجربه فشار خون، کلسترول غیرطبیعی و دیابت نوع دو شود. کاهش وزن، حتی مقدار کم، خطرات را کاهش می دهد.

5- مشکلات سلامتیتان را مدیریت کنید.

اگر فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت دارید، داروهایتان را دقیقا مانند دستورشان مصرف کنید. از پزشکتان بپرسید که هر چند مدت باید دوباره بررسی شوید.

6- استرس هایتان را مدیریت کنید.

استرس میتواند باعث شود که عروق خونی شما تنگ شوند و احتمال ایجاد حمله قلبی را افزایش می دهد. درمورد مدیریت استرس با پزشکتان صحبت کنید. همچنین ورزش میتواند به کاهش استرس کمک کند.

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون