ما در این مقاله سعی داریم شما را با تکنیک های اساسی در پیشگیری از واریس آشنا کنیم. در داخل وریدهای پا، دریچه هایی وجود دارد که به جریان خون به قلب کمک می کند. هنگامی که دیواره وریدها ضعیف می شود و این دریچه ها به خوبی کار نمی کنند، خون به داخل سیاهرگ ها برمی گردد. این باعث ایجاد برجستگی های آبی و بنفش می شود که روی پاها، ساق پاها یا مچ پا می بینید. چندین روش می تواند به درمان رگ های واریسی کمک کند، اما می توانند دوباره ظاهر شوند. در ادامه برای آشنا شدن با تکنیک های اساسی در پیشگیری واریس با ما همراه باشید.
رگ های واریسی چه رگ هایی هستند ؟
رگ های واریسی رگ های خونی متورم، برآمده و مات شده ای هستند که درست زیر سطح پوست قرار دارند. این سیاهرگ ها به رنگ آبی یا بنفش هستند و معمولا روی پاها، ساق پا یا مچ پا ظاهر می شوند. وریدهای واریسی می توانند دردناک یا خارش دار باشند. رگهای عنکبوتی که میتوانند در اطراف رگهای واریسی وجود داشته باشند، خطوط قرمز یا بنفش کوچکتری هستند که در نزدیکی سطح پوست ظاهر میشوند. اگرچه واریس می تواند ناخوشایند و ناراحت کننده باشد، اما برای بیشتر افراد خطرناک نیست. در برخی موارد، واریس شدید می تواند منجر به مشکلات جدی مانند لخته شدن خون شود. برخی از داروهای خانگی می توانند به بهتر شدن علائم واریس شما کمک کنند. در غیر این صورت پزشک می تواند با استفاده از روش هایی مانند اسکلروتراپی، لیزر درمانی، جراحی آن ها را درمان کند.
دلال ایجاد واریس :
پزشکان هنوز دلیل مشخصی برای پیدایش این مشکل در قسمت های مختلف بدن پیدا نکردند اما به طور کلی و طبق تحقیقات انجام شده دلایل خاصی در بروز این بیماری نقش دارد. چاقی و اضافه وزن یکی از دلایل اصلی آن است. سابقه ارثی در خانواده یکی دیگر از دلایل اصلی در افراد مختلف است. جنسیت می تواند در بروز این بیماری موثر باشد. طبق تحقیقات انجام شده درصد بالایی از افراد مبتلا به واریس را زنان تشکیل می دهند. سن افراد تاثیر زیادی در بروز این مشکل در قسمت های مختلف بدن دارد. اکثر افرادی که واریس دارند بین 30 تا 35 سال سن دارند.
کسانی که سابقه مشکلات قلبی عروقی دارند بیشتر در معرض این مشکل هستند. نوع کار و فعالیت روزانه افراد از این شرایط در امان نیست. کسانی که برای مدت طولانی در یک مکان می نشینند یا برای مدت طولانی می ایستند، مستعد ابتلا به آن هستند. هنگامی که یک زن باردار می شود، خون بیشتری در بدن تولید می شود که برای رشد جنین ضروری است. اما در برخی موارد افزایش حجم خون باعث ایجاد واریس در قسمت های مختلف بدن زن باردار می شود.
درمان واریس چگونه است ؟
درمان های مختلفی برای این بیماری وجود دارد که در اکثر آن ها عوارض بیماری تا حد زیادی برطرف می شود و گاهی کاملا برطرف می شود. در ادامه با روش های درمان واریس آشنا می شوید :
اسکلروتراپی با سونو :
در این روش محلول اسکلروز کننده به داخل وریدهای واریسی تزریق می شود و در نتیجه درمان قطعی واریس در پاها یا سایر قسمت های بدن باعث تخریب دیواره رگ ها می شود. در این روش پزشک از سونوگرافی برای هدایت محلول اسکلرو به داخل سیاهرگ ها استفاده می کند.
فشرده سازی :
فشرده سازی یکی از رایج ترین روش های درمانی برای واریس است. در این روش که برای درمان واریس پاها استفاده می شود، بیمار با پوشیدن جوراب واریس فشار شدیدی بر روی عروق پیچ خورده وارد می کند و از این طریق جریان خون را به قلب هدایت و تسهیل می کند. برای درمان این بیماری در سایر قسمت های بدن با استفاده از فشرده سازی، علاوه بر جوراب های واریس، محصولات دیگری مانند شکم بند یا لباس زیر مخصوص توصیه می شود که عملکردی مشابه جوراب های ویژه دارند.
میکروفلبکتومی :
در این روش که تقریبا غیر تهاجمی یا کم تهاجمی است، برش های کوچکی روی سطح پوست ایجاد می شود که برای برداشتن رگ های مشکل دار استفاده می شود.
مسدود کردن رگ های واریسی :
در این روش وریدهای واریسی قبل از رسیدن به ورید عمیق و اصلی بسته می شوند و سپس خارج می شوند. این روش یک درمان سرپایی موثر است که درصد قابل توجهی از واریس را درمان می کند.
لیزر درمانی :
در این روش کاملا غیر تهاجمی، پزشک با کمک لیزر مخصوص عروق مبتلا را مسدود کرده و آن ها را از بین می برد.
جراحی آندوسکوپی :
این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که روش های دیگری به کار گرفته شده اما نتیجه مطلوبی از آن ها حاصل نشده است. در این روش، پزشک برشی را در ناحیه آسیب دیده ایجاد می کند، سپس با فرستادن دوربین کوچکی به داخل بدن، سیاهرگ های آسیب دیده را شناسایی کرده و با یک برش کوچک آن ها را برمی دارد.
برای آشنا شدن با 8 روش مهم در درمان واریس به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
چه افرادی به رگ های واریسی مبتلا می شوند ؟
بعضی از افراد امکان دارد به عوارض رگ های واریسی مبتلا شوند که در ادامه به آن می پردازیم :
سن :
با افزایش سن، دیواره ها و دریچه های عروق دیگر مانند قبل عمل نمی کنند. علاوه بر این، رگ ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و سفت می شوند.
جنسیت :
هورمون های زنانه می توانند باعث بزرگ شدن دیواره سیاهرگ ها شوند. زنانی که باردار هستند، قرص های ضد بارداری مصرف می کنند یا یائسه شدند، به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند.
سابقه خانوادگی :
این وضعیت می تواند ارثی باشد.
سبک زندگی :
ایستادن یا نشستن طولانی مدت گردش خون را کم می کند. پوشیدن لباس های تنگ می تواند جریان خون را کم می کند.
وضعیت سلامت کلی بدن :
برخی از بیماری ها، مانند یبوست شدید یا تومورهای خاص، فشار داخل رگ ها را بیشتر می کند.
مصرف تنباکو :
افرادی که سیگار می کشند بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند.
وزن :
اضافه وزن فشار زیادی به رگ های خونی وارد می کند. در نتیجه احتمال واریس افزایش می یابد.
چگونه می توان رگ های واریسی را تشخیص داد ؟
رگ های واریسی نزدیک به سطح پوست هستند و به راحتی قابل مشاهده هستند. پزشکان می توانند با انجام معاینه فیزیکی آن ها را تشخیص دهند. پزشک ابتدا رگ های واریسی را لمس کرده و در حالت ایستاده یا نشسته آن ها را معاینه می کند. برای مشاهده دقیق وریدهای خود و بررسی سایر مشکلات، پزشک امکان دارد سونوگرافی را توصیه کند. سونوگرافی یک روش بدون درد و بی خطر است که با استفاده از امواج صوتی از بافت های داخل بدن عکس می گیرد. سونوگرافی لخته های خون و عملکرد دریچه ها را در داخل رگ ها نشان می دهد.
تکنیک های اساسی در پیشگیری از واریس
برای جلوگیری از واریس پا باید روش هایی را انجام دهید که در ادامه با آن آشنا می شوید :
انجام ورزش منظم :
پیشگیری از واریس با ورزش بیشتر و تمرکز بر تمریناتی که عضلات پا را تقویت می کنند به دست می آید. سایر فواید ورزش های هوازی منظم عبارتند از تقویت دیواره عروق، کم شدن وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای عروقی از جمله واریس، بهتر شدن گردش خون در اندامهای تحتانی.
انجام ورزش های سنگین مانند وزنه برداری و تمرینات قدرتی بدون اصول که باعث فشار بیش از حد به شکم و اندام تحتانی می شود برای بیماران مبتلا به واریس و یا در معرض آن مضر است و توصیه نمی شود. ضربه به ساق پا و ایجاد زخم در آن ناحیه می تواند یکی از عوامل ایجاد واریس باشد. بنابراین انجام ورزش های رزمی آسیب زا برای این افراد توصیه نمی شود.
استفاده از جوراب واریس :
برخی از مشاغل مانند خیاطی یا رانندگی نیاز به نشستن طولانی مدت در یک مکان دارند که منجر به تجمع خون در قسمت های پایین بدن می شود. در چنین مواقعی که چنین خطری فرد را تهدید می کند، بهتر است افراد برای پیشگیری از واریس از جوراب واریس استفاده کنند.
داشتن تحرک :
گسترش زندگی فعال باعث شده است که جوامع بشری بیش از پیش بی حرکت شوند. بنابراین اگر شما هم مجبورید چند ساعت در یک مکان خاص بنشینید، بهتر است هر از چند گاهی برخیزید و چند قدمی بردارید. علاوه بر تقویت خلق و خو، به پیشگیری از واریس کمک می کند.
کم شدن وزن :
یکی از مواردی که می تواند تاثیر زیادی داشته باشد کاهش وزن است. اگر اضافه وزن دارید، برای جلوگیری از واریس، بهتر است ابتدا وزن خود را به حالت عادی برگردانید. این کار نیاز به برنامه ریزی دقیق و مشاوره یک متخصص تغذیه دارد و انجام آن به تنهایی می تواند شرایط را بدتر کند.
استفاده نکردن از لباس تنگ و کفش :
پوشیدن لباس های تنگ، شلوار جین و مواردی از این دست باعث ایجاد واریس در قسمت پایین بدن می شود و پوشیدن طولانی مدت این گونه لباس ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. دریچه های سوراخ کبوتری در داخل سیاهرگ های اصلی به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. استفاده از کفش های پاشنه بلند به دلیل قرار گرفتن پا در وضعیت غیر طبیعی عملکرد این دریچه ها را با مشکل مواجه می کند و خون بیشتری در داخل پا باقی می ماند. به همین دلیل بهتر است تا حد امکان از کفش های ورزشی و راحت برای جلوگیری از واریس استفاده کنید.
برطرف کردن یبوست :
یکی از مواردی که در پیشگیری از واریس تاثیر بسزایی دارد دفع سریع مدفوع و نگه نداشتن مدفوع در داخل معده است. یبوست فشار داخل شکمی را افزایش می دهد و در نتیجه فشار بیشتری بر رگ های خونی وارد می کند. به همین دلیل، بهتر است غذاهای مناسب را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
ترک سیگار :
تنباکو، به ویژه سیگار کشیدن، اثرات نامطلوبی بر سیستم قلبی عروقی انسان دارد. این مواد احتمال اختلالات عروقی و خطر لخته شدن خون را افزایش می دهند.
علائم واریس چه عوارضی دارد ؟
عدم درمان واریس اغلب منجر به عوارض می شود. هرکسی که واریس دارد باید آن را جدی بگیرد، زیرا بیماری وریدی همیشه بدتر می شود و خود به خود از بین نمی رود. حتی زمانی که علائم وریدهای واریسی در ابتدا ناچیز به نظر می رسند، این وضعیت می تواند به سرعت تغییر کند و کیفیت زندگی روزمره را به میزان قابل توجهی کم می کند. واریس می تواند منجر به عوارض جدی شود. همه وریدهای واریسی، چه دردناک باشند و چه نباشند، نشان دهنده اختلال در گردش خون طبیعی هستند.
اگر واریس برای مدت طولانی درمان نشود، امکان دارد رنگ پوست تغییر کند و التهاب مزمن یا اختلالات بافتی جدی ایجاد شود. این تغییرات به ویژه در مچ پا و ساق پا به صورت سفت شدن، تغییر رنگ قهوه ای یا از بین رفتن رنگدانه پوست دیده می شود. بدون درمان مناسب، مراحل بعدی ترومبوفلبیت، ترومبوز یا زخم وریدی پا ممکن است رخ دهد که درمان آن ها بسیار دشوارتر است. بیماران مبتلا به عوارض شدید تمایل دارند از شر آن ها خلاص شوند، بنابراین بسیاری از افراد مبتلا به زخم پا، قبل از اینکه به فکر درمان باشند، سال ها واریس داشتند.
اگر واریس به موقع تشخیص داده شود و به درستی درمان شود، می توان از عوارض جلوگیری کرد. بنابراین تغییرات جزئی را جدی بگیرید و به موقع با پزشک مشورت کنید. اصطلاح نارسایی وریدی مزمن (CVI) شامل تغییرات و عوارض ناشی از تجمع طولانی مدت خون در پاها به دلیل نشت دریچه ها است. CVI اغلب نتیجه وریدهای واریسی درمان نشده است، اما می تواند به دلیل ترومبوز ورید عمقی یا بیماری وریدی مادرزادی باشد.
راه های درمان خانگی واریس پا
راه های درمان خانگی برای واریس پا وجود دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید :
تغییر سبک زندگی :
اقدامات خاصی همراه با مراقبت شخصی می تواند به کاهش رگ های واریسی کمک کند. همچنین از پیشرفت رگ های واریسی جلوگیری یا کند می کند.
رژیم مناسب :
افزایش وزن فشار غیرضروری به رگ ها وارد می کند. همچنین برای جلوگیری از تورم می توانید آب و غذاهای کم نمک مصرف کنید.
داروهای گیاهی :
داروهای گیاهی به عنوان داروهای خانگی برای واریس شناخته می شوند. البته این موضوع هنوز از نظر علمی ثابت نشده است. این گیاهان می توانند در کم شدن تورم سیاهرگ ها موثر باشند. شاه بلوط هندی، انگور و شبدر می توانند به درمان خانگی واریس کمک کنند. باید توجه داشته باشید که قبل از مصرف داروهای گیاهی و مکمل های غذایی باید با پزشک خود مشورت کنید.
کلام آخر
سعی کنید برای انجام این کار بهترین کلینیک و بهترین متخصص واریس در سعادت آباد را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.