ما در این مقاله سعی داریم شما را با بیماری های واریسی و روش های درمان آن آشنا کنیم. وریدهای واریسی رگ های متورمی هستند که در زیر پوست قابل مشاهده و قابل لمس هستند و بیشتر روی پاها دیده می شوند. از هر چهار نفر حداقل یک نفر از واریس رنج می برد. بیماری واریس در زنان بیشتر دیده می شود و با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری کم می شود. با وجود تاثیر منفی بر زیبایی پوست، واریس برای اکثر بیماران مشکلی ایجاد نمی کند. اما در صورت بروز علائم، می توان از درمان ها و روش های مختلفی برای تسکین علائم و بهبود ظاهر استفاده کرد. در ادامه برای آشنا شدن با بیماری های واریسی و روش های درکان آن با ما همراه باشید.

واریس پا چیست ؟

واریس زمانی اتفاق می افتد که گردش خون در سیاهرگ های پا به درستی انجام نشود. دو نوع ورید در ساق پا وجود دارد: وریدهای سطحی و وریدهای عمیق داخل عضلانی. در وریدهای سالم خون از وریدهای سطحی به وریدهای عمقی جریان می یابد و از آنجا خون به قلب باز می گردد. وریدهای سطحی با سوراخ کردن وریدها به وریدهای عمقی داخل ساق پا متصل می شوند. دریچه های یک طرفه قرار گرفته در داخل همه این رگ ها جریان خون را در جهت درست تضمین می کنند. اگر خون از یک یا چند دریچه نشت کند، خون ترشح شده امکان دارد در جهت اشتباه، یعنی از وریدهای عمقی به وریدهای سطحی جریان یابد. حرکت به سطح به این دلیل اتفاق می افتد که خون در وریدهای عمقی پا در مقایسه با وریدهای سطحی تحت فشار بیشتری قرار دارد.

در نتیجه خون به سمت عقب و داخل سیاهرگ های سطحی جریان پیدا می کند و در آنجا تجمع می یابد و به این ترتیب رگ ها متورم و بیرون زده می شوند و فرد دچار واریس می شود. اگرچه رگ‌های واریسی و رگ‌های عنکبوتی روی پاها و گاهی در اطراف ناحیه تناسلی دیده می‌شوند، اما گاهی اوقات رگ‌های زشت و ناراحت‌کننده در صورت، دست‌ها و زیر سینه‌ها ظاهر می‌شوند. وریدهای واریسی دست در افراد مسن شیوع بیشتری دارد. با این حال، رگ های واریسی که منجر به برجسته شدن رگ های دست و صورت می شود، محدودیت سنی ندارند. روش های مختلفی برای درمان واریس به دلیل برجستگی رگ های دست وجود دارد که زیبایی را به دست و صورت باز می گرداند.

واریس پا چیست ؟

دلیل ابتلا به واریس :

علت واریس هنوز مشخص نیست. اما عوامل مختلفی وجود دارند که در کنار هم احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر می کند. اعتقاد بر این است که بیشتر شدن فشار داخل سیاهرگ ها و ضعیف شدن و باریک شدن دیواره رگ ها علت واریس است. چنین عواملی باعث انبساط و جدا شدن دریچه های رگ ها می شوند و به درستی کار نمی کنند. نتیجه عملکرد نادرست دریچه این است که خون نمی تواند به خوبی یا به راحتی به سمت بالا حرکت کند و در عوض با فشار کم به رگ های سطحی جریان می یابد.

نتیجه نهایی این فرآیند بزرگ شدن وریدهای سطحی و وریدهای واریسی آن ها است. برخی از علل واریس عبارتند از: مونث بودن، کهولت سن، بارداری، سایر اعضای خانواده مبتلا به واریس، اضافه وزن، آسیب رگ پا یا لخته شدن خون در گذشته، ایستادن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت، به عنوان مثال ایستادن تمام روز کار است. اگر در دوران بارداری دچار واریس هستید، بهتر است بدانید که واریس در عرض 3 تا 12 ماه پس از زایمان بهبود می یابد.

چگونه می توان واریس را تشخیص داد ؟

پزشک در مورد علائم بیمار سؤال می کند، سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند و سپس از بیمار می خواهد که در حین معاینه بایستد. تشخیص وریدهای واریسی آسان است. با این حال، پزشک برای تعیین موقعیت و شدت آسیب دریچه، سونوگرافی را تجویز می کند. در این تست تشخیصی از امواج صوتی برای تولید تصاویری از وریدهای داخل پا استفاده می شود. در این تصاویر پزشک می تواند سیاهرگ های عمقی را با جزئیات بیشتری ببیند و ساختار و عملکرد سیاهرگ های متسع را بررسی کند.

بیماری های واریسی و روش های درمان آن

پزشک با توجه به شرایط خاص هر بیمار بهترین روش درمانی را تعیین می کند و روش های مختلف را به بیمار اطلاع می دهد تا بتواند آگاهانه انتخاب کند. اگر وریدهای واریسی باعث ناراحتی نشود، امکان دارد بیمار تمایلی به درمان نداشته باشد. اکثر موارد واریس مشکلات مزمن و طولانی مدت ایجاد نمی کند و هیچ خطری برای گردش خون ندارد. لازم به ذکر است که احتمال عود واریس حتی پس از درمان وجود دارد. در صورت عود بیماری، اقدامات دیگری باید انجام شود. بنابراین، قبل از تصمیم گیری، باید از پزشک در مورد احتمال عود بیماری سوال کنید.

آیا درمان واریس با طب فیزیکی امکان پذیر است ؟

واریس یا واریس بخشی از مشکلات وریدی است که هم در مردان و هم در زنان قابل مشاهده است. اما در زنان شایع تر از مردان است. واریس علاوه بر مشکلاتی که ایجاد می کند می تواند زیبایی پوست را تحت تاثیر قرار دهد و اعتماد به نفس افراد را کاهش دهد. پا درد، سنگینی ساق پا، تورم در قسمت‌های خاصی از ساق پا به خصوص مچ پا و بی‌قراری ساق پا از جمله مشکلاتی است که در اثر واریس ایجاد می‌شود. به همین دلیل درمان واریس اهمیت زیادی پیدا می کند. برای درمان این عارضه می توانید از متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی و متخصصان بیماری های وریدی کمک بگیرید.

عوارض واریس :

واریس پا مانند روش های دیگر دارای عوارضی است که در ادامه با آن آشنا می شوید :

ترومبوفلبیت :

وریدهای سطحی به دلیل لخته شدن خون در سیاهرگ قرمز و دردناک می شوند.

خونریزی :

وریدهای گشاد شده هنگام بریده شدن یا زخمی شدن پا خونریزی می کنند. با فشار دادن محکم می توان خونریزی را متوقف کرد، اما در صورت خونریزی مکرر باید برای درمان به پزشک مراجعه کرد.

تغییر پوست :

تغییرات پوستی ناشی از فشار خون بالا در قسمت پایین ساق پا و مچ پا دیده می شود. پوست قهوه ای یا بنفش می شود و بیمار مبتلا به اگزمای واریسی است. این تغییرات پوستی، به خصوص اگر آسیبی وجود داشته باشد، منجر به تورم و زخم شدن پوست می شود.

ترومبوز سیاهرگی عمقی :

این عوارض گاهی بعد از درمان واریس ایجاد می شود. عضله ساق پا متورم می شود و دردناک می شود. اگر این مشکل را تجربه کردید، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

بیماری های واریسی و روش های درمان آن

چرا باید نگران رگ های واریسی باشیم ؟

وریدهای واریسی بدون علامت هستند و مردم آن را یک مشکل زیبایی می دانند. مقدار خونی که در واریس انباشته می شود کم است و بیشتر حجم خون به قلب باز می گردد، اما ابتلا به واریس نوعی هشدار برای شما است که بدانید گردش خون شما مشکل دارد. در برخی موارد، رگ های واریسی پاره می شوند و مشکلاتی مانند زخم های باز پوست و تورم ایجاد می کنند. زمانی که واریس با درد همراه باشد، فرد درد عضلانی و تورم ساق پا و پا را تجربه می کند. این علائم دردناک خواب راحت را از فرد سلب می کند و او را از کار، ورزش و پیاده روی عادی باز می دارد. برخی از افراد، به ویژه زنان باردار، علائمی مانند سنگینی، پری پاها، بی قراری، خستگی، گرفتگی عضلات، ضایعات پوستی و خارش را تجربه می کنند. امکان دارد لخته خون در وریدهای واریسی ایجاد شود و در این صورت فرد باید فورا تحت درمان قرار گیرد.

مشکلات در اثر درد هنگام واریس

در واریس امکان دارد درد هایی اتفاق بیفتد که در ادامه به این موضوع می پردازیم :

لنف ادم :

رگ های واریسی می توانند در سایر قسمت های بدن به خصوص سیستم لنفاوی مشکل ایجاد کنند. سیستم لنفاوی شبکه ای از عروق است که به انتقال و از بین بردن مواد زائد و سموم کمک می کند. سیستم لنفاوی نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی دارد. وریدهای واریسی گاهی به سیستم لنفاوی آسیب می رسانند و باعث ایجاد بیماری به نام لنف ادم می شوند. لنف ادم با تورم همراه است و اغلب در ساق پا و انگشتان پا متورم می شود. برخی از بیماران مبتلا به لنف ادم نیز دچار سلولیت می شوند، یک عفونت جدی پوستی که باعث التهاب بافت های نرم پوست می شود. برخی از بیماران از درماتیت استاز وریدی رنج می برند، پوست به دلیل این وضعیت چرمی و قرمز مایل به قهوه ای می شود. گاهی مایع شفاف مایل به زرد روی پوست ترشح می کند.

درماتیت :

وریدهای واریسی گاهی اوقات باعث درماتیت می شوند که نوعی راش پوستی خارش دار و ملتهب است. اگر درماتیت ناشی از وریدهای واریسی باشد، بثورات اغلب در ساق پا یا مچ پا ظاهر می‌شوند. درماتیت می‌تواند باعث خونریزی، زخم یا زخم‌هایی روی پوست شود که در صورت خراشیدگی یا تحریک می‌تواند دردناک و ملتهب شود.

ترومبوفلبیت سطحی :

واریس می تواند باعث التهاب و تشکیل لخته در رگ ها شود. لخته خون ناشی از ترومبوفلبیت سطحی اغلب در نزدیکی سطح پوست یافت می شود. این وضعیت دردناک است و باعث ایجاد مشکلات دیگری در ناحیه آسیب دیده می شود.

برای درمان درد واریس چه کارهایی باید انجام داد ؟

واریس همیشه نیاز به درمان ندارد. اما اگر واریس با درد همراه باشد، می توان از روش های مختلفی برای تسکین درد واریس استفاده کرد. اگر علائم جزئی تا خفیف باشند، پزشک اقدامات پیشگیرانه را توصیه می کند تا ببیند آیا درد و ناراحتی را کاهش می دهد یا خیر. اگر روش های پیشگیری مفید نباشد، پزشک روش های درمانی را توصیه می کند که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم :

جوراب های فشرده کننده :

اول از همه، پزشک به بیمار توصیه می کند که جوراب های فشاری واریسی بپوشد، پاهای خود را بالا بیاورد و به طور منظم ورزش کند. امکان دارد بیمار شش ماه از جوراب واریس استفاده کند تا اثربخشی کامل جوراب مشخص شود. جوراب های واریس بافت ساق را در اطراف رگ ها فشرده می کند تا از تجمع خون جلوگیری کند. جوراب های فشرده برای کم شدن درد و تورم ناشی از واریس طراحی شدند.

ابلیشن :

وریدهای واریسی در طی درمان با لیزر یا فرسایش حرارتی با فرکانس رادیویی بسته می شوند. درمان ابلیشن معمولا در مطب پزشک انجام می شود و حدود 20 دقیقه طول می کشد. پزشک ناحیه درمان را به صورت موضعی بی حس می کند تا بیمار در طول درمان احساس درد نکند. پزشک بعد از اتمام عمل ابلیشن ناحیه درمان را با بانداژ فشاری می بندد.

مشکلات در اثر درد هنگام واریس

اسکلروتراپی :

متخصص واریس فومی به نام اسکلروزان را به ورید واریسی تزریق می کند. کف باعث انقباض، زخم و انعقاد ورید و در نهایت بسته شدن ورید واریسی می شود. این نوع لخته خطرناک نیست و رگ های واریسی به مرور زمان از بین می روند.

جراحی :

برخی از بیماران نیاز به جراحی دارند. جراحی واریس شامل بستن یا بریدن است. متخصص واریس در عمل بستن ورید را می بندد تا مشکل جمع آوری خون برطرف شود و در روش استریپینگ، متخصص رگ را خارج کرده و از بدن خارج می کند.

بین رگ های عنکبوتی و رگ های واریسی چه تفاوتی وجود دارد ؟

اکثر مردم این دو اصطلاح را به یک معنا به کار می برند، اما این دو اختلال پوستی با یکدیگر متفاوت هستند. ممکن است علت عفونت آن ها یکی باشد، اما ظاهر آن ها با یکدیگر متفاوت است. سیاهرگ‌های عنکبوتی که رگ‌های واریسی نامیده می‌شوند، به صورت خطوط یا تارهای ریز روی پوست ظاهر می‌شوند. برخی از مردم این کشتی ها را خوشه های ستاره ای می نامند. زیرا ظاهر آن ها شبیه لکه های ابری است که همگی در یک مکان روی سطح پوست متمرکز شدند.

این ساختار یادآور خوشه های ستاره ای در کهکشان ها است. رگ‌های عنکبوتی مانند رگ‌های واریسی، نواحی مانند پاها، پشت ران‌ها، ماهیچه‌های ساق پا، مچ پا و از مچ پا به پایین را درگیر می‌کنند. این وریدها کوچکتر از وریدهای واریسی هستند و از آنجایی که در لایه‌های سطحی پوست قرار دارند، درد یا علائم حاد ندارند. وریدهای مشبک یکی دیگر از ناهنجاری های وریدی است که در آن اندازه رگ بزرگتر از واریس و کوچکتر از وریدهای وریدی است.

چه مواردی خطر ابتلا به واریس را افزایش می‌دهد؟

همانند هر بیماری دیگری، عواملی هستند که ریسک ابتلا به بیماری را بیشتر می‌کنند. در ادامه با خطر ابتلا به واریس آشنا می شوید :

سن:

افزایش سن باعث ساییدگی و پارگی دریچه‌های رگ‌هایی می‌شود که به کنترل جریان خون کمک می‌کنند. در نهایت، این سایش باعث می‌شود که دریچه‌ها اجازه دهند مقداری خون به داخل سیاهرگ‌ها برگردد و در آنجا جمع شود.

هورمون زنانه:

زنان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تغییرات هورمونی قبل از دوره قاعدگی، در دوران بارداری یا یائسگی ممکن است جزء این عوامل به شمار آید. زیرا هورمون‌های زنانه تمایل به شل کردن دیواره سیاهرگ‌ها دارند. درمان‌های هورمونی، مانند قرص‌های ضدبارداری، ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهد.

بارداری:

زنان باردار حجم خون در بدن آنها افزایش می‌یابد. این تغییر در بدن برای محافظت جنین ضروری است. با این حال ممکن است باعث ایجاد رگ‌های واریسی در برخی از نقاط بدن شود.

سابقه خانوادگی:

سابقه خانوادگی یکی دیگر از مواردی است که خطر ابتلا به این بیماری را در شما افزایش می‌دهد.

چاقی:

اضافه وزن باعث می‌شود فشار روی نیمه پایینی بدن بیشتر شود. بنابراین امکان به وجود آمدن رگ‌های واریسی را بیشتر می‌کند.

ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی:

ایستادن یا نشستن طولانی در گذر زمان ممکن است باعث ایجاد واریس شود. دلیل این اتفاق نیز آن است که حرکت به جریان خون کمک کرده و باعث می‌شود خطر ابتلا به واریس کم شود.

کلام آخر

سعی کنید برای انجام این روش بهترین مرکز درمان لیزر واریس در سعادت آباد و بهترین متخصص لیزر واریس در سعادت آباد را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزیند. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *