ما در این مقاله سعی داریم شما را با علت به وجود آمدن رگ های واریسی پا آشنا کنیم. ایجاد رگ های واریسی برجسته و گسترده در پاها علائم زیادی را ایجاد می کند. وظیفه وریدها بازگرداندن خون به قلب است و برای انجام این وظیفه گاهی اوقات باید بر نیروی جاذبه غلبه کنند. عضلات پا هنگام راه رفتن روی رگ ها فشار می آورند و به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. در رگ های سالم دریچه هایی وجود دارد که به این فرآیند کمک می کند. اما گاهی اوقات به دلیل واریس و عارضه ای به نام نارسایی مزمن عروقی، عملکرد این دریچه ها مختل می شود و در نتیجه خون در ساق پا جمع می شود و علائم مختلفی ظاهر می شود. رگ های واریسی در هر قسمتی از بدن می توانند ایجاد شوند. برخی از افراد تمایل به ایجاد واریس را از والدین خود به ارث می برند. زایمان های متعدد و چاقی خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. در ادامه برای آشنا شدن با علت به وجود آمدن رگ های واریسی پا با ما همراه باشید.
رگ های واریسی پا چیست ؟
اگرچه وریدهای واریسی می توانند در هر جایی ایجاد شوند، اما بیشتر در پاها دیده می شوند. وریدهای پاهای سالم دارای دریچه های یک طرفه برای کمک به بازگشت خون از پاها هستند. واریس زمانی اتفاق می افتد که دریچه های کوچک رگ ها آسیب دیده یا از کار بیفتند. تجمع خون در سیاهرگ ها و کشیده شدن دیواره سیاهرگ ها در اثر واریس ایجاد می شود. خون جمع شده به رگهای فرعی کوچکتر جریان مییابد و باعث ظاهر شدن واریس میشود.
علت به وجود آمدن رگ های واریسی
علت به وجود آمدن رگ های واریسی عبارتند از :
ضعیف بودن دریچه ها و آسیب دیدن سیاهرگ :
دریچه های ضعیف می توانند ارثی باشند یا در اثر تصادف، بیماری یا آسیب ایجاد شوند. گاهی اوقات نمی توان دلیل خاصی برای ضعیف بودن شیرها مشخص کرد. دریچههای خراب نمیتوانند به طور عادی باز و بسته شوند، بنابراین خون میتواند به قسمت پایین بدن برگردد. از دست دادن خاصیت ارتجاعی رگ ها اثر مشابهی ایجاد می کند. رگ ها بیش از حد کشیده می شوند و دریچه ها ضعیف می شوند و نمی توانند به درستی کار کنند.
سن :
عملکرد بسیاری از قسمت های بدن با بیشتر شدن سن کم می شود و سیاهرگ ها از این قاعده مستثنی نیستند. سیاهرگ ها به تدریج خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و مستعد ابتلا به عوارض عروقی مانند واریس می شوند. روند طبیعی پیری بر دریچه ها تأثیر می گذارد و کارایی آن ها را در پمپاژ خون از طریق وریدها و بازگشت به قلب کم می کند.
جنسیت :
کم شدن خطر ابتلا به واریس یکی از مزایای مرد بودن است. زنان به خصوص در دوران بارداری بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند. استروژن، یک هورمون زنانه، رگها را شل میکند و اجازه میدهد خون در دریچهها جریان یابد. برخی از مردان به واریس مبتلا می شوند، برعکس، برخی از زنان از این وضعیت اجتناب می کنند. واریس در زنان شایع تر است. قاعدگی و یائسگی محرک های شناخته شده ای هستند که خطر ابتلا به واریس را به دلیل نوسانات هورمونی افزایش می دهند.
شغل :
کار در مشاغل خاصی مانند پرستاری، معلمی، آرایشگری و فروشندگی مستلزم این است که فرد ساعت های زیادی روی پای خود بماند. ایستادن طولانی مدت باعث تجمع خون در قسمت تحتانی بدن یعنی پاها می شود و فشار بیشتری به دریچه ها وارد می کند. در نتیجه دریچه ها مجبور می شوند برای بیرون راندن خون بیشتر کار کنند و در نتیجه با گذشت زمان ضعیف می شوند. اگر برای مدت طولانی بی حرکت بمانید، جریان خون مختل می شود. در صورت امکان، هر چند وقت یک بار به خود استراحت دهید، کمی پیاده روی کنید و مچ پا و پاهای خود را خم کنید و دراز کنید.
سابقه خانوادگی :
اگر یکی از اعضای خانواده شما واریس دارد، شما بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستید. از آنجایی که واریس یک بیماری ارثی است، بهتر است سابقه خانوادگی خود را بررسی کنید. ژنتیک نیز در ایجاد واریس نقش دارد، اما سابقه خانوادگی واریس خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. اگر با نقص مادرزادی دریچه ها یا رگ ها متولد شدید، بدانید که بسیار مستعد ابتلا به واریس هستید. ژن ها را نمی توان تغییر داد، اما می توانید با ایجاد چند تغییر ساده در سبک زندگی، خطر ابتلا به واریس را کم کنید.
اضافه وزن و چاقی :
اضافه وزن یا چاقی باعث فشار اضافی بر روی قسمت های مختلف بدن از جمله رگ ها می شود. چربی اضافی بدن بر گردش خون تأثیر می گذارد و با وارد کردن فشار به سیاهرگ ها، در دراز مدت به آن ها آسیب می رساند. به همین دلیل لاغری با رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش ضروری است. برای یافتن راه های سالم و ایمن برای کم شدن وزن می توانید با پزشک و متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
بارداری :
بارداری استرس زیادی به بدن وارد می کند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث شل شدن دیواره وریدها می شود که این امر توانایی آنها در پمپاژ خون به قلب را مختل می کند. همچنین باعث شل شدن دریچه ها می شود و باعث بازگشت خون به پاها می شود تا قسمت بالایی بدن. رحم مادر همراه با رشد جنین منبسط می شود و بنابراین فشار بیشتری به سیاهرگ های اطراف رحم وارد می شود.
ضعیف شدن وریدهای لگن بیشتر منجر به ایجاد رگ های واریسی در واژن و باسن می شود. در دوران بارداری، مادر برای حمایت از رشد جنین به خون بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل فشار بیشتری به سیستم گردش خون وارد می شود و این سیستم برای از بی رفتن نیازهای جنین و مادر باید بیشتر از حد معمول کار کند. فشار اضافی رگ ها را ضعیف می کند و خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند.
آسیب دیدن پاها :
صدمات پا خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. جراحی، شکستگی استخوان درشت نی یا نازک نی، یا مشکلات گردش خون در ساق پا از جمله آسیب هایی هستند که احتمال ابتلا به واریس را افزایش می دهند. واقعیت این است که بیشتر رگهای واریسی در پاها ایجاد میشوند. به همین دلیل، اگر سابقه آسیب دیدگی در ساق پا دارید، بدانید که بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستید.
یبوست :
امکان دارد برای شما عجیب باشد، اما یبوست یا زور زدن در هنگام دفع، خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. تلاش برای دفع شدید فشار زیادی به رگ ها وارد می کند و باعث سفت شدن بیش از حد سیاهرگ ها و احتمالا آسیب دیدن آن ها می شود. این آسیب به شکل واریس خود را نشان می دهد. اگر در دفع یا ادرار کردن مشکل دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت این مشکل مشخص شود تا از واریس و سایر عوارض جلوگیری شود.
ابتلا به بیماری های مختلف :
عوارضی مانند نارسایی مزمن عروقی زمانی رخ می دهد که دریچه های ورید آسیب دیده یا از بین می روند. این آسیب منجر به تورم دردناک پاها و خطر ایجاد زخم یا عفونت های پوستی می شود. این عوارض نتیجه ترومبوز ورید عمقی است. نارسایی مزمن عروقی به ندرت باعث واریس می شود.
زندگی بدون تحرک :
سبک زندگی کم تحرک عامل بیماری های مختلفی مانند واریس است. ساعت ها پشت میز نشستن و کار با کامپیوتر نمونه ای معمولی از سبک زندگی کم تحرک است که خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. وقتی ساعتها بدون تغییر وضعیت مینشینید یا پاهایتان را روی مچ روی هم قرار میدهید، اجازه میدهید خون در پاهایتان جمع شود. به دلیل عدم فعالیت، خون جمع شده در پاها نمی تواند با جاذبه مبارزه کند و به قلب بازگردد.
به همین دلیل، رگ ها به مرور زمان کشیده می شوند و خطر ابتلا به واریس افزایش می یابد. روی هم زدن پاها به این معنی نیست که دچار واریس می شوید، مگر اینکه استعداد ژنتیکی برای واریس داشته باشید، در این صورت با این سبک نشستن بیشتر در معرض خطر ابتلا به واریس هستید. بهتر است هر چند وقت یکبار پاهای خود را حرکت دهید یا برخیزید و کمی راه بروید.
پوشیدن لباس های تنگ :
پوشیدن برخی لباس ها و کفش ها، مانند کفش های پاشنه بلند، گردش خون را محدود می کند و در نتیجه خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. کفشهای تنگ گردش خون را مختل میکنند و فشاری که ایجاد میکنند باعث میشود خون از وریدهای سطحی جریان پیدا کند و به پاها برگردد. این وضعیت باعث ایجاد مشکلات مزمن برای سیاهرگ ها می شود. سعی کنید لباس ها و کفش های تنگ کمتری بپوشید و به جای آن از شلوار جین استفاده کنید. اگر رگ های واریسی دارید، بهتر است از جوراب های واریس استفاده کنید که به درمان رگ های واریسی کمک می کند.
وزنه برداری و بلند کردن اشیا :
وزنه برداری یک ورزش محبوب است، اما هنگام بلند کردن وزنه های سنگین باید مراقب باشید. هنگام بلند کردن وزنه سنگین، بازدم کنید تا فشار زیادی به شکم خود وارد نکنید. در غیر این صورت رگ ها منبسط می شوند و تحت فشار قرار می گیرند، دریچه ها ضعیف می شوند و زمینه برای واریس فراهم می شود. ورزش به تسکین علائم واریس کمک می کند، اما وزنه برداری ورزش مناسبی برای بیماران مبتلا به واریس نیست.
برای پیشگیری از واریس چه راه هایی وجود دارد ؟
برای پیشگیری از واریس باید نکاتی را رعایت کنید. هنگام نشستن پاهای خود را روی هم قرار ندهید. ورزش منظم را انجام دهید. گردش خون در پاها به ایجاد انقباض عضلانی و نیروی وریدی کمک می کند. وزن خود را کاهش دهید. از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید اگر شغل شما نیاز به ایستادن طولانی مدت دارد، هر چند دقیقه یکبار وزن خود را از یک پا به پای دیگر منتقل کنید. هرگز لباس های تنگی که به کشاله ران، مچ دست و پاها فشار می آورد نپوشید. از غذاهای غنی از فیبر مانند نان و غلات کامل، میوه ها و سبزیجات تازه و غلات کامل استفاده کنید. جلوگیری از یبوست از فشار بر رگ ها جلوگیری می کند. هنگام استراحت پاهای خود را بالا بیاورید. هر 45 دقیقه یکبار برخیزید و کمی پیاده روی کنید پس از حمام کردن، آب سرد را به پاهای خود بمالید. شب ها دو بالش زیر پای خود و یک بالش کوچک زیر سر خود قرار دهید. پاها را با روغن بادام تلخ یا روغن زیتون ماساژ دهید تا از ابتلا به واریس جلوگیری کنید.
درمان واریس در جوانی :
سالها پیش، بیماران مبتلا به واریس مجبور بودند بین ابتلا به این بیماری یا استفاده از روشهای تهاجمی و گرانقیمت مانند رگ گیری یکی را انتخاب کنند. امروزه گزینه های سریع و موثر بسیاری برای درمان قطعی واریس وجود دارد که از جمله آن ها می توان به درمان ترکیبی واریس پا با اسکلروتراپی و فلبکتومی سرپایی اشاره کرد. بیماران بعد از یک یا دو ساعت به خانه می روند. درمان واریس در سعادت آباد مزایای بسیاری دارد. مداخله زودهنگام برای بیماری وریدی نه تنها علائم رگهای واریسی را تسکین میدهد، بلکه به بهتر شدن شرایط جدی مانند زخم پا کمک میکند. صرف نظر از سن شما، واریس می تواند بسیار دردسرساز باشد. یک متخصص عروق می تواند اطلاعات بیشتری در مورد اینکه کدام درمان برای شما مناسب است به شما بدهد.
رگ های واریسی پا چه خطراتی دارد ؟
وریدهای واریسی جای نگرانی ندارند و اگرچه مشکلات جدی ممکن است اتفاق بیفتد، اما احتمال آن بسیار کم است. افراد مبتلا به واریس بیشتر مستعد لخته شدن خون هستند. شما باید به پزشک خود در مورد رگ های واریسی اطلاع دهید. تنها درصد کمی از افراد مبتلا به واریس مشکلاتی مانند درماتیت، ترومبوز وریدی سطحی پوست، التهاب عروقی یا خونریزی را تجربه میکنند. افراد مبتلا به وریدهای واریسی در معرض خطر نارسایی مزمن وریدی هستند. فلبیت میتواند همزمان با رگهای واریسی یا به دنبال آسیب ایجاد شود و اگرچه مشکلی دردناک است، اما به ندرت همراه با رگهای واریسی اتفاق می افتد. درماتیت در قسمت داخلی پا و بالای مچ پا اتفاق می افتد و باعث قرمزی، پوسته پوسته شدن، خارش یا لکه های قهوه ای روی پوست می شود. یک خراش یا بریدگی جزئی در اثر تراشیدن پای شما می تواند باعث به خونریزی یا زخم دردناکی شود که بهتر نمی شود.
کلام آخر
قبل از انجام این روش سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین متخصص واریس در سعادت آباد را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.