ما در این مقاله سعی داریم شما را با آشنایی با علائم و نشانه های بیماری واریس آشنا کنیم. وریدهای واریسی رگ های بزرگ شده ای هستند که می توانند آبی، قرمز یا گوشتی باشند. آن ها بیشتر شبیه طناب هستند و پیچ خورده و برآمده به نظر می رسند. رگ های واریسی می توانند متورم شوند و از سطح پوست بالاتر بروند. آن ها اغلب در ران ها، پشت پاها یا داخل پاها یافت می شوند. در دوران بارداری، رگ های واریسی می توانند در اطراف واژن و باسن ایجاد شوند. رگهای عنکبوتی شبیه به رگهای واریسی هستند، اما کوچکتر و نزدیکتر از رگهای واریسی به سطح پوست هستند. رگهای عنکبوت اغلب قرمز یا آبی هستند و امکان دارد شبیه شاخههای درخت یا تار عنکبوت با خطوط کوتاه و ناهموار به نظر برسند. آن ها را می توان در پاها و صورت یافت. رگ های عنکبوتی می توانند ناحیه بسیار کوچک یا بسیار بزرگی از پوست را بپوشانند. در ادامه برای آشنا شدن با آشنایی با علائم و نشانه های بیماری واریس با ما همراه باشید.
رگ های واریسی چیست ؟
واریس زمانی اتفاق می افتد که دریچه های کوچک داخل سیاهرگ ها ضعیف شوند. این دریچهها معمولا از برگشت خون از طریق سیاهرگها جلوگیری میکنند و در صورت آسیب دیدن، خون در رگهای فرد جمع میشود. در نتیجه رگ ها متورم و درهم می شوند. این دسته از رگها را میتوان روی پوست مشاهده کرد که ظاهری ارغوانی یا آبی دارند و گاهی اوقات به صورت برجستگی روی پوست ظاهر میشوند.
دلیل ایجاد واریس
وریدهای واریسی یا اولیه هستند که دلیلی جز استعداد ژنتیکی برای آن وجود ندارد یا واریس ثانویه که در حالت ثانویه این اختلال عروقی ناشی از یک بیماری زمینه ای است که در این مورد شایع ترین علت لخته شدن خون است. به همین دلیل در موارد مشکوک باید قبل از هر گونه اقدام درمانی در بیمار، سیستم عروقی عمقی پاها بررسی شود. از نظر شکل ظاهری همانطور که گفته شد رگ ها به صورت نوارهای پیچ خورده، گشاد شده و گاهی گره خورده روی پوست ظاهر می شوند. هرچه قطر رگ بزرگ تر باشد رنگ آن آبی تر و هرچه رگ عمیق تر باشد رنگ آن آبی تر است.
عروق سطحی نازک قرمز و عروق ضخیم و عمیق آبی هستند. اهمیت این نکته در انتخاب روش درمانی است. در بیشتر موارد، شکایات بیماران جنبه زیبایی دارند. اما گاهی اوقات بیماران از درد پا شکایت دارند که با ایستادن طولانی مدت به خصوص در پایان روز تشدید می شود. این درد با بالا بردن پاها و پوشیدن جوراب های واریس تسکین می یابد. در برخی موارد تورم مچ پا، خارش، زخم و تغییر رنگ در پاها دیده می شود که این تغییرات نشان دهنده افزایش فشار در سیستم وریدی پاها است که نیاز به ارزیابی و درمان دارد. عوارضی مانند خونریزی و لخته شدن خون داخل عروقی در واریس دیده می شود.
بیماران مبتلا به این رگ ها باید با پزشک مشورت کنند و در صورت نیاز سونوگرافی داپلر رگ ها در آنجا انجام شود. مهم ترین مشکل در درمان، تشخیص واریس ثانویه و شناخت علل آن است. به عنوان مثال در موارد ثانویه به ترومبوز عروق عمقی، هیچ درمانی بر روی رگ های سطحی انجام نمی شود و فقط جوراب های واریس برای بیمار تجویز می شود. در بیشتر موارد، بیماران زنانی هستند که به دلایل زیبایی خواهان درمان هستند. قبل از هر درمانی باید از سالم بودن عروق عمقی اطمینان حاصل شود. فرکانس رادیویی داخل وریدی روشی مشابه لیزر داخل وریدی است، اما از گرما برای تخریب ورید استفاده می کند.
فرسایش با فرکانس رادیویی شامل گرم کردن دیواره وریدهای واریسی با استفاده از انرژی رادیویی است. انجام این عمل نیاز به آمادگی خاصی ندارد و فقط بیمار باید قبل از عمل از تراشیدن موهای پا خودداری کند و آن را با کرم مرطوب کند و شلوار گشاد و کفش مناسب بپوشد. اگر نتوانید درد را تحمل کنید مسکن های ساده به شما پیشنهاد می شود در این روش واریس از طریق یک برش کوچک زیر زانو و روی ساق پا قابل دسترسی است. یک لوله باریک به نام کاتتر تحت سونوگرافی از طریق وریدها هدایت می شود. یک پروب در کاتتر انرژی رادیویی می فرستد و ورید را گرم می کند تا دیواره های آن ببندد.
انرژی فرکانس رادیویی باعث انقباض رگ ها و گرما باعث ناپدید شدن و بسته شدن رگ می شود. هنگامی که رگ ها بسته می شوند، خون به طور طبیعی به یکی از وریدهای سالم هدایت می شود. این روش می تواند تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام شود و 30 دقیقه طول می کشد. پس از جراحی یک بانداژ محکم زده می شود که باید به مدت 48 ساعت در جای خود باقی بماند. بیمار همان روز می رود و می تواند به خانه برود، اما در راه بازگشت اجازه رانندگی ندارد.
این روش با برخی عوارض جانبی کوتاه مدت مانند ادم و التهاب همراه است که فرد را ملزم به پوشیدن جوراب واریس به مدت یک تا دو هفته پس از تخریب فرکانس رادیویی وریدی می کند. نتایج کوتاه مدت با استفاده از فرکانس رادیویی عالی و در عرض چند ماه قابل مشاهده است. این روش برای وریدهای واریسی بزرگتر ترجیح داده می شود.
درمان واریس در چه صورتی نیاز است ؟
در صورتی که بیمار مشکل سلامتی نداشته باشد و فقط از ظاهر پا راضی باشد، باید مشکل بیمار برطرف و نیاز به درمان باشد. اگر ظاهر پاها در بیماری مهم نیست، بلکه ناشی از نارسایی بند ناف و واریس عمیق باشد، به خصوص اگر علائم بیماری را داشته باشد، یعنی پاهای متورم خسته می شوند و در عصر شدید است و درد پا در شب رخ می دهد. درمان واریس قبل از بروز عوارض توصیه می شود. اگر خانمی که از واریس رنج می برد تصمیم به بارداری بگیرد، درمان این بیماری اهمیت زیادی پیدا می کند.
زیرا در صورت عدم درمان مناسب، خطر لخته شدن خون در دوران بارداری و زایمان، مادر را تهدید می کند. اگر بیمار مبتلا به واریس است و قرار است تحت عمل های ارتوپدی سنگین قرار گیرد، باید قبل از عمل تحت درمان قرار گیرد. در جراحی ارتوپدی یکی از عوارض احتمالی ایجاد لخته خون است. اگر بیمار بالای 50 سال دارای واریس برجسته است و قصد دارد بیش از 4 ساعت با هواپیما سفر کند، درمان واریس توصیه می شود.
آشنایی با علائم و نشانه های بیماری واریس
وریدهای واریسی متورم که شبیه رشتهها هستند و معمولا رشتههایی به رنگ گوشت هستند که در زیر پوست برجسته میشوند و در زیر زانو، در قسمت تحتانی ساق و ران ایجاد میشوند، همچنین رگهای واریسی خفیفتر و متوسط کمتر برجسته هستند یا همگی برجسته نیستند و فقط گلدان های رنگی، آبی تیره یا بنفش. از نظر ظاهری، واریس می تواند متورم یا پیچ خورده باشد، از نظر رنگ می تواند آبی یا بنفش تیره و در برخی موارد قرمز تیره باشد. رگ های واریسی به صورت برآمدگی و رنگ پوست فرد ظاهر می شوند. افراد مبتلا به واریس در پوست اطراف رگ های واریسی امکان دارد تغییرات پوستی مانند خشکی پوست، لایه برداری، قرمزی، بثورات اگزما مانند و خارش را تجربه کنند.
به طور خاص، پوست رگهای واریسی نازکتر و خشکتر از پوست اطراف آن است. ممکن است تورم و حساسیت در اطراف مچ پا فردی مبتلا به واریس وجود داشته باشد. تغییرات حسی در پاها مانند بی حسی در پاها گزارش شده است. علاوه بر این، افرادی که دارای رگ های واریسی در پا یا مچ پا هستند، امکان دارد درد در پا و مچ پا را تجربه کنند. از دیگر علائم واریس گزارش شده توسط افراد می توان به خارش، سوزش و ضربان در مچ پا و پاها اشاره کرد و در افرادی که واریس دارند، دچار سنگینی، ناراحتی و اسپاسم مکرر در ماهیچه های مچ پا می شوند.
با پیشرفت اختلالات وریدی، پس از مدتی در ناحیه مورد نظر زخم هایی ایجاد می شود که بهبود نمی یابند و در موارد شدیدتر لخته شدن خون در داخل سیاهرگ های عمقی پا و ترومبوز ورید عمقی از علائم آن خواهد بود. یکی از تظاهراتی که نشان دهنده وجود اختلالات جدی در وریدهای ساق پا است، بروز ترومبوز در ورید ساق پا یا لخته شدن خون در ورید عمقی ساق پا است که توسط پزشکان (TVP) نامیده می شود. DVT یکی از جدی ترین و اساسی ترین مشکلاتی است که پس از اختلالات و بیماری های رگ ها در فرد ایجاد می شود. ترومبوز ورید عمقی یک لخته خون است که در یکی از سیاهرگ های عمقی ساق پا، ران یا لگن ایجاد می شود. این لخته می تواند به طور کامل یا جزئی این ورید را مسدود کند.
به دلیل این انسداد، بازگشت خون از اندام های تحتانی به قلب به شدت مختل می شود. گردش خون در اندام های تحتانی زیر ناحیه مسدود شده مختل می شود و این تجمع خون منجر به درد و تورم در ناحیه مچ پا و ساق پا می شود. از طرفی این لخته می تواند از جای خود جدا شده و به سمت قلب حرکت کند. وقتی به قلب می رسد، تکه های کوچک این لخته در شریان های ظریف ریه گیر می کند و فرد دچار علائم و تظاهرات می شود. تبدیل به آمبولی ریه می شود که می تواند یکی از علائم واریس باشد. درد شدید ناگهانی قفسه سینه همراه با سرفه، تنگی نفس سریع و ناگهانی و تنفس کم عمق از علائمی است که نشان دهنده امپوریوم ریوی است که می تواند بسیار خطرناک باشد.
زندگی فرد مورد نظر علائم فردی مبتلا به ترومبوز ورید عمقی و ساق پا شامل درد و حساسیت در ناحیه ای است که مشکل ایجاد شده است، به عنوان مثال، درد و حساسیت در پشت ساق پا، تغییر رنگ و قرمزی پوست در این ناحیه. همچنین اگر لخته خارج شده حرکت کرده باشد و آمبولی ریه رخ داده باشد، فرد دچار درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع و مشکلات تنفسی شدید خواهد شد. سرفه همراه با خون و استفراغ می تواند از علائم آمبولی ریه باشد. ترومبوز ورید عمقی پا و به دنبال آن آمبولی ریه به طور جدی زندگی فرد مبتلا را تهدید می کند. اگر شما یا اطرافیانتان یک یا چند مورد از علائم فوق را دارید در صورت داشتن هر یک سریعا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
چه افرادی دچار علائم واریس پا می شوند ؟
وجود برخی عوامل خطر ابتلا به واریس در ناحیه ساق پا و اذیت شدن از علائم واریس را بیشتر می کند. افرادی که زمینه ژنتیکی مطلوبی دارند، بیشتر از همسالان خود در معرض خطر ابتلا به واریس و علائم واریس در پاها هستند، بنابراین اگر والدین شما از بیماری های وریدی و واریس در ناحیه پا رنج می برند، به احتمال زیاد شما دچار این بیماری خواهید شد. از رگ های واریسی برجسته رنج می برند. زنان بیشتر از مردان به واریس در پاهای خود مبتلا می شوند و علائم وریدهای پیچیده را تجربه می کنند.
همچنین تغییر سطح استروژن به عنوان یک هورمون جنسی در زنان از عوامل بسیار مهم در ایجاد علائم واریس در پاها است. بنابراین، دختران در دوران بلوغ، زنان در دوران بارداری و شیردهی و زنان در دوران یائسگی علائم بیشتری از واریس را تجربه خواهند کرد. اضافه وزن و سیگار کشیدن از جمله عواملی هستند که بسته به خود ما قابل تغییر هستند. با کم شدن وزن و رسیدن به وزن مناسب و ترک قلیان و هر نوع تنباکو، سلامت دیواره عروقی خود را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به واریس در پاها را کم می کنیم.
روش های درمان واریس
درمان افرادی که از واریس و ساق پا رنج می برند استفاده از جوراب های فشاری و جوراب های مخصوص واریس است که با تجویز پزشک معالج می باشد. استفاده از این جوراب ها پس از مشاهده علائم واریس توصیه می شود. جوراب های مخصوص واریس گردش خون و تخلیه خون اندام تحتانی را تسهیل می کند و در افرادی که علائم واریس شدید دارند، پزشک بسته به شرایط از یک یا ترکیبی از روش های زیر استفاده می کند.
اولین روش اسکلروتراپی وریدهای واریسی در ناحیه ساق پا که با تزریق ماده سفت کننده یا اسکلروز کننده که به صورت محلول برای تزریق در ورید و واریس عنکبوتی سطحی در عرض 3 تا 6 هفته ترکیب می شود و واریس بند ناف بزرگ نتایج درمانی خوبی را نشان می دهد. روش دوم استفاده از امواج رادیوفرکوئنسی یا لیزرهای داخل عروقی است که هر دو با برداشتن یا تخریب دیواره ورید نارسایی همراه است و آخرین گزینه درمان جراحی است که برای افرادی انتخاب می شود که پاسخ مناسبی به آن نداشتند. درمان های فوق یا علائم آن بسیار شدید است. بنابراین پس از دانستن علائم واریس و شناسایی علائم شروع واریس، بسته به علائم می توان از یکی از این رویکردهای درمانی استفاده کرد. در ادامه برای آشنا شدن با 8 روش مهم در درمان واریس به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
کلام آخر
سعی کنید برای انجام این روش بهترین مرکز درمان لیزر واریس در سعادت آباد و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.