ما در این مقاله سعی داریم شما را با درمان واریس در تهران آشنا کنیم. درمان واریس با لیزر به معجزه درمان واریس معروف است. روشی موثر و سالم که هم برای درمان وریدهای بند ناف برجسته و هم برای برداشتن مویرگ های عنکبوتی استفاده می شود. در گذشته بیماران مبتلا به واریس همیشه مجبور بودند از جوراب های واریس استفاده کنند یا در شرایط حاد تحت عمل جراحی قرار می گرفتند. ویژگی هایی که لیزر واریس را به بهترین و مهم ترین روش های درمانی تبدیل کرده است عوارض بسیار کم، درمان سریع واریس و عدم نیاز به بستری است. در ادامه برای آشنا شدن با درمان واریس در تهران با ما همراه باشید.
واریس چیست ؟
رگ های پیچ خورده و بزرگ شده را واریس می نامند. همه وریدهای سطحی می توانند واریس شوند، اما رگ های پا بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند. ایستادن و راه رفتن باعث افزایش فشار در سیاهرگ های پایین تنه می شود. برخی از افراد از ظاهر رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی راضی نیستند. وریدهای واریسی می تواند در برخی افراد باعث درد و ناراحتی شود. گاهی اوقات واریس می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود. درمان شامل اقدامات مراقبتی در خانه یا توسط پزشک است. شرایطی که در آن وریدهای واریسی باعث ایجاد لخته می شود، فلبیت سطحی نامیده می شود و بسیار دردناک است، اما خطرناک نیست.
طبق یک مطالعه اخیر، یکی از مهم ترین عوارض واریس درمان نشده این است که می تواند منجر به ترومبوز سیاهرگی عمقی شود. ترومبوز ورید عمقی خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. وریدهای واریسی میتوانند اولین مرحله یک بیماری جدی تر به نام بیماری مزمن وریدی باشد که اغلب با تغییر رنگ پوست، معمولاً روی پاها و مچ پا مشخص میشود. تجمع خون در رگ های واریسی می تواند به بافت های ساق و مچ پا نفوذ کند و باعث تیره شدن و سفت شدن پوست و زخم های پوستی شود که به سختی التیام می یابد.
علائم واریس
در ادامه با علائم واریس پا آشنا می شوید :
- تغییر رنگ پوست اطراف وریدهای واریسی
- وریدهایی که ظاهر پیچ خورده و برآمده دارند.
- خارش در اطراف یک یا چند ورید
- احساس درد یا سنگینی در پاها
- درد پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- سوزش، ضربان، گرفتگی عضلات و تورم در پایین پاها
آیا واریس خطرناک است ؟
اکثر افراد مبتلا به وریدهای واریسی دچار مشکلات جدی نمی شوند. اما بعضی از عوارض مانند زخم های پوستی نزدیک به وریدهای واریسی، لخته شدن خون، خونریزی جزئی نزدیک به پوست می تواند خطراتی ایجاد کند. بعضی از موارد مانند ترومبوز ورید عمقی، حالتی که لخته خون در یک ورید عمقی ایجاد می شود، معمولاً در ران یا پایین ساق پا، ترومبوز ورید عمقی نامیده می شود و یا آمبولی ریوی، حالتی که لخته خون کنده شده و به ریه ها برود، می تواند تهدید کننده زندگی شود می تواند خطرناک باشد.
عوامل خطر ابتلا به واریس
بعضی از عوامل هستند که خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کنند که در ادامه به آن می پردازیم :
چاقی :
چاقی یکی از دلایل اصلی واریس است، اما بسیاری از بیماران از تاثیر وزن بر سلامت بدن بی اطلاع هستند.
سن :
خطر ابتلا به واریس با بیشتر شدن سن افزایش می یابد. افزایش سن باعث ساییدگی و پارگی دریچه های وریدی می شود که به تنظیم جریان خون کمک می کند. در نهایت این ساییدگی باعث بازگشت خون به رگ ها می شود.
سابقه خانوادگی :
اگر سایر اعضای خانواده واریس داشته باشند، احتمال ابتلا به واریس در شما بیشتر می شود.
رابطه جنسی :
رگ های واریسی در خانم ها شایع تر است. تغییرات هورمونی قبل از قاعدگی یا در دوران بارداری یا یائسگی می تواند دلیل آن باشد، زیرا هورمون های زنانه باعث شل شدن دیواره سیاهرگ ها می شوند. درمان های هورمونی، مانند قرص های ضد بارداری، می تواند خطر ابتلا به واریس را بیشتر کند.
اضافه وزن :
اضافه وزن فشار بیشتری به رگ ها وارد می کند.
بارداری :
در دوران بارداری، حجم خون در بدن بیشتر می شود. این تغییر حجم از جنین در حال رشد حمایت می کند، اما همچنین می تواند یک عارضه جانبی ناخوشایند ایجاد کند، بزرگ شدن رگ های پا. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند در بروز واریس در دوران بارداری نقش داشته باشد.
واریس چگونه ایجاد می شود ؟
دریچه های ضعیف یا آسیب دیده می تواند منجر به واریس شود. شریانها خون را از قلب به بافتهای دیگر میبرند و سیاهرگها خون را از بافتهای بدن به قلب باز میگردانند، بنابراین خون میتواند دوباره جریان یابد. برای بازگشت خون به قلب، وریدهای پا باید بر خلاف گرانش عمل کنند. انقباضات عضلانی در ساق پا مانند یک پمپ عمل می کند و دیواره های ورید الاستیک به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. دریچه های کوچک وریدها با جریان خون به قلب باز می شوند و سپس برای جلوگیری از برگشت خون بسته می شوند. اگر این دریچهها ضعیف یا آسیب ببینند، خون میتواند در ورید جمع شود و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی سیاهرگها شود.
درمان واریس در تهران
اگر روشهای درمانی مراقبتی علائم و نشانههای شما را بهبود نداده باشد یا اگر ظاهر رگهای واریسی باعث ناراحتی شما شده باشد، پزشک بسته به شرایط بیماری و میزان و محل این اختلال، روشهای درمانی دیگری را توصیه میکند. روش های درمانی شامل اسکلروتراپی، لیزر و نور درمانی، روش های کم تهاجمی و انجام جراحی می باشد که در ادامه با راه های درمان قطعی واریس می پردازیم :
استفاده از جوراب های واریس :
استفاده از جوراب واریس یک راه عالی برای درمان واریس است. جوراب واریس در داروخانه ها و مراکز عرضه پزشکی موجود است و به اشکال مختلف مانند جوراب زیر زانو، جوراب روی زانو و شورت برای واریس لگن موجود است. پزشک با توجه به شرایط شما بهترین نوع جوراب واریس را به شما پیشنهاد می کند.
عمل جراحی :
در مواردی که واریس شدید و همراه با مشکلاتی مانند خونریزی یا علائمی مانند درد یا تورم است، جراحی واریس بهترین روش درمانی محسوب می شود. روش های جراحی مختلفی برای درمان واریس وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط شما یکی از آن ها را پیشنهاد می کند. جراحی در بیمارستان یا بخش جراحی سرپایی انجام می شود و رگ با هم مسدود و تخلیه می شود. انسداد ورید یک روش جراحی برای درمان واریس است. در این روش جراحی، پزشک رگ های مشکل دار را می بندد و برش می دهد. اکثر بیماران ظرف چند روز بهبود می یابند و می توانند فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرند. تخلیه وریدی روشی است که در آن پزشک ورید را از طریق دو برش کوچک خارج میکند. تخلیه وریدی یک روش کامل است که حدود 10 روز طول می کشد تا شما به طور کامل بهبود پیدا کنید، این روش برای چند هفته پس از عمل شما را با پوست کبودی باقی می گذارد.
اسکلروتراپی :
اسکلروتراپی روشی است که در آن محلولی به طور مستقیم به رگ های واریسی تزریق می شود و باعث از بین رفتن آن ها می شود و معمولا برای رسیدن به نتایج مطلوب به چند جلسه درمانی نیاز دارید. این روش درمان تحت کنترل اولتراسوند انجام می شود تا دقت پزشک بالا باشد. ماده تزریق شده به تخلیه خون از داخل رگ کمک می کند تا دیواره رگ ها بهتر منقبض شوند. اسکلروتراپی یک روش ساده است که در مطب پزشک انجام می شود و می تواند به تسکین درد و ناراحتی ناشی از واریس کمک کرده و خطر عوارض جانبی مانند خونریزی و تشکیل زخم را به صفر برساند.
روش کم تهاجمی :
در روشی به نام فرسایش حرارتی داخل عروقی، از لیزر یا امواج رادیویی با فرکانس بالا برای ایجاد گرمای موضعی در وریدهای واریسی استفاده می شود، برای این کار، پزشک یک برش کوچک در پوست نزدیک وریدهای واریسی ایجاد می کند که زیر زانو است و سپس کاتتر کوچکی را در رگ قرار می دهد. دستگاهی در ابتدای کاتتر، داخل ورید را گرم می کند و آن را می بندد. این فناوری با تمام روش های دیگر متفاوت است، اما در هر دو مورد آن ها رگ ها را گرم کرده و بسته می کنند. این روش درمانی مشکل رگ های واریسی را حل می کند، اما آن ها را از بین نمی برد، بنابراین خطر کبودی و خونریزی وجود دارد. در طول درمان، شما کاملا بیدار هستید، اما پزشک از بی حسی موضعی استفاده می کند تا دردی احساس نکنید.
در مقایسه با روش های دیگر، این روش با درد کمتری همراه است و به شما امکان می دهد با سرعت بیشتری به فعالیت های روزانه خود بازگردید. میکرو پانکچر برش کوچکی است که در یک مرکز جراحی سرپایی انجام میشود، پزشک یک برش کوچک ایجاد میکند و از ابزار جراحی یا یک سوزن بزرگ برای یافتن ورید استفاده میکند و سپس آن را خارج میکند. فلبکتومی روشی برای کاهش درد ناشی از خونریزی بافت اسکار و نیاز به کاهش تعداد برش ها است. در این روش پزشک نور فیبر نوری را به زیر سطح پوست وارد کرده و به طور همزمان ترکیبی از محلول نمکی و بی حس کننده موضعی را تزریق می کند. به پزشک کمک می کند. او می تواند برش بافت را داخل رگ قرار دهد، این ابزار آن را به قطعات کوچک می شکند و آن ها را تخلیه می کند.
لیزر درمانی :
لیزر درمانی و نور درمانی دو روشی هستند که برای گرم کردن ورید و جمع آوری آن استفاده می شود. لیزر درمانی در درمان رگ های واریسی کوچک و رگ های عنکبوتی بسیار موثر است. لیزر درمانی می تواند به عنوان یک روش کمکی پس از اسکلروتراپی یا جراحی استفاده شود. علاوه بر جراحی، از لیزر برای درمان رگ های واریسی بزرگ استفاده می شود. لیزر درمانی در چند جلسه انجام می شود و بین هر جلسه شش هفته فاصله وجود دارد تا ورید به خوبی بهبود یابد.
نور درمانی یکی دیگر از روش های بهبود واریس است و با لیزر درمانی متفاوت است زیرا در این روش به جای طول موج طیف نوری در طول درمان ساطع می شود که از این روش می توان برای کوچک کردن ناهنجاری های سیاهرگ مانند رگ های عنکبوتی و واریس استفاده کرد. این روش در مواردی توصیه می شود که اسکلروتراپی یا لیزر درمانی نمی تواند به طور موثر رگ های واریسی را درمان کند.
در صورت ابتلا به رگ های واریسی چه ورزش هایی نباید انجام داد ؟
اگر رگ های واریسی دارید، باید از ورزش های شدید خودداری کنید. اگرچه دویدن و آهسته دویدن، ورزش های هوازی بسیار خوبی برای عضلات پا هستند، اما تأثیر منفی بر روی مفاصل و رگ های پا دارند. سایر فعالیت های فشار بالا که جریان خون وریدی را افزایش می دهد، وزنه برداری و وزنه برداری است. هنگام بلند کردن وزنه، فشار خون شکمی افزایش مییابد، جریان خون به قلب را مختل میکند، خون وریدی در رگهای پا جمع میشود و فشار وریدی و رفلاکس افزایش مییابد و باعث ایجاد واریس در ساق پا میشود. اگر وزنه می زنید، تمرینات با تکرار زیاد با وزنه های سبک تر را انتخاب کنید. از تمرینات طولانی مدت یوگا برای عضلات شکم و همچنین کرانچ و دراز و نشست خودداری کنید. بدانید که اگر ورزش در درمان واریس موثر نیست، نیازی به وحشت یا دلسرد شدن ندارید. گزینه های غیر جراحی دیگری برای درمان واریس وجود دارد.
در چه صورتی درمان واریس لازم است؟
اگر بیماری از نظر سلامتی هیچ مشکلی ندارد و فقط از ظاهر پا ناراضی است باید مشکل بیمار رفع شود و درمان لازم است. اگر در بیماری ظاهر پاها اهمیتی ندارد ولی دچار نارسایی واریس طنابی و ریشهدار است اگر علایم بیماری را هم داشته باشد یعنی عصرها پا متورم خسته و سنگین میشود درد شبانه ساق ایجاد میشود قبل از بروز عوارض توصیه به درمان واریس میشود. عوارض عدم درمان واریس را در ادامه مرور خواهیم کرد.
اگر خانمی با اختلال واریس تصمیم به بارداری دارد، درمان این بیماری اهمیت بالایی پیدا خواهد کرد؛ زیرا اگر درمان مناسب صورت نگیرد خطر ایجاد لخته خون در دوران حاملگی و زایمان، مادر را تهدید میکند. اگر بیمار واریس داشته و قرار باشد تحت عملهای ارتوپدی سنگین قرار بگیرد، باید قبل از عمل اقدام به درمان کند. در جراحیهای ارتوپد، یکی از عوارضی که احتمال بروز آن وجود خواهد داشت ایجاد لخته خون است. اگر بیمار بالای ۵۰ سال واریس برجسته داشته و قصد سفرهای هوایی طولانی بیش از ۴ ساعت داشته باشد هم توصیه میشود واریس را درمان کند.
درمانهای سنتی و خانگی واریس :
برخی از مردم برای درمان واریس خود از درمانهای خانگی و سنتی مانند مالیدن روغن برای درمان واریس و از بین بردن عروق درگیر استفاده میکنند. درمان واریس پا با ورزش یکی از مؤثرترین و بهترین درمانهای خانگی برای از بین بردن آثار واریس است. ورزش کردن ضمن کم کردن وزن، به افزایش گردش خون و کاهش فشار خون در بدن کمک میکند و این امر به تدریج باعث درمان واریس خواهد شد. مالیدن روغن برای درمان واریس نیز یکی دیگر از درمانهای طب سنتی است که در بسیاری از موارد به خصوص در مورد واریس خفیف یا متوسط، عملکرد مثبتی دارد. روغنهای طبیعی مانند روغن بابونه، روغن درخت سرو، روغن لیمو و روغنهای مشابه موجب گشایش رگهای واریسی میشوند و گردش خون را در بدن افزایش میدهند.
یکی دیگر از درمانهای دارویی و گیاهی واریس، تجویز پماد برای درمان واریس است. برخی از متخصصان طب سنتی با استفاده از داروهای گیاهی پمادهایی میسازند که باعث باز شدن رگها و افزایش گردش خون در بدن میشود. یکی از شرکتهای دانشبنیان نیز توانسته است از عصاره نرم برگ انگور قرمز پمادی درست کند که به گفته این شرکت در درمان واریس بسیار مؤثر است. ماساژ ناحیه درگیر نیز به درمان واریس کمک بسیار زیادی میکند. برای ماساژ ناحیه درگیر واریس نیازی نیست که در این زمینه تخصص داشته باشید. تنها نکتهای که باید به آن توجه کنید اجتناب از ماساژ رگهای واریسی به شکل محکم و شدید است.
کلام آخر
قبل از انجام این روش سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین دکتر واریس پا را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. مراقبت ها و دستورات پزشک را به خوبی انجام دهید تا نتیجه مناسبی از این روش بگیرید. ممنون از این که تا آخر مقاله درمان واریس در تهران همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.