ما در این مقاله سعی داریم شما را با بهترین تکنیک برای بهبود واریس پا آشنا کنیم درمان واریس معمولا نیازی به بستری شدن در بیمارستان یا دوره نقاهت طولانی ندارد. امروزه با روش های درمانی کمتر تهاجمی می توان واریس را در بیماران سرپایی درمان کرد. این روش درمان های زیادی دارد که پزشک با توجه به نوع واریس افراد مشخص می کند که کدام درمان برای آن ها بهتر است. در ادامه برای آشنا شدن با بهترین تکنیک برای بهبود واریس پا با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات
Toggleواریس چیست ؟
رگ های واریسی که در زبان انگلیسی به آن ها (Varicose veins) می گویند و از کلمه لاتین Varix به معنای پیچ خورده گرفته شده است که به آن گشاد شدن رگ ها یا تورم رگ گفته می شود. واریس زمانی اتفاق می افتد که دریچه های معیوب باعث تجمع خون در قسمت هایی از رگ ها و بزرگ شدن رگ ها می شود. رگ های واریسی گاهی دردناک و متورم هستند و به رنگ بنفش تیره، بنفش مایل به آبی یا قرمز و روی ران ها و ساق پا دیده می شوند. واریس در عضلات پشت پاها دیده می شود، جایی که بازگشت خون از اندام ها به قلب به درستی انجام نمی شود و دریچه های سیاهرگ های پا به درستی کار نمی کنند.
تحقیقات نشان داده است که واریس شایع ترین بیماری عروقی در انسان است که می تواند بین 10 تا 20 درصد افراد را مبتلا کند. زیرا دوره تغییرات هورمونی را سپری می کنند و با تغییرات، تعادل هورمون ها در بدنشان به هم می خورد. افرادی که پوست روشن تری نسبت به سایرین دارند بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند زیرا واریس روی پوست آن ها بیشتر دیده می شود و همچنین تاثیر زیادی در زیبایی بدن آن ها دارد.
دلیل ابتلا به واریس
برای این که خون از قسمت های پایینی بدن از طریق سیاهرگ ها بازگردد، نیروی انقباض عضلانی باید بر نیروی جاذبه غلبه کند. انقباضات عضلانی در قسمت پایین بدن مانند پمپاژ قلب عمل می کند. خاصیت ارتجاعی دیواره وریدها با باز و بسته شدن آن ها باعث انتقال خون به قلب می شود. دریچه های کوچکی در سیاهرگ ها خون را به سمت بالا هدایت می کنند و سپس این دریچه های کوچک بسته می شوند تا از برگشت خون به پایین جلوگیری کنند. رگ های واریسی در اثر گره یا بزرگ شدن سیاهرگ های بدن ایجاد می شوند. در ادامه با دلیل ابتلا به واریس آشنا می شوید :
سن :
با بیشتر شدن سن، خاصیت ارتجاعی وریدها کاهش مییابد و باعث کشیده شدن آنها میشود و دریچههای کوچک رگها میتوانند ضعیف شوند و اجازه دهند خون برگشتی به قلب به سمت پایین حرکت کند. این برگشت خون باعث فشار بر دیواره سیاهرگ ها و متورم شدن آن ها و ایجاد واریس می شود.
بارداری :
احتمال واریس در زنان باردار بیشتر است. بارداری باعث بیشتر شدن حجم خون در بدن می شود و می تواند عوارض جانبی خاصی مانند واریس را افزایش دهد. واریس می تواند در دوران بارداری و همزمان با باز شدن رحم در این دوره ایجاد شود. علاوه بر این، تغییرات هورمون های زنانه در دوران بارداری ممکن است در این اختلال نقش داشته باشد. واریس در بارداری معمولا بدون نیاز به درمان و تنها با کنترل آن پس از 12 ماه بهبود می یابد.
جنسیت :
واریس در زنان بیشتر از مردان است. تغییرات هورمونی در دوران بارداری، قاعدگی یا یائسگی می تواند رگ های واریسی را بدتر کند. قرص های ضد بارداری می توانند خطر ابتلا به واریس را افزایش دهند.
سابقه خانوادگی :
اگر سایر اعضای خانواده شما سابقه واریس دارند، احتمال ابتلا به واریس در شما بیشتر است و باید اقدامات لازم را برای درمان واریس انجام دهید.
اضافه وزن :
اضافه وزن باعث بیشتر شدن فشار بر اندام تحتانی و در نتیجه احتمال ابتلا به واریس می شود.
ایستادن طولانی مدت :
در صورت نشستن و ایستادن طولانی مدت، گردش خون در بدن شما مختل می شود و احتمال ابتلا به واریس بیشتر می شود.
برای آشنا شدن با علت به وجود آمدن رگ های واریسی پا به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
آیا برای رگ های واریسی نیاز به درمان است ؟
عدم وجود واریس و رگ های عنکبوتی در بسیاری از موارد می تواند یک مشکل زیبایی باشد. موارد شدید وریدهای واریسی، به ویژه مواردی که منجر به اسکار می شوند، نیاز به درمان دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پوشش بیمه ای این درمان ها، فقط از پزشک خود بپرسید که آیا بیمه شما هزینه درمان را پوشش می دهد یا خیر. معمولا اگر درمان واریس صرفا جنبه زیبایی داشته باشد، بیمه از پوشش روش درمانی خودداری می کند و باید از جیب خود هزینه کنید.
عوارض واریس
واریس عوارضی دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید :
زخم های پوستی :
زخم های دردناکی که می توانند در نزدیکی رگ های واریسی ایجاد شوند و معمولا در اطراف مچ پا ایجاد می شوند.زخم ها در نتیجه تجمع و فشار بیش از حد خون در بافت ها به دلیل افزایش فشار خون در رگ های واریسی ایجاد می شوند.
لخته خون :
در برخی موارد، وریدهای آسیب دیده بسیار متورم می شوند. در چنین مواردی امکان دارد پای بیمار متورم شود. هر گونه تورم ناگهانی در پا باید توسط پزشک بررسی شود. زیرا می تواند باعث ایجاد لخته خون در رگ ها شود و حرکت ناگهانی این لخته های خونی می تواند بسیار خطرناک باشد.
خون ریزی :
در برخی موارد، رگ های واریسی سطحی به طور ناگهانی پاره می شوند. این پارگی ها بسیار خفیف هستند، با این حال، هرگونه خونریزی ناشی از واریس مستلزم توجه و مراقبت پزشک است زیرا ممکن است به طور مکرر اتفاق بیفتد.
ورزش چه کمکی به درمان واریس می کند ؟
انتخاب ورزش بستگی به مرحله بیماری دارد. اما در هر صورت شعار راه رفتن و دراز کشیدن بهتر از نشستن و ایستادن است را رعایت کنید. پیادهروی، دویدن، دوچرخهسواری و شنا همگی اشکال مفیدی از ورزش هستند. ساده ترین راه برای راه رفتن درگیر کردن عضلات پا و بهبود گردش خون است. وضعیت خود را تغییر دهید و پاهای خود را بالا بیاورید. اگر پاهای شما هنوز تحت تاثیر رگ های واریسی ضخیم قرار نگرفته و تنها اولین علائم بیماری قابل مشاهده است، اقدامات ورزشی به شما کمک می کند.
هنگام ورزش برای واریس، روی انگشتان پا بایستید، سپس به آرامی پاشنه های خود را پایین بیاورید تا کف را لمس کنند. دوباره انگشتان خود را بالا ببرید و تمرین را تکرار کنید. پای چپ خود را بالا بیاورید و حرکت دهید، مثل اینکه در حال توصیف شکل هشت هستید. این تمرین را با پای راست، حرکت در جای خود و چرخاندن زانوها تکرار کنید، این تمرین مناسب برای واریس است. زانوهای خود را تا حد امکان بالا ببرید – تا سطح کمر. صاف بایستید و دستان خود را در مقابل خود دراز کنید. آرام بنشینید زانوهایتان را دور پاهایتان نگه دارید و دستانتان را روی پشتی صندلی بگذارید. پاها را به سمت تنه بالا بیاورید و سپس به سمت جلو بکشید. اقدامات ورزشی شما با هدف بهبود گردش خون در اندام تحتانی انجام می شود.
انواع واریس :
وریدهای واریسی انواع مختلفی دارند از جمله خفیف، متوسط و پیشرفته، در موارد شدید رگها بسیار برجسته و کبود میشوند و بازگشت خون قطع میشود یا در شرف قطع شدن است که باعث خونریزی و آسیب پوستی میشود. تسهیل بازگشت خون از ورید به قلب از طریق یک سری دریچه های لانه کبوتری در رگ ها انجام می شود و هر زمان که این دریچه ها با مشکلی مواجه می شوند، واریس ایجاد می شود. علل ایجاد واریس عبارتند از، هر عاملی که کار وریدها را مختل کند، عامل بروز رگ های واریسی محسوب می شود. به عنوان مثال، چاقی و اضافه وزن به خصوص در ناحیه شکم، فشار مضاعفی به رگ های پا وارد می کند. بارداری در خانم ها و همچنین ایجاد توده ها و تومورها در لگن و شکم را می توان یکی از عوامل ایجاد واریس دانست. مشاغلی که در آن فرد به دلیل یک فعالیت مجبور به ایستادن طولانی مدت می شود از مهمترین عوامل بروز واریس است، بنابراین افرادی که در چنین حرفه ها و مشاغلی فعالیت می کنند باید اصول ایمنی را بسیار بیشتر از سایرین رعایت کنند و سعی کنند سلامت خود را حفظ کنند.
بهترین تکنیک برای بهبود واریس پا
ورزش و کشش، بالا بردن پاها از سطح بدن یا پوشیدن جوراب های ضد واریس می تواند درد واریس و پیشرفت آن را کاهش دهد. اما اگر این رفتارها از بدتر شدن علائم جلوگیری نمی کند، یا اگر نگران ظاهر خود هستید، باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه با بهترین تکنیک برای بهبود واریس پا آشنا می شوید :
اسکلروتراپی :
در اسکلروتراپی، پزشک محلول یا فوم را به داخل رگ های واریسی کوچک و متوسط تزریق می کند، این محلول بستن این رگ ها را ممکن می سازد. در عرض چند هفته، رگ های واریسی درمان شده ناپدید می شوند. اگرچه پزشک ممکن است بیش از یک بار ورید واریسی را تزریق کند، اما اسکلروتراپی در نهایت منجر به درمان رگ های واریسی می شود و درمان قطعی واریس در نظر گرفته می شود. اسکلروتراپی نیازی به استفاده از بیهوشی ندارد و می توان آن را در مطب پزشک انجام داد.
درمان با لیزر :
پزشکان از فناوری جدید لیزر درمانی برای بستن رگ های واریسی کوچک و رگ های عنکبوتی استفاده می کنند. درمان با لیزر با ارسال امواج نور شدید از طریق ورید عمل می کند و باعث محو شدن رگ ها و به آرامی ناپدید شدن آن می شود. در این روش از هیچ سوزن یا ابزار برش دیگری استفاده نمی شود.
روش ترکیبی تزریق و لیزر :
گاهی اوقات روش های موجود برای نتایج بهتر ترکیب می شوند.
فرکانس رادیویی یا انرژی لیزری :
در یکی از روش های درمان واریس، یک لوله نازک وارد رگ های متسع شده و سر لوله با استفاده از لیزر یا امواج رادیویی گرما را به نقطه مورد نیاز منتقل می کند. با بیرون آمدن لوله، گرما ورید واریسی را از بین می برد و باعث بسته شدن و بسته شدن آن می شود. این روش درمانی اغلب برای وریدهای واریسی بزرگ استفاده می شود.
بستن و خالی کردن رگ :
در این جراحی پزشک برای جلوگیری از اتصال ورید به سایر وریدهای عمقی و بدتر شدن وضعیت، ورید را تا می کند و می بندد و با برش های کوچک سعی می کند ورید را خارج کند. این روش اغلب به صورت سرپایی انجام می شود. برداشتن سیاهرگها نمیتواند تأثیر منفی بر جریان خون پاها بگذارد، زیرا سیاهرگهای عمیقتر پاها وظیفه انتقال حجم بیشتری از خون را بر عهده دارند.
فلبکتومی سرپایی :
برای درمان واریس در پاها، در این روش پزشک از سوراخ های ریز روی پوست برای برداشتن رگ های واریسی کوچکتر استفاده می کند. در این روش سرپایی، تنها بخشی از پای سوراخ شده بی حس می شود. در این روش اسکارهای زیادی روی بدن ایجاد نمی شود.
جراحی اندوسکوپی :
این روش فقط در موارد پیشرفته که بیمار زخم پا داشته باشد و سایر روش های درمانی موفقیت آمیز نباشد استفاده می شود. در این حالت جراح از دوربین کوچکی استفاده می کند و آن را وارد پای بیمار می کند تا بتواند رگ های واریسی را ببیند و ببندد و سپس با ایجاد زخم های کوچک آن ها را برطرف کند. این عمل معمولا به صورت سرپایی انجام می شود. رگ های واریسی که در دوران بارداری ایجاد می شوند می توانند بدون استفاده از درمان دارویی بهبود یابند. این وریدها بین سه تا دوازده ماه پس از زایمان بهبود می یابند.
برای آشنا شدن با روش های درمان واریس پا به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
پوشیدن جوراب های واریس چه تاثیری دارد ؟
پوشیدن جوراب های فشاری در تمام طول روز اغلب اولین قدم در درمان واریس قبل از انجام سایر درمان ها است. این جوراب ها به طور مداوم پاها را منقبض می کنند و روی رگ ها و ماهیچه های پا موثرتر هستند. میزان فشرده سازی بر اساس برند و نوع متفاوت است. جوراب واریس در اکثر داروخانه ها و فروشگاه های لوازم پزشکی با قیمت های متفاوت موجود است. جوراب واریس در اندازه ها و فشارهای مختلف موجود است. آن ها در رنگ های مختلف، طول های مختلف تا زانو یا ران و سبک های مختلف پا تولید می شوند و برخی کل ساق پا و برخی جلوی انگشتان پا را می پوشانند.
اگر نارسایی وریدی عمقی دارید، ممکن است لازم باشد تا آخر عمر از جوراب واریس استفاده کنید. پوشیدن و استفاده صحیح از جوراب بسیار مهم است. پوشیدن آن ها در صبح ضروری است و ممکن است در هوای گرم کمی ناراحت شوند. جوراب مورد استفاده باید اندازه پا باشد و برای سفارش این پا باید از چند نقطه اندازه گیری شود. در صورت امکان، پا باید در صبح اندازه گیری شود تا تورم تا حد ممکن کمتر باشد. در صورت خشکی پوست ناشی از پوشیدن جوراب هنگام خواب، پاها را با کرم نرم کننده مرطوب کنید. جوراب واریس هر سه تا شش ماه یکبار باید تعویض شود. برای استفاده صحیح و مداوم، داشتن دو جفت جوراب ضروری است تا بتوان از هر یک در هنگام شستن دیگری استفاده کرد. جوراب های واریس باید با دست در آب ولرم شسته شوند.
مراحل اسکلروتراپی چگونه است ؟
پزشک متخصص ماده شیمیایی را به درون رگ آسیب دیده تزریق میکند تا باعث تحریک دیوارهها شود. تزریق در چند ناحیه مختلف از دیواره انجام میشود. بعد از تزریق، نواحی آسیب دیده مدتی ماساژ داده میشوند. لازم است یک جوراب واریس برای هر پا بپوشید. شما برای مدتی تحت نظر بوده و سپس اجازه بازگشت به منزل را خواهید داشت. به منظور جلوگیری از بروز عوارض جانبی احتمالی، لازم است هر روز پیاده روی کنید و جوراب های واریس را طبق دستور پزشک بپوشید.
اغلب به بیماران توصیه میشود تا این جوراب ها را برای مدت 2 تا 3 هفته بپوشند. بیشتر افراد میتوانند بلافاصله پس از یک روز از انجام این روش، سر کار بروند و به بیشتر امور روزمره خود بپردازند. اسکلروتراپی باعث میشود تا دیواره رگها به هم بچسبند تا خون نتواند در آنها جاری شود و تجمع کند. این امر باعث بهبود گردش خون در عروق و کاهش تورم پا میشود. به لطف این روش، معمولاً مویرگهای عنکبوتی طی 3 تا 6 هفته ناپدید میشوند و در نهایت پس از طی 3 تا 4 ماه به طور کامل درمان خواهند شد. برای رسیدن به بهترین نتیجه درمانی، ممکن است نیاز باشد 2 یا 3 بار دیگر آن را تکرار کنید.
کلام آخر
برای انجام این روش سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.