ما در این مقاله سعی داریم شما را با بهترین خوراکی ها در درمان بیماری واریس آشنا کنیم. واریس زمانی اتفاق می افتد که رگ های پا متورم و بزرگ شوند. این وریدهای متورم می توانند باعث ناراحتی و درد در فرد شوند. با رعایت برخی نکات تغذیه ای و درمان های خانگی می توانید تورم و التهاب این رگ ها و علائم واریس را کاهش دهید. برای آشنا شدن با بهترین خوراکی ها در درمان بیماری واریس با ما همراه باشید.
واریس چیست ؟
3 نوع رگ در بدن انسان وجود دارد. نوع اول سرخرگ ها یا سرخرگ هایی هستند که خون را از قلب به قسمت های مختلف بدن می برند. نوع دوم سیاهرگ ها یا سیاهرگ هایی هستند که خون را از قسمت های بدن به قلب باز می گرداند. نوع سوم رگ که به عنوان مویرگی شناخته می شود، جایی است که به دلیل وجود یک لایه سلولی، تبادل مواد مغذی و اکسیژن صورت می گیرد. معمولاً وریدهای بزرگ را واریس می نامند. هنگامی که دریچه های معیوب در رگ ها اجازه نمی دهند خون به طور طبیعی جریان یابد، رگ های واریسی رشد می کنند و پر از خون می شوند.
به این حالت بیماری واریسی گفته می شود که در نتیجه رگ های واریسی گشاد شده و حالتی متورم و برجسته دارند. علاوه بر این، این رگ ها به رنگ های آبی، بنفش تیره و حتی قرمز ظاهر می شوند. این می تواند برای اکثر افراد دردناک و ناراحت کننده باشد. رژیم غذایی سالم و مناسب یک موضوع بسیار مهم برای درمان هر نوع بیماری تلقی می شود. واریس از جمله مشکلاتی است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند. درمان به موقع آن بسیار مهم است، زیرا در غیر این صورت مانند هر بیماری دیگری می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
عامل اصلی ابتلا به واریس
عواملی در مبتلا شدن به واریس وجود دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید :
سن :
اگرچه اکثر مردم فکر می کنند که فقط افراد میانسال به واریس مبتلا هستند، اما این درست است که با بیشتر شدن سن احتمال ابتلا به واریس افزایش می یابد. زیرا با افزایش سن، رگ ها فرسوده و ضعیف می شوند و بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند.
وراثت :
این خارج از کنترل شما است. اگر در خانواده خود سابقه واریس دارید، ممکن است از آن رنج ببرید.
هورمون ها :
ثابت شده است که تغییرات هورمونی در دوران بارداری و شروع یائسگی خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. بارداری باعث افزایش حجم خون در بدن زن می شود. در نتیجه به رگ های فرد فشار وارد می شود و اغلب منجر به بزرگ شدن رگ ها و ایجاد رگ های واریسی می شود.
سبک زندگی ساکن :
یکی از بدترین چیزها برای سلامتی، کم تحرکی است که به سلامت رگ ها آسیب می رساند. نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی همیشه رگ ها را تحت تأثیر قرار می دهد تا خون به قلب و در سراسر بدن جریان یابد.
چاقی بیش از اندازه :
وزن اضافی در بدن فشار زیادی به رگ ها وارد می کند و بیشتر باعث ایجاد رگ های واریسی می شود. ترسناک ترین قسمت در مورد چاقی و ارتباط آن با واریس این است که در اکثر مواقع افراد به دلیل چربی اضافی اطراف خود آن ها را نمی بینند. با این حال، چاقی یکی از دلایل اصلی واریس است که شما واقعا می توانید کاری برای آن انجام دهید. بر خلاف هورمون ها، وراثت و سن، چاقی چیزی است که می توان آن را کنترل کرد.
چه غذاهایی برای واریس مضر هستند ؟
جدای از مداخلات پزشکی برای درمان واریس، پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای جلوگیری از بدتر شدن بیماری بسیار مهم است. بهتر است از مصرف الکل و غذاهای حاوی نمک و شکر پرهیز کنید و در عوض از رژیم غذایی کم نمک، کم قند و فیبر زیاد استفاده کنید. غذاهایی برای واریس مضر است و باعث ایجاد عوارضی می شود که باید از خوردن آن ها پرهیز کرد که آن ها را بررسی می کنیم :
کربوهیدرات های تصفیه شده :
تا حد امکان از مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده یا ساده خودداری کنید. این غذاها نه تنها عامل اصلی برخی بیماری های مزمن هستند، بلکه می توانند سلامت رگ های خونی را تضعیف کنند. افراد مبتلا به بیماری های وریدی باید به جای کربوهیدرات های تصفیه شده از کربوهیدرات های پیچیده مانند برنج قهوه ای و جو دو سر که حاوی فیبر بیشتری هستند استفاده کنند. وجود فیبر در رژیم غذایی بسیار مهم است زیرا به تسهیل حرکات منظم روده کمک می کند. وجود کربوهیدرات های تصفیه شده و کمبود فیبر در رژیم غذایی باعث یبوست و بیشتر شدن فشار در هنگام اجابت مزاج می شود. این باعث فشار به عروق روده تحتانی و آسیب به آن می شود. آسیب به این رگ ها منجر به پیدایش هموروئید و ایجاد یا تشدید رگ های واریسی می شود.
شکر زیادی :
غذاهای فرآوری شده مانند شکلات، کلوچه ها و کیک ها اغلب حاوی مقادیر زیادی شکر اضافه شده هستند که به کم شدن سلامت عروق کمک می کند. بیشتر شدن قند خون باعث می شود مقدار زیادی انسولین در بدن ترشح شود. بهتر است از قندهای طبیعی مانند قند موجود در میوه استفاده کنید، زیرا این نوع قندهای طبیعی در واقع برای بدن مفید هستند. میوه ها با داشتن فیبر بالا قند را به آرامی وارد خون می کنند.
استفاده از الکل :
از مصرف منظم الکل باید به هر قیمتی اجتناب شود زیرا می تواند باعث ایجاد و تشدید رگ های واریسی شود.
مواد غذایی کنسرو شده :
غذاهای کنسرو شده با ماده شیمیایی به نام بیسفنول پوشانده می شوند. بیسفنول A یک تقلید کننده استروژن است و با تاثیر بر هورمون های بدن باعث ایجاد یا بدتر شدن رگ های واریسی می شود. به جای خرید کنسرو، سعی کنید غذاهای تازه یا منجمد موجود در فروشگاه ها را انتخاب کنید.
غذاهای شور :
حتما غذاهای پر سدیم مانند سوپ های کنسرو شده، ژامبون، پیتزا و هات داگ را محدود کنید. غلظت بالای سدیم در خون باعث احتباس بیش از حد آب در بدن می شود. این باعث بیشتر شدن حجم خون در بدن و فشار در وریدها می شود. و به این ترتیب منجر به تورم و احتباس آب در پاها می شود.
بهترین خوراکی ها در درمان بیماری واریس
عوامل زیادی در بروز این بیماری نقش دارند؛ عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی و عادات رفتاری نامناسب مانند ایستادن طولانی مدت می تواند باعث ایجاد واریس در افراد شود. در بسیاری از موارد این ویژگی ها از بدو تولد اکتسابی و آموخته می شوند. به عنوان مثال، ترکیب رژیم غذایی هر فرد تابعی از عادات غذایی خانواده آن ها است و بنابراین خواه ناخواه تحت تأثیر این عوامل ناخودآگاه قرار می گیرد. امکان دارد شغلی داشته باشید که مجبور باشید برای مدت طولانی در آن بایستید، یا ممکن است به دلیل مشغله کاری خود از غذاهای فرآوری شده و فست فود استفاده کنید. در ادامه با بهترین خوراکی ها در میان بیماری واریس می پردازیم :
استفاده از میوه و سبزیجات :
خوردن سالم و خوردن میوه ها و سبزیجات بسیار مهم است زیرا میوه ها و سبزیجات به دلیل داشتن ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، فیبر و محتوای کم کالری، نقش مهمی در سلامت ما دارند. سبزیجات غنی از فیبر و آنتی اکسیدان مانند زغال اخته و تمشک و مرکبات غنی از ویتامین C و غذاهای ضد التهابی مانند آووکادو، زنجبیل و گوجه فرنگی را چندین بار در روز در رژیم غذایی خود بگنجانید. هر نوع میوه تازه، کنسرو شده یا خشک یا آب میوه و سبزیجات خالص می تواند موثر باشد، اما میوه ها و سبزیجات تازه خواص بیشتری نسبت به کنسرو یا منجمد شدن یا حتی حرارت دادن دارند.
استفاده از پروتئین های بدون چربی :
پروتئین ماده اصلی تشکیل دهنده بافت های ماهیچه ای بدن انسان است که در انواع مختلف غذا موجود است. برای درمان واریس، پزشکان توصیه می کنند از گوشت گوسفند و سوسیس اجتناب کنید. این مواد حاوی پروتئین هستند، اما تمرکز ما در درجه اول بر روی پروتئین بدون چربی است که شامل مرغ، ماهی و سایر غذاهای دریایی، تخم مرغ و منابع پروتئین گیاهی است، زیرا این ها بهترین نوع پروتئین محسوب می شوند و حاوی کمترین چربی هستند.
استفاده از لبنیات کم چرب :
متخصصان تغذیه مصرف لبنیات کم چرب و حتی بدون چربی را توصیه می کنند. محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر بهترین منابع غذایی کلسیم هستند و لبنیات کمچرب و پرچرب به همان میزان کلسیم دارند. هر چه میزان چربی این لبنیات کمتر باشد، کلسیم بهتری جذب می شود. یکی از فواید لبنیات کم چرب پیشگیری از پوکی استخوان است. طبق تحقیقات انجام شده، این غذاها برای درمان واریس مفید شناخته شدند. مصرف لبنیات کم چرب باید در حد متوسط باشد و زیاده روی نشود، زیرا مصرف بیش از حد آن در برخی افراد باعث سوء هاضمه و یبوست می شود.
نوشیدن آب :
حدود 60 درصد از بدن انسان از آب تشکیل شده است. هیدراته نگه داشتن بدن بسیار مهم است و به طور کلی نوشیدن 8 لیوان در روز توصیه می شود. کم آبی می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. این مشکلات شامل انواع مشکلات پوستی تا مشکلات روحی و جسمی است. شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما نوشیدن آب کافی برای واریس بسیار ضروری است. بنابراین حتی کاهش 2 درصدی آب بدن می تواند به طور قابل توجهی عملکرد فیزیکی را مختل کند.
استفاده از غذاهای کم نمک :
غذاهای سرشار از نمک یا سدیم رژیمی باعث می شود بدن آب را حفظ کند و علائم واریس را بدتر کند. بنابراین باید از مصرف آن ها خودداری کنید. اکثر غذاهای تقلبی مانند کنسروها، ترشیجات، سوسیس و کالباس حاوی مقدار زیادی نمک هستند. به همین دلیل استفاده از این غذاها برای مبتلایان به واریس بسیار مضر است.
استفاده از فلاونوئیدها :
فلاونوئیدها ویتامین های مهمی در بدن هستند، اما جزو ویتامین های رایج طبقه بندی نمی شوند. فلاونوئیدها اثر خود را با بیشتر شدن اثرات مکمل های ویتامین C اعمال می کنند.این ماده اثرات ضد التهابی قابل توجهی بر روی عروق کوچک و مویرگ ها دارد و در درمان واریس موثر شناخته شده است. این ماده در مرکبات، سیب و انواع توت ها به وفور یافت می شود. فلاونوئیدها در انواع مختلفی یافت می شوند که روتین یکی از آن ها است که باعث کم شدن شکنندگی عروق و نشت مایع از دیواره عروق می شود. این ماده با استفاده از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود در پیشگیری و درمان واریس موثر شناخته شده است. سیب یکی از غنی ترین منابع روتین است.
برای آشنا شدن با علت واریس پا در جوانی به سایت مربوطه مراجعه نمایید.
انواع واریس که رژیم غذایی می تواند به بهتر شدن آن کمک می کند کدام است ؟
واریس متوسط :
وریدهای بیماران مبتلا به واریس متوسط به سیاهرگ های بزرگ و برجسته تبدیل می شوند که در زیر پوست دیده می شوند. وریدهای واریسی متوسط در ابتدا بدلیل رنگ آبی مایل به بنفش ناخوشایند هستند، اما اگر واریس متوسط درمان نشود، بیمار با عوارض جدی تری مواجه خواهد شد. بنابراین اگر واریس متوسط دارید حتما برای معاینه به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود بیماری مزمن وریدی دارید یا خیر. این بیماری مزمن با علائم بیشتری همراه بوده و خطرات و عوارض بیشتری را برای سلامتی بیمار به همراه دارد. وریدهای واریسی متوسط دیگر قادر به پمپاژ خون نیستند، بنابراین خون به جای حرکت به سمت قلب در وریدها تجمع می یابد.
واریس شدید :
اگر درمان نشود، وریدهای واریسی در طول زمان تغییر شکل میدهند و مرحله برای طیف وسیعی از علائم جدیتر آماده میشود. یکی از این عوارض بیماری مزمن وریدی است که منجر به ضخیم شدن پوست و بافت ها، ضایعات و زخم های پوستی، تغییر رنگ پوست و تورم شدید می شود.
واریس بارداری :
در دوران بارداری، بدن خون بیشتری تولید می کند، بنابراین فشار بیشتری به سیاهرگ ها وارد می شود و مادر با رگ های واریسی در پاها، لگن و فرج مواجه می شود. مادران باردار چند قلو بیشتر مستعد ابتلا به سندرم احتقان لگن هستند که باعث ایجاد واریس متوسط تا شدید در پاها و لگن می شود که بسیار دردناک تر از واریس معمولی است.
واریس عنکبوتی :
رگههای عنکبوت شبیه تار عنکبوت یا شاخههای درخت هستند و هیچ مشکلی به جز نامناسب بودن ایجاد نمیکنند. با این حال، با گذشت زمان پس از داشتن وریدهای عنکبوتی، خطر عوارض جدی تری مانند زخم های پوستی، درماتیت و درد مزمن افزایش می یابد.
کدام نوع رگهای واریسی نیاز به مراجعه و بررسی تشخیصی دارند؟
تشخیص نوع رگهای درگیر و معالجه صحیح آن میتواند در روند درمان و سرعت آن مؤثر واقع شود. در ادامه به آن می پردازیم :
رگهای ریز عنکبوتی :
رگهای واریسی عنکبوتی که در سطح پوست مشاهده میشوند، در میان مردم به عنوان واریس ریز مویرگی نیز معروف هستند. علائم بالینی خاص و دردی به همراه نخواهند داشت و اگر شبکهای از مویرگهای آبی و قرمز روی پاها ظاهر میشوند. این نوع وریدها زیبایی ظاهری پاها را تحت تأثیر قرار میدهند. در ضمن به جز این عارضه، مشکل دیگری برای فرد ایجاد نخواهند کرد؛ بنابراین میتوان گفت درمان آنها، مگر برای بهبود زیبایی پا ضرورتی ندارد. اما در مواردی ممکن است همین مویرگها نشانهای از واریس نهفته مهمی باشد.
وجود مویرگهای ریز قرمز و آبی ممکن است علامت واریس ریشهدار طنابی نهفتهای باشد که هنوز در سطح پوست ظاهر نشده است و تشخیص زودهنگام و درمان به موقع واریس نهفته از عوارض ظاهری و خطرات احتمالی در آینده پیشگیری خواهد کرد. پس توصیه میشود واریسهای مویرگی اگر که همراه علائمی مانند خستگی و سنگینی پا، گرفتگی و درد ناگهانی شبانه در ساق پاها باشند حتماً مورد معاینه و بررسی قرار گیرند. رگهای عنکبوتی جزو سیستم مویرگی وریدی به حساب میآیند. یعنی در مجموعه شبکه تغذیه کننده و خون رسان نیستند.
رگهای برجسته طنابی :
این نوع رگها در اصطلاح مانند طنابی پیچ خورده هستند و به صورت برآمده و پر پیچوخم ظاهر میشوند. البته هر رگ برجستهای بیماری نیست و خطر یا عارضهای به دنبال ندارد بررسی دقیق و سونوگرافی داپلر ریشه رگها میتواند اختلال دریچههای لانه کبوتری و نارسایی وریدی را مشخص نماید. اگر که رگ برجستهای در زمینه ریشه بیمار و نارسا باشد واریس طنابی است و توصیه به درمان میشود و اگر ریشه سالم بوده و نارسایی وجود نداشته باشد رگ برجسته سالم است و درمان لازم نیست.
واریس نهفته :
در برخی از مبتلایان به اختلال واریس، وریدها نمایان نمیشوند. در این حالت فرد علائمی همچون تورم، تغییر رنگ پوست، درد، احساس سنگینی در پاها و گرفتگی عضله پا در هنگام خواب را احساس میکند. این علامتها زنگ خطری برای فرد به حساب میآیند و ضرورت دارد مورد معاینه قرار گرفته و سونوگرافی انجام شود. در صورتی که سونوگرافی، نارسایی وریدی را نشان دهد درمان توصیه میشود.
کلام آخر
برای انجام این روش سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.