بدن شما در حین دوره بارداری دچار تغییرات متعددی می شود. با این که چنین تغییراتی معمولا بدن شما را برای به دنیا آوردن نوزاد و بزرگ کردن آن آماده می کنند، اما می توانند تاثیرات ناخواسته ای را نیز به وجود آورند. پوشیدن جوراب های واریس در حین بارداری می تواند به شما در پیشگیری از بروز برخی تاثیرات ناخواسته در پاها کمک کنند. در ادامه با ما همراه باشید درباره واریس در بارداری و نحوه ی درمان آن توضیح دهیم.
فهرست موضوعات
Toggleواریس چیست؟
شاید در نگاه اول این گونه به نظر برسد که رگ های ورم کرده و رگ های واریسی دو مشکل مختلف و غیر مرتبط به هم باشند، اما در واقعیت باید گفت که این دو تقریبا یکسان هستند همچنین بسیاری از بانوان، به خصوص در سه ماه آخر دوران بارداری با آن ها دست و پنجه نرم می کنند.
هموروئید و رگ های واریسی مربوط به رگ های پیچ خورده و ورم کرده می شوند، این رگ ها معمولا در پا و به رنگ قرمز یا بنفش هستند اما امکان شکل گیری آن ها در دیگر نواحی بدن نیز وجود دارد. اگر این مشکل در ناحیه مقعد رخ دهد، به آن هموروئید یا بواسیر می گویند.
واریس دستگاه تناسلی در بارداری
رگ های واریسی واژن، رگ هایی در ناحیه بیرونی از بخش تناسلی در بدن بانوان هستند. این دسته از رگ ها معمولا در حین دوره بارداری پدیدار می شوند. رگ های واریس دستگاه تناسلی در بارداری، ممکن است به تنهایی و یا همزمان با رگ های واریسی ناحیه پا شکل بگیرند.
هموروئید یا همان بواسیر ممکن است داخلی بوده و در مقعد شکل بگیرد و یا این که در ناحیه بیرونی بدن و مقعد دیده شود. هموروئیدهای داخلی گاهی اوقات تجمیع شده و از خروجی مقعد به سمت بیرون متمایل می شوند، رایج ترین مورد از علائم آن ها نیز خون روشن و قرمزی است که همراه با مدفوع به بیرون می آید. هموروئیدهای خارجی ممکن است دردناک و یا همراه با حس خارش باشند و در صورت فشار یا تحریک شدن دچار خون ریزی می شوند.
علت واریس دستگاه تناسلی در بارداری
علت واریس دستگاه تناسلی در بارداری، نیز افزایش حجم خونی است که در ناحیه لگن جمع می شود. یکی دیگر از دلایل پدیدار شدن این رگ ها، کاهش سرعت برگشت خون به قلب است، در نتیجه، خون در رگ های پایین تنه بانوان و به خصوص ناحیه تناسلی جمع می شود و رگ های واریس واژن به وجود می آیند.
علائم واریس واژن در بارداری
رگ های واریس واژن همیشه دارای علائم و نشانه های خاصی نیستند. در صورت به وجود آمدن آن ها، ممکن است حس پر بودن و یا فشار در ناحیه تناسلی خود داشته باشید و یا علائمی همچون ورم و ناراحتی واژن را تجربه کنید. در برخی موارد شدید، رگ های خونی گشاد شده ممکن است حالت بیرون زدگی پیدا کنند. رنگ این رگ ها به آبی می زند و به شکل برآمدگی بر روی پوست هستند. ایستادن طولانی مدت، تمرین و ورزش و همچنین داشتن رابطه جنسی می توانند این شرایط را بدتر کنند.
درمان واریس واژن در دوران بارداری
در حین دوره بارداری، سطح تولید پروژسترون در بدن بانوان بالا می رود تا آن ها را آماده به دنیا آوردن نوزاد کند. متاسفانه، همین سطح بالا از هورمون می تواند منجر به ورم رگ شود. در نهایت، ممکن است متوجه رگ های واریسی در بدن خود شوید و برای درمان آن اقدام کنید، لطفا با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی درمان واریس در بارداری بپردازیم.
– یک ساپورت و نگه دارنده مخصوص تهیه کنید.
به دنبال یک نگه دارنده و پوشاک مخصوص برای رگ های واریسی ناحیه واژن باشید. برخی از محصولات بازار بخش زیرین شکم و پایین کمر را نیز پشتیبانی می کنند.
جوراب های فشرده می توانند فشار خاصی بر روی پای شما بیاورند و اجازه ندهند رگ ها حجم زیادی از خون را در رگ نگه دارند. با پوشیدن این جوراب ها در روز، به خصوص در زمانی که می ایستید، ریسک شکل گیری رگ واریسی در حین بارداری کاهش می یابد.
– حالت بدن خود را تغییر دهید.
از ایستادن یا نشستن برای طولانی مدت اجتناب کنید.
– پاهای خود را در حالت ارتفاع قرار دهید.
این کار به بهبود گردش خون در بدن کمک شایانی می کند.
– از کمپرس های سرد و یخ بر روی واژن خود استفاده کنید.
این کار می تواند به تسکین درد شما کمک کند.
رگ های واریسی در ناحیه تناسلی معمولا نحوه به دنیا آوردن نوزاد در بانوان را تحت تاثیر خود قرار نمی دهند. این رگ ها معمولا دارای گردش خون پایینی در خود هستند. در نتیجه حتی اگر مشکل خون ریزی به وجود آید، امکان کنترل آن بسیار ساده خواهد بود.
علل به وجود آمدن رگ های واریس در بارداری
در حین دوره بارداری، میزان خونی که بدن تولید می کند افزایش خواهد یافت چرا که به این حجم خون برای دو بدن در حال رشد نیاز است. با این حال چنین موضوعی می تواند فشار بیشتری بر روی رگ های خونی بیاورد، به خصوص رگ های ناحیه پا که باید برای بازگرداندن خون به قلب با جاذبه زمین مقابله کنند.
همچنین وزن در این دوره افزایش یافته و فشاری که ناحیه تناسلی بر روی رگ های لگن می آورد بیشتر می شود. در نهایت به دلیل تولید پروستروژن بیشتر در بدن، رگ های شما آرام و ریلکس می شوند و زمینه برای پدیدار شدن رگ های واریسی فراهم خواهد بود.
علائم واریس در بارداری
رگ های واریسی معمولا شبیه به رگ هایی بزرگ، پیچ خورده و به رنگ آبی یا بنفش هستند که بر روی پا یا پشت ساق پا پدیدار می شوند همچنین امکان دارد در ناحیه داخل پا دیده شوند. این رگ ها ممکن است منجر به ورم در قوزه پا شوند و یا حس درد، سنگینی و تیر کشیدن به پا دهند. در صورتی که رگ های واریسی در ناحیه تناسلی پدیدار شوند، معمولا به شکل رگ های بیرون زده، پیچیده و بزرگ در می آیند.
نحوه تشخیص رگ های واریسی در بارداری
پس از مراجعه شما به پزشک معالج، در ابتدا پا و ناحیه مقعد را معاینه می کند تا نشانه های مربوط به رگ های واریسی و هموروئید را شناسایی کند. سپس درمان های لازم را برای شما تجویز می کند.
افراد عادی اطلاعات کافی برای تشخیص رگ های واریسی ندارند، پس اگر در دوران بارداری حس ناخوشایند و درد، در ناحیه پاها، مقعد و واژن احساس شد، حتما به پزشک متخصص واریس مراجعه شود.
درمان واریس در بارداری
واریس در حین دوره بارداری یک مشکل کوتاه مدت به حساب می آید و پس از به دنیا آمدن نوزاد بهبود پیدا می کند. با این حال راهکار هایی وجود دارد که به کمک آن ها می توانید درد و ناراحتی ناشی از آن را تسکین دهید:
– برای تسکین درد، روزانه چند بار در داخل وان آب گرم به مدت ده دقیقه بنشینید. زمانی که از وان استفاده می کنید، آن را کامل پر از آب نکنید. فقط به اندازه کافی آب گرم داشته باشید که در آن بنشینید. این کار می تواند جریان خون در ناحیه مقعد را بهبود بخشد.
– از بسته های یخ و سرما جهت کاهش ورم استفاده کنید.
– از پزشک خود در مورد کرم ها و دیگر داروها که برای دوره بارداری مناسب هستند سوال بپرسید.
– این بسیار مهم است که با فیبر و مایعات فراوان در رژیم غذایی خود به مشکل یبوست کمک کنید.
– سعی کنید در سرویس بهداشتی تا حد زیادی به خود فشار نیاورید و برای مدت طولانی ننشینید. تمرینات خاص بدنی در بهبود عضلات تاثیرگذار هستند به عنوان مثال فشرده کردن و سپس شل کردن عضلات ناحیه واژن و مقعد.
– بیشتر رگ های واریسی که در حین دوره بارداری به وجود می آیند به خودی خود پس از یک سال از تولد نوزاد بهبود می یابند. اما در حال حاضر ایستادن و یا نشستن برای مدت طولانی را محدود کنید و سعی کنید پاهای خود را دراز نکنید همچنین بهتر است در حین نشستن یا دراز کشیدن پاهای خود را بالا ببرید.
– از پوشیدن لباس های تنگ در اطراف کمر، ران و پا اجتناب کنید چرا که این ها منجر به تشدید رگ های واریسی می شوند.
حتما با پزشک خود در مورد علائم خود و خون ریزی احتمالی هموروئید صحبت نمایید. فراموش نکنید این مشکلات معمولا کوتاه مدت هستند و پس از به دنیا آمدن نوزاد با درمان برطرف می شوند.
بهتر است بخوانید: انواع روش های درمان واریس پا
با رگ های واریسی در حین بارداری چه کنیم؟
ترفند و نکاتی وجود دارند که با اجرای آن ها می توانید ریسک بروز رگ های واریسی در بدن در حین دوره بارداری را کاهش داده و یا آن ها را کنترل کنید. فراموش نکنید که تمامی بانوان این مشکل را تجربه نمی کنند، پس ممکن است شما یکی از افراد خوش شانس باشید اما اگر این رگ ها پدیدار شدند، تعدادی راهکار و درمان خانگی را در ادامه پیشنهاد می کنیم:
گردش خون بدن خود را حفظ کنید
هر وقت توانستید بنشینید و در حین نشستن پاهای خود را در حالت ارتفاع قرار دهید. در حین ایستادن یک پا را بر روی مکانی کم ارتفاع قرار دهید و سپس جای دو پا را تعویض کنید. هر چند وقت یک بار در ناحیه قوزک پا حرکت کششی انجام دهید و عادت نشستن با پاهای دراز شده و صاف را ترک کنید. این استراتژی از بروز رگ های عنکبوتی در پا جلوگیری می کند.
تحرک داشته باشید
تمرین و ورزش یک نکته کلیدی در جلوگیری از ایجاد رگ های واریسی است پس روزانه چندین بار پیاده روی کنید یا دیگر تمرینات ورزشی سبک جهت افزایش گردش خون را دنبال کنید.
تحقیقات نشان می دهند راه رفتن در داخل آب می تواند گزینه خوبی باشد. پس اگر اهل استخر رفتن هستید حتما این گزینه را امتحان کنید.
راحت باشید
حتما از لباس های زیر مناسب و راحتی استفاده کنید که در کناره ها بدن را تحت فشار قرار ندهد. از پوشیدن کمربند ها و جوراب های کشی و خیلی تنگ اجتناب کنید و همچنین کفش های پاشنه بلند و تنگ را کنار بگذارید.
از بند های نگه دارنده محکم استفاده کنید
یک پوشیدنی تنگی که می تواند کمک حال شما باشد، نوعی از لباس است که بتواند فشار شکم شما را کنترل کرده و به رگ های پا کمک کند تا بالاتر بیایند. هنوز در مورد تاثیر این راهکار تحقیق خاصی انجام نشده است. اما به هر حال یک مسکن موقت و خوب هستند.
وزن خود را چک کنید
وزن خود را در حین دوره بارداری پایین تر از محدوده ای نگه دارید که پزشک به شما پیشنهاد می کند که این میزان معمولا بین 25 الی 35 پوند است. اضافه وزن منجر به افزایش فشار کار بر روی سیستم گردش خون می شود.
بر روی پهلو چپ خود بخوابید
این کار از وجود فشار بیشتر بر روی رگ های خونی جلوگیری کرده و به قدرتمند بودن گردش خون بدن کمک می کند.
به خود فشار نیاورید
بلند کردن اجسام سنگین و یا زور زدن در سرویس بهداشتی ( به خصوص اگر یبوست دارید) منجر به دیده شدن رگ های بدن می شود.
روزانه ویتامین کافی مصرف کنید
داشتن رژیم غذایی بارداری متعادل به داشتن رگ های سالم کمک می کند. حتما غذاهای حاوی ویتامین سی مصرف کنید چرا که این ویتامین در تولید کلاژن و الاستین در بدن نقش دارد.
خطرات واریس در بارداری
احتمالا اصلا از ظاهر رگ های واریسی خوشتان نمی آید و ممکن است همراه با خارش یا درد باشند، اما امکان این که شما یا نوزادتان را با خطر مواجه کنند بسیار پایین است.
خبر خوب اینجاست که در اکثر موارد اگر قبل از بارداری خود با مشکل رگ های واریسی مواجه نبوده باشید، این رگ ها با گذشت چند ماه از به دنیا آمدن کودک از بدن شما ناپدید می شوند.
زمان مراجعه به پزشک برای رگ های واریسی در بارداری
بلافاصله پس از این که متوجه وجود آن ها در بدن خود شوید باید با پزشک تماس بگیرید. دلیل آن نیز وجود یک رابطه عمومی بین رگ های واریسی و ترومبوز ورید عمقی یا همان لخته های خون است و این مشکل فقط محدود به بارداری نمی شود. مطمئن شوید که پزشک شما در جریان این موضوع قرار دارد.
اگر رگ های شما پس از به دنیا آمدن کودک از بین نرفتند می توانید به صورت دارویی یا جراحی آن ها را خارج کنید اما پیشنهاد می کنیم صبور باشید.
دکتر فریبا هندسی بهترین متخصص واریس