ما در این مقاله سعی داریم شما را با دکتر واریس پا آشنا کنیم. رگ های واریسی که به آن وریدهای واریسی می گویند، زمانی اتفاق می افتد که رگ های شما بزرگ، بزرگ شده و پر از خون می شوند. رگ های واریسی معمولا متورم و برجسته هستند و رنگ بنفش یا قرمز دارند و اغلب دردناک هستند. این عارضه به خصوص در زنان بسیار شایع است. حدود 25 درصد از کل بزرگسالان واریس دارند. در بیشتر موارد، رگ های واریسی در قسمت پایین ساق پا ظاهر می شوند. در ادامه برای آشنا شدن با دکتر واریس پا با ما همراه باشید.

واریس چیست ؟

واریس یکی از رایج ترین مشکلاتی است که افرادی که به دلیل نیازهای شغلی خود مجبورند مدت طولانی ایستاده کار کنند، با آن مواجه می شوند. رگ های واریسی به دلیل عملکرد نادرست دریچه های موجود در سیاهرگ ها ایجاد می شوند. به طور معمول، این دریچه ها از بازگشت خون در جهت مخالف جلوگیری می کنند. هنگامی که دریچه ها ضعیف می شوند و دیگر نمی توانند به طور طبیعی بسته شوند، حوضچه های خون در رگ ها تشکیل می شود. در نتیجه سیاهرگ ها متسع و واریسی می شوند. رگ های عنکبوتی یک نوع خوش خیم رگ های واریسی هستند. آن ها کوچکتر و نزدیکتر به سطح پوست هستند و شبیه تار عنکبوت هستند. این ها به ویژه خطرناک نیستند، اما می توانند از نظر بالینی نگران کننده باشند.

رگ های واریسی معمولا در قسمت پایین ساق پا، پشت زانو و مچ پا ظاهر می شوند و ظاهری ضعیف و درد شدید ایجاد می کنند و در برخی موارد اجازه نمی دهند مواد مغذی به پوست و ماهیچه ها برسد و باعث ایجاد زخم می شود. وزن زیاد، ایستادن طولانی مدت، رانندگی و نشستن طولانی مدت، لباس های تنگ و در مواردی نارسایی گوارشی و یبوست باعث ایجاد فشار و دردسر به صورت رگ و کمبود خون می شود. جوراب واریس برای درمان واریس استفاده می شود. نشستن در حالتی که ساق پا کمتر از سطح قلب نباشد در بهبود و درمان این وضعیت بسیار موثر است.

واریس چیست ؟

دلایل ایجاد واریس

واریس زمانی اتفاق می افتد که رگ ها به درستی کار نمی کنند. سیاهرگ ها دریچه های یک طرفه دارند که از برگشت خون جلوگیری می کند. هنگامی که این دریچه ها به درستی کار نمی کنند، خون به جای رفتن به قلب، در رگ های شما جمع می شود. سپس رگ ها رشد می کنند. رگ های واریسی اغلب پاها را تحت تأثیر قرار می دهند. رگ‌هایی که از قلب شما دورتر هستند، گرانش جریان خون را سخت‌تر می‌کند. نارسایی مزمن عروقی می تواند ارثی باشد که کنترلی بر آن ندارید. می تواند به دلیل عواملی مانند ایستادن طولانی مدت، داشتن یک کار روی میز که در آن تمام روز می نشینید، چاقی یا بارداری باشد که به رگ ها فشار می آورد.

اگر شغلی دارید که برای مدت طولانی در آن ایستادید، نیروی جاذبه در محل کار خون را به پاهای شما می کشد و باعث می شود رگ های شما گشاد شده و دریچه ها به مرور زمان ضعیف شوند. اگر تمام روز پشت میز خود بنشینید، امکان دارد به دلیل عدم تحرک عضلانی، دچار رگ های واریسی قابل مشاهده شوید. ماهیچه های پا به رگ ها کمک می کنند تا خون را به قلب بازگردانند. نکته: این شایعه که روی هم زدن پاها می‌تواند باعث ایجاد رگ‌های عنکبوتی شود، درست نیست، بنابراین به سهم خود عمل کنید و اگر دوست دارید پاهایتان را روی هم قرار دهید، فقط مطمئن شوید که در طول روز بلند شده و راه بروید.

اضافه وزن می تواند به رگ ها فشار وارد کند. اگر چاق هستید، در حفره شکمی بین اندام های شما چربی وجود دارد که به آن چربی احشایی می گویند. با افزایش چربی احشایی، فشار داخل شکم بیشتر می شود. همانطور که خون سعی می کند از طریق پاها به سمت بالا حرکت کند و از طریق معده به قلب برسد، با انسدادی روبرو می شود که قرار نیست وجود داشته باشد. این افزایش فشار باعث گشاد شدن وریدها می شود که از طریق پل ورید اجوف تحتانی و تا وریدهای پوستی منبسط می شود. وضعیت مشابهی در دوران بارداری رخ می دهد، زمانی که فشار اضافی در شکم به رگ ها فشار وارد می کند.

هورمون ها موثر هستند. هنگامی که زنان در معرض استروژن یا پروژسترون بیش از حد قرار می گیرند، آنچه اتفاق می افتد این است که بافت های نرم شما کمی انعطاف پذیر تر می شوند. ما همین روند را تصور می کنیم که روی رگ ها تأثیر می گذارد و باعث انبساط و کشش آن ها می شود. پس از بارداری، عروق اغلب بسته می شوند و همه چیز به حالت عادی باز می گردد. این اتساع عروق می تواند در صورت استفاده از یک ضد بارداری هورمونی رخ دهد. برای آشنا شدن با علت به وجود آمدن رگ های واریسی پا به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.

آیا واریس فقط در پاها دیده می شود ؟

شاید با شنیدن نام واریس به یاد پاهای قرمز یا سیاه بیفتید، اگرچه واریس به دلیل وزن و شدت بدن بیشتر در پاها دیده می شود، اما انواع مختلف واریس در سایر نقاط بدن دیده می شود. تلانژکتازی و وریدهای عنکبوتی وریدی در صورت، گردن و وریدهای عنکبوتی در تمام قسمت‌های بدن ایجاد می‌شوند. حتی بواسیر که وریدهای بزرگ اطراف مقعد هستند نوعی واریس محسوب می شوند.

دلایل ایجاد واریس 

انواع واریس

واریس انواع مختلف دارد که در ادامه با ان آشنا می شوید :

واریس عنکبوتی :

وریدهای واریسی عنکبوتی مانند وریدهای زیر جلدی متورم کوچک به قطر 2-3 میلی متر هستند که به صورت شاخه هایی در سطح ساق پا پخش می شوند. وریدهای واریسی شبکه های مویرگی متسع با قطر کمتر از 1 میلی متر هستند و در زیر پوست ایجاد می شوند. واریس های نوع عنکبوتی به ضخامت واریس صافن نیستند.

رگ های واریسی خرطومی :

این سیاهرگ ها نزدیک به سطح پوست بوده و ضخیم و چرب هستند. آن ها اغلب طولانی و ناخوشایند هستند.

رگ های واریسی رتیکولر :

این رگه ها قرمز رنگ و گاهی در یک شبکه تنگ هستند.

واریس ناحیه تناسلی :

این ورید واریسی به دلیل جریان خون از سیاهرگ اطراف تخمدان و رحم ظاهر می شود. بر این اساس، با بیشتر شدن جریان خون به تخمدان و رحم در دوران قاعدگی، این وضعیت بدتر می شود. واریس تناسلی زمانی رخ می دهد که رگ های خونی آلوده به صورت مورب از کشاله ران به پایین استخوان ران فشار می آورند و به اندام تحتانی امتداد می یابند.

رگ های واریسی کوچک تر سافنوس :

واریس صافن کوچک اغلب در کنار واریس بزرگتر وجود دارد. سیاهرگ صافن کوچک از تاندون آشیل خارج شده و به ورید عمقی پشت زانو متصل می شود. ناحیه واریس های صافن کوچک در پشت مچ پا یا زانو قرار دارد.

واریس شاخه ای :

این یک سیاهرگ سگمنتال بزرگ شده است که از ورید صافن اصلی منشأ می گیرد. به طور عمده در زیر زانو دیده می شود و گاهی اوقات یک سیاهرگ واریسی به تنهایی ظاهر می شود. یکی از خصوصیات آن این است که کمی باریکتر از واریس صافن است.

واریس های بزرگ تر ساپنوز :

سیاهرگ های اندام تحتانی از سیاهرگ های عمقی و وریدهای سطحی تشکیل شدند و بیشتر جریان خون در پاها از طریق سیاهرگ های عمقی به قلب باز می گردد. سیاهرگ های واریسی در سیاهرگ های سطحی شکل می گیرند که حدود 10 درصد از جریان خون در پاها را پوشش می دهند. در بین وریدهای سطحی پاها، بزرگترین سیاهرگ ها بیشترین رگ های واریسی را تشکیل می دهند. ورید صافن یک سیاهرگ سطحی است که از داخل مچ پا بالا آمده و به ورید فمورال در ناحیه مایع متصل می شود. سیاهرگ های واریسی که در کانال اصلی و شاخه های اصلی ورید صافن ایجاد می شوند ورید صافن بزرگ نامیده می شوند. ناحیه شیوع این ورید واریسی قسمت تحتانی ساق، قسمت داخلی ران، اندام تحتانی خارجی و پشت ران است.

موفقیت درمان واریس چقدر است ؟

واریس در یک قسمت از بدن شما را در معرض خطر ابتلا به آن ها در سایر قسمت های بدن قرار می دهد. اگرچه اکثر درمان ها در از بین بردن رگ های آسیب دیده موثر هستند، اما احتمال رشد مجدد آن ها یا سایر رگ های واریسی وجود دارد. بنابراین امکان دارد درمان را انجام داده باشید، اما دوباره آن را در بدن خود می بینید.

بارداری و رگ های واریسی :

در دوران بارداری، زنان بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند که واریس بارداری نامیده می شود. زنان باردار خون بیشتری در بدن خود دارند. این فشار اضافی بر سیستم گردش خون وارد می کند. تغییرات در سطح هورمون می تواند باعث شل شدن دیواره رگ های خونی شود. هر دوی این عوامل خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کنند. با رشد رحم، فشار بیشتری بر وریدهای ناحیه لگن مادر وارد می شود. در بیشتر موارد، رگ های واریسی پس از بارداری ناپدید می شوند. این در همه موارد صادق نیست و گاهی اوقات، حتی اگر وریدهای واریسی خوب شوند، امکان دارد برخی از آن ها قابل مشاهده باقی بمانند.

انواع واریس 

چه درمان هایی برای واریس وجود دارد ؟

درمان هایی برای واریس وجود دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید :

جراحی :

در گذشته فقط از روش های جراحی برای درمان واریس پا استفاده می شد که علاوه بر دوره نقاهت طولانی، عوارض بیهوشی و درد، خطر ایجاد اسکار در محل بخیه را به همراه داشت. اما امروزه روش های اسکلروتراپی و لیزر جایگزین جراحی شده است.

اسکلروتراپی :

در روش اسکلروتراپی، پزشک محلول دارویی خاصی را به صورت مستقیم و با دقت بالا به داخل وریدهای واریسی تزریق می کند که باعث التهاب دیواره داخلی سیاهرگ شده و منجر به تورم و چسبندگی آن ها خواهد شد. با گذشت زمان، رگ های واریسی به بافت اسکار تبدیل می شوند و در نهایت ناپدید می شوند.

لیزر ضایعات عروقی :

امروزه فناوری های مدرن به کمک دستگاه های لیزری آمدند و درمان سرپایی را بسیار راحت کردند. حدود 80 درصد ضایعات عروقی را می توان با استفاده از لیزر درمان کرد. البته مدت زمان درمان بستگی به رنگ، عمق و محل ضایعه دارد. لیزر یک طول موج خاص از نور است که به شدت تقویت می شود و برای اهداف مختلف به پوست تابش می شود. بسته به طول موج هر دستگاه لیزر، ساختار خاصی از پوست حداکثر انرژی لیزر را جذب می کند و در نهایت با انرژی گرمایی ایجاد شده در بافت هدف، تخریب هدف و اثرات بالینی حاصل می شود.

نقطه هدف لیزر برای آسیب عروقی، اکسی هموگلوبین داخل عروقی است و بنابراین آسیب حرارتی محدود به عروق خونی پوست است و به بافت های مجاور آسیب نمی رساند. در این روش عوارض کم است و عوارضی مشابه آفتاب سوختگی خفیف دارد. بیماران حداقل تورم، خارش، قرمزی و ناراحتی را تجربه می کنند. بیشتر این عوارض در عرض چند ساعت ناپدید می شوند و در عرض 1-3 روز برطرف می شوند. معمولا 3-2 جلسه هر 3 ماه یکبار توصیه می شود و در صورت رعایت نکردن اقدامات پیشگیرانه لازم است هر سال تکرار شود.

چگونه می توان از بدتر شدن رگ های واریسی جلوگیری کرد ؟

اگر در مورد درمان واریس مطمئن نیستید یا می خواهید قبل از عمل از بدتر شدن رگ های واریسی خود جلوگیری کنید، نکاتی را باید رعایت کنید که به بیشتر شدن گردش خون در بدن کمک می کند که در ادامه با آن آشنا می شوید :

کم شدن وزن با رژیم و ورزش :

استفاده از ماهیچه های پا به انتقال خون به قلب کمک می کند. انجام هر نوع ورزش پا به بهتر شدن رگ های واریسی کمک می کند. کاهش وزن اضافی باعث کاهش فشار روی لگن می شود.

خودداری از نشستن و ایستادن طولانی :

اگر در محل کار پشت میز می نشینید یا برای مدت طولانی می ایستید، باید استراحت کنید. استراحت بین نشستن و ایستادن برای مدت طولانی به کاهش فشار روی پاها و بهبود گردش خون کمک می کند.

خودداری از پوشیدن لباس های تنگ :

پوشیدن لباس های تنگ مانند شلوار جین تنگ یا ساق شلواری می تواند فشار بیشتری به پاهای شما وارد کند. این وضعیت می تواند رگ های واریسی شما را بدتر کند. بنابراین سعی کنید تا حد امکان لباس های گشاد و راحت بپوشید تا این فشار کم شود.

بالا نگه داشتن پاها :

بالا نگه داشتن پاها یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از بدتر شدن رگ های واریسی است. پاهای خود را روی صندلی یا چهارپایه قرار دهید تا بالاتر از قلب قرار گیرند. این حرکت باعث بهتر شدن جریان خون در قلب می شود.

برای آشنا شدن با علائم واریس پا در زنان به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.

دکتر واریس پا

دکتر واریس پا باید ویژگی ها و خصوصیاتی داشته باشد. دکتر واریس پا که انتخاب می کنید باید دانش تخصصی داشته باشد و در درمان واریس و رگ های عنکبوتی متخصص باشد. تجربه درمان بیماران با شرایط خاص خود را داشته باشید. بیمه خود را بپذیرید به راحتی می توانید با او صحبت کنید و او به طور کامل به سوالات شما پاسخ خواهد داد. از جدیدترین و مدرن ترین تکنولوژی ها برای درمان واریس استفاده کنید. اگر درمان ورید شما شامل جراحی است، باید یک جراح عروق یا فلبولوژیست با تجربه با کیفیت بالا در جراحی عروق پیدا کنید.

محل بروز واریس :

همان‌طور که گفته شد واریس می‌تواند در سطوح مختلفی از بدن حتی صورت افراد نیز به وجود آید و آن‌ها را درگیر مشکلات فراوان کند. رایج‌ترین نواحی برای بروز این بیماری عبارت است از:

قسمت‌های مختلف پا از جمله پشت ساق پا یا ران‌ها. درصد بالایی از افراد مبتلا به واریس این عارضه را در قسمت‌های مختلف پا مشاهده می‌کنند. دلیل این امر فشار زیادی است که همه انسان‌ها روزانه به پاهای خود وارد می‌کنند. پیاده‌روی زیاد یا ماندن به مدت طولانی روی پا سبب بروز واریس در نواحی پشت ساق یا ران خواهد شد. برخی از افراد به خصوص خانم‌های باردار در ناحیه شکم دچار این بیماری می‌شوند و سیاهرگ‌های سطحی شکم آن‌ها به شکل رگ‌های بنفش یا آبی تا حدی متورم خواهند شد.

یکی دیگر از نواحی درگیر با عروق واریسی لگن افراد مختلف به خصوص خانم‌های باردار است. در دوران بارداری فشاری که برای آمادگی زایمان به لگن وارد می‌شود، موجب پدیدار شدن عروق واریسی در این ناحیه از بدن خواهد شد. شاید تصور واریس رحم و واریس واژن برای برخی از افراد سخت باشد اما بهتر است بدانید رحم و واژن جزو مستعدترین نواحی برای به وجود آمده این مشکل هستند. این نواحی فشار بیشتری را در خانم‌های باردار تحمل می‌کنند به همین دلیل بروز واریس رحمی یا واژنی در این گروه بیشتر دیده می‌شود. تشخیص بیماری موردنظر در این نواحی سخت‌تر از سایر نواحی بدن است و همچنین درمان آن نیز با پیچیدگی‌های بیشتری مواجه است. اما نکته امیدوارکننده درباره این است که معمولاً دیدن چنین رگ‌هایی در این نواحی بسیار حاد و خطرناک نخواهد بود.

دکتر واریس پا

کلام آخر

قبل از انجام این روش سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *