ما در این مقاله سعی داریم شما را با روش های درمان واریس پا آشنا کنیم. اگر رگ های واریسی دارید و از ظاهر شدن رگ های واریسی خسته شدید، نگران نباشید زیرا واریس قابل درمان است. واریس شایع ترین بیماری عروقی در انسان است و تقریبا 20 تا 10 درصد از جمعیت جهان از واریس رنج می برند. امروزه روش های مختلفی برای درمان قطعی واریس پا وجود دارد. در ادامه برای آشنا شدن با روش های درمان واریس پا با ما همراه باشید.
واریس چیست ؟
واریس سیاهرگ های بزرگ و پیچ خورده ای هستند که بیشتر در پاها و ران ها دیده می شوند. هر سیاهرگی میتواند به رگهای واریسی مبتلا شود، اما سیاهرگهایی که رگهای واریسی ایجاد میکنند، رگهای پا هستند. زیرا ایستادن و راه رفتن به رگ های پایین تنه شما فشار وارد می کند. برای بسیاری از افراد، رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی فقط یک مشکل زیبایی هستند. برای دیگران، واریس می تواند باعث درد و ناراحتی شود. گاهی اوقات رگ های خونی باعث مشکلات جدی تری می شوند.
عوامل ایجاد واریس پا
برخی از عوامل وجود دارد که می تواند در ایجاد واریس تاثیر گذار باشد که در ادامه با آن آشنا می شوید :
ایستادن و نشستن طولانی :
اگر برای مدت طولانی در همان وضعیت بمانید، خون شما نمی تواند به درستی گردش کند.
بیشتر شدن سن :
خطر ابتلا به واریس با بیشتر شدن سن بیشتر می شود. افزایش سن باعث آسیب و پارگی دریچه های عروقی می شود که جریان خون را حفظ می کنند. در نهایت، این آسیب باعث می شود که دریچه ها اجازه دهند خون به داخل وریدها برگردد و به جای بازگشت به قلب، در آنجا جمع می شود.
سابقه خانوادگی :
اگر سایر اعضای خانواده شما دارای واریس هستند، احتمال ابتلای شما به آن ها بیشتر است.
جنسیت :
زنان بیشتر از این شرایط رنج می برند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری، قاعدگی یا یائسگی می تواند یک عامل خطر باشد زیرا هورمون های زنانه باعث شل شدن دیواره رگ های خونی می شوند. هورمون درمانی، مانند قرص های ضد بارداری، می تواند خطر ابتلا به واریس را بیشتر کند.
بارداری :
در دوران بارداری، حجم خون در بدن شما بیشتر می شود. این تغییرات از جنین حمایت میکند، اما عوارض جانبی ناخواستهای مانند بزرگ شدن رگهای پا را به همراه دارد. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند نقش مهمی داشته باشد.
چاقی :
اضافه وزن فشار بیشتری بر رگ ها وارد می کند.
دلیل واریس پا چیست ؟
دریچه های ضعیف یا آسیب دیده می توانند باعث واریس شوند. شریانها خون را از قلب به سایر بافتهای بدن میبرند و سیاهرگها خون را از قسمتهای بدن برای گردش مجدد به قلب باز میگردانند. برای بازگرداندن خون به قلب، وریدهای پاهای شما باید بر خلاف گرانش کار کنند.
انقباضات عضلانی در پاهای شما مانند یک پمپ عمل می کند و دیواره های الاستیک وریدها به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. دریچه های کوچک در رگ های شما با جریان خون به قلب باز می شوند و سپس برای جلوگیری از جریان خون در جهت مخالف بسته می شوند. اگر این دریچهها ضعیف یا آسیب دیده باشند، خون میتواند به داخل سیاهرگها برگشته و باعث گشاد شدن یا پیچ خوردن آنها شود.
تشخیص واریس پا :
برای تشخیص واریس، پزشک معاینه فیزیکی مانند نگاه کردن به پاهای شما در حالت ایستاده برای بررسی تورم انجام می دهد. امکان دارد پزشک از شما بخواهد که دردی در پاهایتان را گزارش کنید. ممکن است لازم باشد سونوگرافی انجام دهید تا ببینید آیا دریچه های ورید شما به طور طبیعی کار می کنند و آیا علائمی از لخته شدن خون وجود دارد یا خیر.
در این آزمایش غیر تهاجمی، یک متخصص از یک دستگاه کوچک دستی به اندازه یک تکه صابون استفاده می کند و آن را روی پوست شما در ناحیه مورد بررسی قرار می دهد. این دستگاه تصاویری از رگ های پای شما را به صفحه نمایش می فرستد تا متخصص و پزشک شما آن را ببیند.
در صورت مبتلا بودن به رگ های واریسی از چه ورزش هایی باید خودداری کرد ؟
اگر رگ های واریسی دارید، باید از ورزش های شدید خودداری کنید. اگرچه دویدن و آهسته دویدن، ورزش های هوازی بسیار خوبی برای عضلات پا هستند، اما تأثیر منفی بر روی مفاصل و رگ های پا دارند. سایر فعالیت های فشار بالا که جریان خون وریدی را بیشتر می کند، وزنه برداری است. هنگام بلند کردن وزنه، فشار خون شکمی افزایش مییابد، جریان خون به قلب را مختل میکند، خون وریدی در رگهای پا جمع میشود و فشار وریدی و رفلاکس بیشتر می شود و باعث ایجاد واریس در ساق پا میشود.
اگر وزنه می زنید، تمرینات با تکرار زیاد با وزنه های سبک تر را انتخاب کنید. از تمرینات طولانی مدت یوگا برای عضلات شکم و کرانچ و دراز و نشست خودداری کنید. بدانید که اگر ورزش در درمان واریس موثر نیست، نیازی به وحشت یا دلسرد شدن ندارید. گزینه های غیر جراحی دیگری برای درمان واریس وجود دارد.
علائم واریس پا چیست ؟
از علائم واریس پا ممکن است رگ هایی باشد که به رنگ بنفش یا آبی پررنگ هستند و یا رگ هایی که به شکل پیچ خورده و برآمده هستند و روی پا به شکل سیم هستند. زمانی که علائم دردناک اتفاق می افتد امکان دارد تغییر رنگ اطراف یک رگ واریسی؛ هرگونه احساس درد، ضعف یا سنگینی در پاهای شما؛ خارش اطراف یک یا چند رنگ شما؛ سوختگی، خفگی، گرفتگی عضلات و ورم در قسمت پایین پاهای شما؛ دردی که پس از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی بدتر میشود، رخ دهد. وریدهای واریسی بدون علامت هستند و مردم آن را یک مشکل زیبایی می دانند. مقدار خونی که در واریس انباشته می شود کم است و بیشتر حجم خون به قلب باز می گردد، اما ابتلا به واریس نوعی هشدار برای شما است که بدانید گردش خون شما مشکل دارد.
روش های درمان واریس پا
درمان های مختلفی برای واریس وجود دارد. نوع درمان ارائه شده به هر بیمار بستگی به نتایج سونوگرافی داپلر دارد. پزشک گزینه ها را با بیمار در میان می گذارد تا فرد بتواند مناسب ترین تصمیم را برای خود بگیرد. اگر واریس هیچ ناراحتی ایجاد نکند، می توان درمان آن را حذف کرد. در بیشتر موارد، واریس هیچ مشکلی برای سلامتی طولانی مدت ایجاد نمی کند و سیستم گردش خون را تهدید نمی کند. حتی پس از درمان، رگ های واریسی ممکن است دوباره ظاهر شوند. در صورت بروز مجدد رگ های واریسی، درمان های دیگری برای بیمار در نظر گرفته می شود. می توانید از پزشک خود بپرسید که چقدر احتمال عود رگ های واریسی وجود دارد. در ادامه با روش های درمان واریس پا آشنا می شوید :
- درمان بدون جراحی :
چندین روش غیر جراحی برای درمان واریس در سعادت آباد وجود دارد. این درمانها رگهای آسیبدیده را مسدود میکنند، اما در گردش خون در پاها اختلال ایجاد نمیکنند، زیرا سیاهرگهای دیگر جای رگهای مسدود شده را خواهند گرفت. اگر یکی از روش های درمانی را انجام دادید، باید تا پنج روز پس از درمان از بانداژ فشاری و جوراب واریس استفاده کنید. پس از آن باید هفت روز دیگر جوراب واریس بپوشید، در صورت لزوم می توانید هنگام استحمام یا خواب آن را در بیاورید. یک ضد انعقاد برای جلوگیری از لخته شدن خون به شکم شما تزریق می شود.
ابلیشن اندوترمال :
فرسایش گرماگیر شامل اعمال گرما در داخل واریس برای مهر و موم کردن آن ها است. پزشک از امواج رادیویی یا لیزر برای تولید گرما استفاده می کند. فرسایش گرماگیر یک جایگزین کم تهاجمی برای جراحی سنتی واریس است. این درمانها به خوبی جراحی هستند و بیمار بهبودی سریعتری را با درد کمتر تجربه میکند، بنابراین پزشکان ابتدا این روش را تجویز میکنند. این روش درمانی را می توان با بی حسی موضعی انجام داد، به عبارتی بیمار در طول درمان هوشیار خواهد بود اما اطراف رگ ها بی حس می شود.
داروی بیهوشی به داخل ورید تزریق خواهد شد. تزریق امکان دارد کمی گزگز کند و اگرچه باعث ناراحتی می شود، اما مدت زیادی طول نخواهد کشید. پزشک یک برش کوچک در پوست ایجاد می کند و یک لوله نازک را وارد ورید می کند. دستگاهی در انتهای این لوله گرمای مورد نیاز ما را تولید می کند که باعث بسته شدن ورید واریسی می شود. به بیمار توصیه می شود بعد از درمان پیاده روی کند و همان روز بیرون می رود و به خانه می رود.
فوم اسکلروتراپی :
اگر روش های گرمازا برای شما مناسب نباشد، پزشک اسکلروتراپی فوم را تجویز می کند. برای انجام این درمان، یک فوم شیمیایی به داخل رگ های واریسی تزریق می شود. این فوم شیمیایی به بافت های داخل رگ ها آسیب می رساند و باعث بسته شدن رگ می شود. اسکلروتراپی فوم می تواند به بیمار کمک کند تا از شر رگ های واریسی خلاص شود، اگرچه امکان دارد چندین تزریق برای بسته شدن کامل ورید لازم باشد. مانند روش های گرماگیر، این روش درمانی نسبت به جراحی کمتر تهاجمی است و با بی حسی موضعی قابل انجام است.
- جراحی برای واریس پا :
اگر روش های کمتر تهاجمی برای شما مناسب نباشد، پزشک جراحی واریس را تجویز می کند. در طی این عمل جراح تمام رگ های واریسی را از پا خارج می کند. وریدهای عمیق از وریدهای آسیب دیده خارج می شوند و جریان خون در پا آسیب نمی بیند. رایج ترین روشی که برای جراحی واریس استفاده می شود، بستن و تخلیه است.
برای انجام این جراحی از بیهوشی عمومی برای بیمار استفاده می شود به عبارتی بیمار در طول درمان بیهوش خواهد شد. در این روش، جراح یک برش کوچک در کشاله ران ایجاد می کند تا به ورید آسیب دیده دسترسی پیدا کند. با استفاده از ابزار مخصوص، رگ را بریده و میبندند تا جریان خون در این رگ متوقف شود، سپس با استفاده از یک نخ بلند رگ را بیرون میکشند.
جراحان درمان دیگری به نام فلبکتومی را برای برداشتن وریدهای سطحی پاها توصیه می کنند. برای انجام این درمان، جراح برش های کوچکی روی رگ ها ایجاد کرده و با قلاب مخصوص آن ها را برمی دارد. فلبکتومی را می توان تحت بی حسی موضعی به عنوان یک روش جراحی جداگانه انجام داد. در حین این عمل بیمار کاملا هوشیار است اما اطراف ورید بی حس می شود و بنابراین دردی احساس نمی شود.
برای واریس پا از چه درمان های خانگی می توان استفاده کرد ؟
لیزر واریس به غیر از درمان های جراحی و غیر جراحی درمان هایی خانگی دارد که با رعایت آن می توان آن را بهبود بخشید. در ادامه با درمان خانگی واریس پا آشنا می شوید :
استفاده نکردن از لباس های تنگ :
پوشیدن لباس های تنگ می تواند جریان خون را محدود کند. برخی افراد متوجه می شوند که پوشیدن لباس های گشاد که جریان خون را در قسمت پایین بدن محدود نمی کند، گردش خون را بهبود می بخشد. پوشیدن کفش های تخت به جای کفش های پاشنه بلند می تواند به بهبود رگ های واریسی در پاها کمک کند.
ماساژ :
ماساژ ملایم نواحی آسیب دیده باعث بهتر شدن گردش خون در وریدها می شود. برای بهترین نتیجه، می توانید از روغن های ماساژ ملایم یا کرم های مرطوب کننده استفاده کنید. مهم است که از فشار مستقیم روی رگ ها اجتناب کنید، زیرا این امر می تواند به بافت های ظریف آسیب برساند.
ورزش کردن :
ورزش می تواند در کم شدن واریس موثر باشد. این تمرینات باید زیر نظر یک متخصص انجام شود.
فعال و پر تحرک بودن :
از نشستن طولانی مدت خودداری کنید. اگر فرد مجبور است مدت طولانی برای کار بنشیند، هدف باید هر از چند گاهی از جای خود بلند شود و کمی حرکت کند یا موقعیت خود را تغییر دهد تا خون به راحتی گردش کند. هنگام نشستن از روی هم زدن پاها خودداری کنید، زیرا امکان دارد جریان خون در پاها و پاها را محدودتر کند که می تواند مشکلات گردش خون را بدتر کند.
کلام آخر
سعی کنید بهترین مرکز درمان لیزر واریس در سعادت آباد و بهترین متخصص لیزر واریس در سعادت آباد را برای انجام این روش انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. مراقبت ها و دستورات را به خوبی انجام دهید تا نتیجه مناسبی بگیرید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.