ما در این مقاله سعی داریم شما را با علت واریس پا در جوانی آشنا کنیم. واریس یکی از مشکلات رایجی است که امروزه اقشار مختلف جامعه را درگیر کرده است، دانستن علائم واریس به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک می کند. عدم درمان به موقع وریدهای واریسی منجر به عوارض زیادی از جمله التهاب ورید، آمبولی ریه، ترومبوز ورید عمقی و حتی نارسایی ورید عمقی خواهد شد. در ادامه برای آشنا شدن با علت واریس پا در جوانی با ما همراه باشید.
واریس چیست ؟
واریس یکی از شایع ترین بیماری های عروقی در انسان است و به طور متوسط حدود 20 درصد افراد به این بیماری مبتلا می شوند. اکثر افراد میانسال به ویژه زنان بالای 45 سال و زنان باردار به واریس مبتلا هستند. رگ های واریسی در خانواده های خاصی شایع تر است، که امکان دارد به دلیل تغییر در دیواره سیاهرگ ها و همچنین اختلال در عملکرد دریچه هایی باشد که خون را از اندام ها به قلب هدایت می کنند. واریس یکی از شایع ترین بیماری های عروقی در انسان است و به طور متوسط حدود 20 درصد افراد به این بیماری مبتلا می شوند. گاهی واریس مشکلات جدی تری ایجاد می کند و باعث اختلال در گردش خون و عدم تعادل حرکتی می شود. برخی از رگ های واریسی در عمق پا هستند و دیده نمی شوند. وریدهای متورم را می توان به دو صورت مشاهده کرد: وریدهای بند ناف و وریدهای عنکبوتی.
علت واریس پا در جوانی
رگ های واریسی زمانی بزرگ و منبسط می شوند و پر از خون می شوند که دریچه های معیوب در سیاهرگ ها اجازه جریان خون طبیعی را نمی دهند، بنابراین علت اصلی واریس نبود جریان خون طبیعی است. رگ های واریسی متورم و برجسته هستند و به رنگ آبی، بنفش تیره یا قرمز ظاهر می شوند و اغلب دردناک و ناراحت کننده هستند. اگر خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری دیواره ورید کاهش یابد، دریچه ضعیف می شود. هنگامی که این دریچه ها ضعیف و آسیب می بینند، خون به جای بازگشت به قلب در رگ های خونی شروع به تجمع می کند و سپس رگ ها بزرگ شده و متورم می شوند. رگ های واریسی اغلب پاها را تحت تأثیر قرار می دهند. گرانش زمین در عروق دورتر از قلب مانع از صعود آسان جریان خون می شود.
وریدهای واریسی نزدیک سطح پوست معمولا جدی نیستند، اما گاهی اوقات می توانند به مشکلات دیگری منجر شوند. این عروق می توانند منجر به درد یا حتی زخم در پاها شوند. این عارضه را می توان ناشی از ضعیف شدن دریچه های عروقی یا دیواره آن و التهاب وریدها دانست. بروز این بیماری به ویژه در زنان باردار بسیار شایع است و حدود 25 درصد از کل بزرگسالان مبتلا به واریس هستند. از هر 4 بزرگسال در ایالات متحده یک نفر به این بیماری مبتلا است. در بیشتر موارد، این بیماری در قسمت پایین ساق پا ظاهر می شود. اگر بیمار تورم، درد و ناراحتی قابل توجهی را تجربه کند، درمان دارویی لازم است. تعدادی از گزینه های درمانی موجود شامل روش های مراقبت در منزل می باشد.
برای آشنا شدن با علت به وجود آمدن رگ های واریسی پا به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
چه دلایلی باعث ایجاد واریس می شود ؟
زنان به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند. دانشمندان بر این باورند که هورمون های زنانه غالب باعث نفوذپذیری عروق و افزایش احتمال خونریزی به ویژه در دوران بارداری، بلوغ، همزمان با مصرف قرص های ضد بارداری یا در سال های نزدیک به یائسگی می شوند. زنان باردار برای حمایت از رشد جنین، مقدار زیادی خون تولید می کنند و به همین دلیل، به دلیل اینکه در دوران بارداری باید بر نیروی جاذبه و فشار نوزاد غلبه کنند، احتمال از دست دادن خون در آن ها بیشتر است.
اختلالات ساختاری سیاهرگ ها نیز از دیگر عواملی است که احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر می کند. این اختلالات می تواند وریدهای ملتهب یا لخته شدن خون در داخل وریدها یا آسیب ورید، بیماری قلبی یا انسداد جریان طبیعی خون از طریق سیاهرگ باشد. چاقی یکی دیگر از عوامل موثر در روند واریس است.وقتی وزن فرد افزایش مییابد، اگر التهاب در بدن او بیشتر شود، میتوان جریان خون را کاهش داد و با بزرگ شدن فرد، رگها تحت فشار قرار میگیرند. برای رساندن خون به سراسر بدن به طور کلی در بدن برگشت خون از ورید به قلب از طریق دریچه های لانه کبوتر است که دریچه های یک طرفه هستند که از برگشت خون به بالا جلوگیری می کنند.
هر زمان که این دریچه ها با مشکل مواجه شوند، رگ های واریسی ظاهر می شوند. کشش دیواره عروق و کاهش انعطاف پذیری آن ها می تواند به این دریچه ها آسیب رسانده و ضعیف کند و در عملکرد آن ها اختلال ایجاد کند. در حالی که با برگشت خون در جهت مخالف، خون رسانی به قلب با مشکل مواجه می شود و در رگ ها تجمع می یابد. این تغییرات عروقی گاهی بسیار سطحی و به اندازه موی درهم مانند مویرگ های سطحی هستند و گاهی مانند ساقه و شاخه درخت برجسته، عمیق تر و گسترده تر می شوند. عوارضی مانند خونریزی و لخته شدن خون داخل عروقی در واریس دیده می شود. عوارض واریس معمولا در پاها اتفاق می افتد زیرا فاصله وریدهای پا بیشتر از قلب است و شدت آن خطر ابتلا به واریس را افزایش می دهد.
پیشگیری از عوارض واریس :
منظم ورزش کنید. از وزن خود مراقبت کنید. رژیم غذایی با فیبر بالا و نمک کم را پیش بگیرید. از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند پرهیز کنید. زمان طولانی در وضعیت نشستن یا ایستادن ثابت نباشید. از جورابهای پیشگیری واریس استفاده کنید. واریس طنابی را به موقع درمان کنید.
چه مواردی خطر مبتلا شدن به واریس را بیشتر می کند ؟
مانند هر بیماری دیگری عواملی هستند که ریسک ابتلا به بیماری را بیشتر می کند که در ادامه با آن آشنا می شوید :
سن :
بیشتر شدن سن باعث فرسودگی دریچه های موجود در شریان ها می شود که به کنترل جریان خون کمک می کنند. در نهایت، این سایش و پارگی باعث میشود که دریچهها اجازه دهند خون به داخل سیاهرگها برگردد و در آنجا جمع شود.
هورمون زنانه :
زنان بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی، در دوران بارداری یا یائسگی امکان دارد برخی از این عوامل باشند. زیرا هورمون های زنانه تمایل دارند دیواره رگ ها را شل کنند. درمان های هورمونی، مانند قرص های ضد بارداری، می تواند خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد.
بارداری :
زنان باردار حجم خون را در بدن خود افزایش می دهند. این تغییر در بدن برای محافظت از جنین ضروری است. با این حال، می تواند باعث ایجاد واریس در قسمت های خاصی از بدن شود.
سابقه خانوادگی :
سابقه خانوادگی یکی دیگر از عواملی است که خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر می کند.
چاقی :
اضافه وزن باعث فشار بیشتر به نیمه پایینی بدن می شود. از این رو احتمال ابتلا به واریس را افزایش می دهد.
ایستادن و نشستن طولانی مدت :
ایستادن یا نشستن طولانی مدت می تواند باعث واریس شود. دلیل آن این است که این حرکت باعث بیشتر شدن گردش خون و کاهش خطر ابتلا به واریس می شود.
چه غذاهایی برای واریس مناسب است ؟
اولین قدم برای درمان این بیماری رفع یبوست است. یبوست فشار وارده به وریدهای پا را بیشتر می کند و منجر به ایجاد رگ های واریسی می شود. رژیم غذایی سرشار از فیبر یبوست را کاهش می دهد و از واریس جلوگیری می کند. استفاده از غلات کامل در صبحانه، نان سبوس دار، ماکارونی و برنج برای حجیم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست توصیه می شود. البته با علاقه سبزیجات برگ سبز و انواع کلم در تامین فیبر نامحلول به ویژه در دوران بارداری مهم هستند. زیرا در این زمان سطوح بالای هورمون پروژسترون انقباضات روده بزرگ را کند می کند و احتمال یبوست را بیشتر می کند.
خطرات رگ های واریسی :
واریس باعث ایجاد یک سری اثرات منفی در زندگی افرادی می شود که از آن رنج می برند. اما عواقب درمان نکردن واریس پا در همه بیماران رخ نمی دهد و معمولا افرادی را که سال ها است به واریس مبتلا بودند اما اقدامات خاصی برای درمان آن انجام ندادند، درگیر می کند. اول از همه، علائم بیماری تشدید می شود. به عنوان مثال، بیمار از درد و سنگینی در پاها سیر می شود، به طوری که انجام کارهای عادی و روزمره برای او دشوار می شود. در مرحله بعد، عوارض واریس ظاهر می شود. مثلاً رنگ پوست پا تغییر می کند و تیره می شود و وجود لکه قهوه ای روی مچ پا و ساق پا مشاهده می شود. همچنین خارش پوست، قرمزی و موارد مشابه دیگر بیمار را آزار می دهد. البته خطرات بعدی این بیماری مدام در کمین بیمار است. به بیان بهتر، بیمارانی که از واریس پیشرفته رنج می بردند، اما به دلیل بی توجهی و عدم توجه، پس از مسافرت های طولانی مدت، با عوارض لخته شدن خون و مشکلات مربوط به آن مواجه شدند.
آیا پیاده روی برای واریس مناسب است ؟
پیاده روی به ویژه برای افراد مبتلا به واریس مفید است. زیرا پیاده روی یک ورزش بسیار مفید است. به علاوه، هیچ تکان یا ضربه ای به پاهای شما وارد نمی شود و یک حرکت ساده به تقویت عضلات ساق پا بدون فشار آوردن به بدن کمک می کند. به کم شدن علائم و درمان واریس کمک می کند.
مراقبت های بعد از لیزر واریس پا
برای این که نتیجه مناسبی از این روش بگیرید و دچار خطرات و عوارض نشوید بهتر است مراقبت هایی را انجام دهید. در ادامه با مراقبت های بعد از لیزر واریس در سعادت آباد آشنا می شوید :
بالا نگه داشتن پا :
سعی کنید بعد از لیزر واریس پای خود را بالا نگه دارید تا جریان خوب به راحتی برقرار شود. در غیر این صورت، امکان دارد دوباره شاهد لخته شدن خون در وریدهای تازه درمان شده باشیم. برای این کار می توانید از یک بالش نرم استفاده کنید.
پرهیز از نشستن طولانی :
تا حد امکان از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. زیرا باعث ایجاد درد در ناحیه لیزر می شود.
نوشیدن مایعات زیاد :
پزشکان نوشیدن مایعات بعد از لیزر واریس را توصیه می کنند. این کار از ابتلای بیمار به یبوست جلوگیری می کند. نوشیدن آب کافی می تواند گردش خون را بهبود بخشد.
حمام بعد از لیزر واریس :
تامین آب زخم بسیار مهم است و از خشک شدن زخم جلوگیری می کند. بنابراین توصیه می شود پاهای خود را مرتب با آب ولرم ماساژ دهید. شدت ماساژ باید به حدی باشد که فشاری به زخم وارد نشود. همچنین توصیه می شود تا زمان بهبود کامل زخم ها از رفتن به استخر یا نشستن در دستشویی خودداری کنید.
دوری از ورزش های سنگین :
بهتر است به مدت 1 ماه از هرگونه ورزش سنگین خودداری کنید. این به مویرگ های لیزری اجازه می دهد تا شانس کامل برای بهبودی داشته باشند. البته این بدان معنا نیست که از ورزش های دیگر مانند پیاده روی اجتناب کنید. شما مجاز به 3 پیاده روی 20 دقیقه ای در روز هستید. چرخه نور نیز برای بهتر شدن گردش خون و تسریع روند بهبود توصیه می شود.
آیا باید رگ های واریسی را ماساژ داد ؟
ماساژ درمانی مانند ماساژ درناژ عروقی و لنفاوی که هدف آن بیشتر شدن گردش خون و بهبود تغذیه بافت است، برای بیماران مبتلا به واریس و نارسایی مزمن مفید است. روش مورد استفاده برای بهبود گردش خون شامل حرکات کوتاه برای انتقال خون از دریچه ها به وریدها است.
نکات مهم در واریس :
وریدهای واریسی پا در زنان شایع تر است، اما می تواند تعداد زیادی از مردان را درگیر کند. با بیشتر شدن سن احتمال ابتلا به واریس افزایش می یابد، اما واریس در هر سنی امکان دارد ایجاد شود و موضوع وراثت در بروز این مشکل موثر است. اگرچه واریس مشکل خطرناکی نیست، اما می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی و خطرناک باشد. بنابراین اگر وضعیت واریس شما روز به روز بدتر می شود حتما برای بررسی وضعیت خود با پزشک مشورت کنید، برای از بین بردن واریس نباید از درمان های دستی مانند ماساژ پا استفاده کنید. این خطرناک است و باعث آمبولی در رگها میشود. از یخ استفاده کنید یا آن را در محلی از پا که واریس ایجاد میشود گرم کنید تا ماهیچهها و درد پاها شل شوند. سعی کنید پاهایتان را بالای سرتان نگه دارید. همچنین برای گردش خون بهتر از روغن بادام استفاده کنید.
کلام آخر
برای انجام این روش سعی کنید بهترین مرکز درمان لیزر واریس در سعادت آباد و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.