نارسایی عروق قلبی می تواند دلایلی متفاوتی داشته باشد. در این مقاله در رابطه با داروهایی که ممکن است برای درمان این بیماری تجویز شود صحبت شده است.

درمان بیماری عروق کرونری قلب (CHD) می تواند به مدیریت علائم و کاهش خطر بروز مشکلات بیشتر کمک کند. بیماری عروق کرونر را می توان با ترکیبی از تغییرات در سبک زندگی، مصرف دارو و در برخی موارد جراحی به طور موثری مدیریت کرد. درمان مناسب بیماری عروق کرونر، علائم آن را کاهش داده و عملکرد قلب را بهبود می بخشد.

اقدامات مفید در درمان بیماری عروق کرونری

در صورت تشخیص ابتلا به نارسایی عروق قلبی ، فرد می تواند با انجام تغییرات کوچک در سبک زندگی خود خطر بروز مراحل بعدی بیماری را کاهش دهد. برای مثال، در صورتی که فرد پس از یک حمله قلبی مصرف سیگار را ترک کند، احتمال ابتلای مجدد او به حمله قلبی با یک فرد غیر سیگاری برابر خواهد بود. 

دیگر تغییرات در سبک زندگی همچون داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم نیز خطر ابتلا به بیماری قلبی در آینده را کاهش می دهند.

تغییر سبک زندگی برای بهبود نارسایی عروق قلبی

علائم نارسایی عروق قلبی چیست؟

شریان های کرونری در صورت تنگ شدن مخصوصا در هنگام تپش شدید قلب (در اثر ورزش یا موارد دیگر)، نمی توانند مقدار کافی از خون پر اکسیژن را به قلب برسانند.

در ابتدا، کاهش جریان خون ممکن است سبب ایجاد علامت نشود. با این حال، همگام با رشد پلاک در شریان های کرونری علائم و نشانه های زیر در بیمار ظاهر می شوند:

1- درد قفسه سینه (آنژین)

احساس تنگی و فشار در قفسه سینه به گونه ای که انگار فردی بر روی سینه بیمار ایستاده است. این درد آنژین نام داشته و معمولا در میانه یا سمت چپ قفسه سینه احساس می شود. 

آنژین معمولا با استرس های جسمی یا عاطفی شروع شده و ظرف چند دقیقه پس از توقف فعالیت استرس زا رفع می شود. در برخی افراد مخصوصا زنان درد می تواند مختصر یا تیز بوده و در نواحی گردن، بازو یا کمر احساس شود.

2- تنگی نفس

در صورتی که پمپاژ قلب پاسخگوی نیاز بدن نباشد، فرد تنگی نفس و خستگی شدید را به همراه فعالیت تجربه خواهد کرد.

3- حمله قلبی

انسداد کامل یک شریان کرونری سبب بروز حمله قلبی می شود. علائم و نشانه های یک حمله قلبی شامل احساس فشار خرد کننده در قفسه سینه، درد در شانه یا بازو و گاهی اوقات تنگی نفس و تعریق می شوند.

زنان در مقایسه با مردان کمتر به علائم و نشانه های رایج حمله قلبی همچون درد فک یا گردن دچار می شوند. در عوض بروز علائم دیگر همچون تنگی نفس، خستگی و حالت تهوع در زنان بیشتر است. گاهی اوقات، یک حمله قلبی بدون هیچ گونه علامت و نشانه مشخص بروز می دهد.

علائم نارسایی عروق قلبی

مصرف دارو برای درمان بیماری نارسایی عروق قلبی

دارو های متنوع و بسیاری در درمان بیماری نارسایی عروق قلبی به کار می روند. معمولا این موارد بر کاهش فشار خون یا گشاد کردن شریان ها متمرکز هستند. 

برخی دارو های قلبی با عوارض جانبی نیز همراه اند. به همین دلیل، ممکن است یافتن داروی مناسب برای بیمار به مقداری زمان نیاز داشته باشد. 

پزشک عمومی یا متخصص گزینه های درمانی مختلف را با بیمار مطرح می کند. افراد باید از قطع ناگهانی مصرف دارو های قلبی بدون مشورت با پزشک اجتناب کنند زیرا این کار می تواند سبب تشدید علائم بیماری شود.

سونوگرافی داپلر عروق چیست و در چه مواقعی تجویز می شود؟
سونوگرافی داپلر، یک روش بی‌خطر و بدون درد است که به تمهیدات کمی نیاز دارد. این آزمایش، اطلاعات مهمی را دربارۀ جریان خون موجود در شریان‌ها و ورید‌های اصلی بدن شما در اختیار پزشک قرار می‌دهد. همچنین می‌تواند انسداد یا کاهش جریان خون را در مناطق تنگ شده رگ‌ها نشان دهد. این موضوع در نهایت ممکن است منجر به سکته شود.

دارو های رقیق کننده خون

دارو های رقیق کننده خون نوعی از دارو ها هستند که با رقیق کردن خون از تشکیل لخته جلوگیری کرده و خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش می دهند. دارو های رایج رقیق کننده خون شامل موارد زیر هستند:

استاتین ها

در صورت ابتلای فرد به کلسترول خون بالا، پزشک دارو های کاهنده کلسترول به نام استاتین ها را برای او تجویز می کند. از نمونه این دارو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

استاتین ها فرایند تشکیل کلسترول را مختل کرده و تعداد گیرنده های لیپو پروتئین کم چگالی (LDL) را در کبد افزایش می دهند. این عملکرد لیپو پروتئین های کم چگالی خون را کاهش داده که در نتیجه آن خطر بروز حمله قلبی نیز کمتر می شود. 

همه استاتین ها برای هر بیماری مناسب نیستند. به همین دلیل، امکان دارد بیمار جهت یافتن داروی مناسب خود به امتحان چند نوع مختلف نیاز داشته باشد.

بتا بلاکر ها

دارو های بتا بلاکر از جمله آتنولول، بیزوپرولول، متوپرولول و نبیولول اغلب برای پیشگیری از آنژین و درمان فشار خون بالا استفاده می شوند. این دارو ها با اختلال در تاثیرگذاری یک هورمون خاص ضربان قلب را کاهش و جریان خون را بهبود می دهند.

داروهای درمان نارسایی عروق قلبی

نیترات ها

نیترات ها برای گشاد کردن عروق خونی به کار می روند. گاهی اوقات، پزشکان از نیترات ها تحت عنوان وازودیلاتور ها نام می برند. نیترات ها در اشکال مختلف از جمله قرص، اسپری و برچسب پوستی وجود دارند. 

ایزوسورباید مونونیترات و گلیسریل تری نیترات از دسته این دارو ها هستند. نیترات ها با شل کردن عضلات عروق خونی به مقدار خون بیشتری اجازه عبور می دهند. 

این پدیده، فشار خون را پایین آورده و هر گونه درد قلبی را رفع می کند. نیترات ها می توانند عوارض جانبی خفیفی نیز داشته باشند که سردرد، گیجی و قرمزی پوست از جمله آن ها هستند.

مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACEi)

دارو های مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین با هدف درمان فشار خون بالا تجویز می شوند. رامیپریل و لیزینوپریل از این خانواده دارویی هستند. 

هورمونی به نام آنژیوتانسین 2 عروق خونی را تنگ می کند که این دارو ها فعالیت آن را مختل می کنند. دارو های یاد شده علاوه بر توقف فعالیت شدید قلب، جریان خون در سرتاسر بدن را نیز افزایش می دهند. 

در هنگام مصرف این دارو ها فشار خون بیمار پایش شده و آزمایش های خونی منظمی از او گرفته می شود تا از مناسب بودن عملکرد کلیه ها اطمینان بدست آید. 

در کمتر از 1 درصد افراد خونرسانی به کلیه ها در اثر مصرف این دارو ها دچار مشکل می شود. عوارض جانبی دارو های مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین می توانند شامل سرفه خشک و گیجی شوند.

مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین 2 (ARBs)

دارو های مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین 2 عملکردی شبیه به گروه دارویی قبل داشته و سبب کاهش فشار خون می شوند. گیجی خفیف معمولا تنها عوارض جانبی این دارو ها بوده و اغلب به دلیل عدم ایجاد سرفه خشک به عنوان جایگزین مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین تجویز می شوند.

مسدود کننده های کانال کلسیم

دارو های مسدود کننده های کانال کلسیم نیز با استراحت دادن به عضلات دیواره شریان ها سبب کاهش فشار خون می شوند. از نمونه های این دارو ها می توان آمیلودیپین، وراپامیل و دیلتیازم را نام برد. 

عوارض جانبی این دارو ها شامل سردرد و قرمزی پوست می شوند. البته، این عوارض خفیف بوده و با گذشت زمان از بین می روند.

دیورتیک ها

گاهی اوقات با نام دارو های ادرار آور نیز شناخته می شوند. دیورتیک ها آب و نمک اضافی را از طریق ادرار از بدن خارج می کنند.

عوارض نارسایی عروق قلبی

عوارض نارسایی عروق قلب

نارسایی عروق قلبی می تواند به موارد زیر منتهی شود:

1- درد قفسه سینه (آنژین)

در صورتی که شریان های کرونری تنگ شوند، قلب در هنگام اوج نیاز خود مخصوصا در فعالیت های جسمانی، خون کافی دریافت نمی کند. این وضعیت سبب بروز درد قفسه سینه یا تنگی نفس می شود.

2- حمله قلبی

در صورتی که پلاک کلسترولی پاره و یک لخته خون تشکیل شود، انسداد کامل شریان قلبی رخ داده که می تواند آغازگر یک حمله قلبی باشد. کمبود جریان خون رونده به قلب می تواند به عضله آن آسیب برساند. مقدار این آسیب به سرعت دریافت درمان های اضطراری بستگی دارد.

3- نارسایی قلبی

در صورتی که برخی نواحی قلب در اثر کاهش جریان خون به طور مزمن از دریافت اکسیژن و مواد مغذی محروم شوند و یا قلب در اثر یک حمله قلبی آسیب بیند، امکان دارد پمپاژ قلب پاسخگوی نیاز های بدن نباشد. این وضعیت با عنوان نارسایی قلبی شناخته می شود.

4- ضربان غیر طبیعی قلب (آریتمی)

عدم کفایت جریان خون یا آسیب دیدن قلب می تواند در تولید سیگنال های الکتریکی این اندام اختلال ایجاد کرده و ریتم های غیر طبیعی را در قلب به وجود آورد.

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *