تغییر در شیوه زندگی می تواند به شما کمک کند تا از فشار خون بالا جلوگیری کرده و آن را کنترل کنید، حتی اگر داروی فشار خون مصرف می کنید، می توانید فشار خون بالا را کنترل کنید. برای کنترل فشار خون چه باید کرد؟
فهرست موضوعات
Toggle1- غذاهای سالم بخورید.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. رژیم غذایی برای توقف پرفشاری خون (DASH) که حاوی میوه، سبزیجات، غلات کامل، مرغ، ماهی و لبنیات کم چرب است را امتحان کنید. مقدار زیادی پتاسیم مصرف کنید که می تواند به پیشگیری و کنترل فشار خون بالا کمک کند. چربی های اشباع و ترانس کم تری مصرف کنید.
2- نمک را در رژیم غذایی خود کم کنید.
۱۵۰۰ میلی گرم سدیم در روز برای افراد ۵۱ ساله یا مسن تر، سیاه یا سفید پوستان در هر سنی یا کسانی که دارای فشار خون بالا، دیابت یا بیماری های مزمن کلیوی هستند مناسب است. در غیر این صورت افراد سالم می توانند ۲۳۰۰ میلی گرم یا کم تر در روز مصرف کنند. می توانید مقدار نمکی که به غذا اضافه می کنید را کم کنید. هم چنین به طور کلی باید به مقدار نمک موجود در غذاهای فرآوری شده ای که می خورید توجه کنید مانند سوپ کنسرو شده و یا غذاهای منجمد
3- وزن خود را مناسب نگه دارید.
نگه داشتن وزن سالم، و یا از دست دادن وزن در صورت اضافه وزن داشتن، می تواند به کنترل فشار خون بالا و کاهش خطر ابتلا به مشکلات سلامتی دیگر کمک کند. اگر اضافه وزن دارید، از دست دادن حتی ۵ پوند (۲.۳ کیلوگرم) می تواند فشار خون را کاهش دهد.
4- افزایش فعالیت جسمانی
فعالیت بدنی منظم می تواند به کاهش فشار خون بالا، مدیریت استرس، کاهش خطر ابتلا به مشکلات جسمی متعدد و نگه داشتن وزن مناسب کمک کند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی به بیشتر افدار سالم توصیه می کند که حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط یا ۷۵ دقیقه در هفته فعالیت هوازی شدید، و یا ترکیبی از فعالیت متوسط و شدید داشته باشید. هدف گذاری کنید که حداقل دو بار در روز تمرینات تقویت عضلات را انجام دهید.
5- سیگار نکشید.
توتون و تنباکو به دیواره های رگ های خونی آسیب می رسانند و روند سخت شدن عروق را سرعت می بخشند. اگر سیگار می کشید، از پزشک خود را برای ترک آن کمک بخواهید.
6- مدیریت استرس
استرستان را تا اندازه ی ممکن کاهش دهید. تکنیک های مقابله با استرس، مانند آرامش عضلانی، تنفس عمیق یا مدیتیشن را تمرین کنید. انجام فعالیت های بدنی منظم و خواب کافی نیز میتوانند کمک کنند.
7- آرامش یا تنفس آهسته و عمیق را تمرین کنید.
تنفس آهسته و عمیق را برای احساس آرامش تمرین کنید. یک سری دستگاه هایی موجود است که تنفس عمیق و آهسته را ترغیب می کنند. با این حال، هنوز جای سوال است که آیا این دستگاه ها دارای اثر قابل توجهی در کاهش فشار خون هستند یا خیر.
8- کنترل فشار خون در دوران بارداری
اگر یک زن با فشار خون بالا هستید، برای کنترل فشار خون خود در دوران بارداری با مزشکتان مشورت کنید.
9- بر فشار خون خود در خانه نظارت داشته باشید.
نظارت بر فشار خون در منزل به شما کمک می کند تا بیشتر به فشار خون خود توجه داشته باشید و نشان می دهد که آیا دارو های مصرفی کارساز بوده اند یا خیر، و حتی به شما و پزشکتان عوارض بالقوه را هشدار می دهد. کنترل فشار خون خانگی یک جایگزین برای مراجعه به پزشک نیست . دستگاه های فشار خون خانگی ممکن است یک سری محدودیت داشته باشند. حتی اگر فشار خونتان طبیعی شد، دارو هایتان را متوقف نکنید و یا تغییر ندهید یا بدون صحبت با پزشک خودسرانه رژیم غذاییتان را تغییر ندهید.
اگر فشار خون شما تحت کنترل است، با نظارت خانگی بر فشار خون تعداد مراجعات به پزشک را کم خواهید کرد.
دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشارخون در تهران
کلینیک فشار خون