در این مقاله روش ها و مصرف مواد غذایی که سبب پیشگیری از ابتلا به رگ های واریسی و همچنین درمان خانگی واریس پا می شود، آورده شده است.
فهرست موضوعات
Toggleرگ های واریسی چه هستند؟
رگ های واریسی زمانی به وجود می آیند که دریچه های کوچک درون رگ ها ضعیف شوند. این دریچه ها معمولا از برگشت خون به سمت عقب در رگ ها جلوگیری می کنند و زمانی که با آسیب مواجه شوند، خون در داخل رگ های فرد جمع می شود.
در نتیجه، رگ ها ورم کرده و در هم پیچیده می شوند. این دسته از رگ ها را می توان بر روی پوست مشاهده کرد چرا که ظاهری بنفش یا آبی رنگ داشته و گاهی اوقات به شکل برآمدگی هایی بر روی پوست در می آیند.
علائم بیماری واریس چیست؟
- حس سوزش یا تیر کشیدن در پا
- حس ناراحتی در پا و سنگین بودن یا حس سورزش در این ناحیه از بدن
- گرفتگی عضلات که در شب ها بیشتر خود را نشان می دهد
- ورم ناحیه پایینی پا و قوزک
- پوست خشک و همراه با خارش که در نواحی رگ های واریسی ضخامت کمتری دارد
آیا ورزش سبب جلوگیری از واریس می شود؟
داشتن تحرک و ورزش کردن می تواند در بهبود گردش خون در ناحیه پا اثرگذار باشد، در نتیجه خونی که در رگ ها تجمیع می شود به سمت عقب هدایت خواهد شد.
همچنین به کمک ورزش، فشار خون افراد کاهش یافته و بدین ترتیب یکی دیگر از فاکتور های ریسکی مرتبط با رگ های واریسی تضعیف می شود.
ورزش های سبک به فعال بودن عضلات ساق پا کمک می کنند و فشار زیادی را بر روی این ناحیه از بدن وارد نمی کنند. از جمله تمرینات ورزشی اثرگذار و سبک می توان به شنا، پیاده روی، دوچرخه سواری و یوگا اشاره کرد.
غذاهای موثر برای پیشگیری و درمان خانگی واریس
استفاده از برخی مواد غذایی به بهبود و پیشگیری از ابتلا به رگ های واریسی کمک می کند که در این مقاله به آن پرداختیم.
1- غذاهای حاوی فیبر
فیبر غذایی به عملکرد سالم روده کمک می کند. در صورت داشتن مشکل یبوست، مصرف فیبر برای فرد بسیار ضروری است. فشار جسمی که برای دفع مدفوع به کار می رود، می تواند فشار داخلی شکمی قابل توجهی را ایجاد کند که در چنین شرایطی احتمال آسیب رسیدن به دریچه های رگ پا وجود دارد.
غذاهای حاوی فیبر عبارتند از:
- غذاهای غلات
- گندم
- جو دوسر
- آجیل
- دانه کتان
- نخود فرنگی
- لوبیا
- انجیر
- آلو
- آووکادو
- گوجه فرنگی
- کلم بروکلی
- هویج
- کنگر فرنگی
- گل كلم
- پیاز
- سیب زمینی شیرین
2- غذاهای حاوی پتاسیم
کمبود پتاسیم می تواند باعث احتباس آب شود. چنین شرایطی منجر به افزایش حجم خون در بدن و ایجاد فشار اضافی بر روی دریچه های رگ خواهد شد.
مواد غذایی سرشار از پتاسیم عبارتند از:
- ماست
- بادام
- پسته
- ماهی سالمون
- ماهی تن
- جوجه
- لوبیا سفید
- عدس
- تاریخ
- پرتقال
- سیب زمینی
- سبزیجات برگ دار
- سبزی چغندر
3- مواد غذایی حاوی فلاونوئید ها
فلاونوئیدها ممکن است به درمان مشکلات قلبی و عروقی کمک کنند. این مواد می توانند به بهبود گردش خون، کاهش فشار خون شریانی و آرام بودن عروق خونی کمک کنند.
غذاهای سرشار از بیوفلاونوئید ها عبارتند از:
- پیاز
- سیر
- فلفل دلمه ای
- اسفناج
- کلم بروکلی
- کاکائو
- انگور
- میوه های خانواده مرکبات
- بلوبری
- توت فرنگی
- گیلاس
- سیب
مواد غذایی مناسب برای درمان خانگی واریس پا
4- دانه های گوجه
دانه های گوجه حاوی اسید سالسیلیک هستند که مواد تشکیل دهنده آن شبیه به آسپرین بوده و تاثیر ضد انعقاد خون دارند. در نتیجه از شکل گیری لخته های خونی جلوگیری شده و گردش خون در این ناحیه از بدن بهبود می یابد.
همچنین گوجه مملو از لیکوپن است که در غشای سلولی ما تجمیع می شود و از آسیب دیدن لیپیدها در سلول های ما جلوگیری می کند.
اگر گوجه را به شکل موضعی بر روی پوست قرار دهیم، ظاهر رگ های آسیب دیده کاهش یافته و تاثیری را در ضخامت، قدرت و سیالیت غشاها تجربه خواهیم کرد. در نتیجه مواد مغذی جذب شده و از ورود مواد سمی جلوگیری خواهد شد.
5- روغن زیتون و درمان خانگی واریس پا
افزایش گردش خون برای درمان خانگی واریس پا ضروری است. روغن زیتون دارای خاصیت ضد التهابی و تونینگ است و مواد آرامش بخشی در خود دارد. پس از جذب شدن، روغن زیتون می تواند اندازه رگ های بزرگ شده را کاهش داده و به بهبود گردش خون کمک کند.
همچنین میزان اسید های چرب ضروری، ویتامین E و مواد معدنی در روغن زیتون زیاد است. به دلیل حجم زیاد اسید های چرب امگا ۳، روغن زیتون می تواند حرکت خون در رگ ها را بهبود بخشیده و کارکرد دریچه های رگ را بازگردانی کند.
6- فلفل هندی
فلفل هندی به عنوان یک درمان معجزه آسا برای درمان خانگی واریس پا شناخته می شود. این فلفل مملو از ویتامین سی و بیوفلاونوئید ها است؛ بیوفلاونوئید ها نوعی آنتی اکسیدان هستند که برای درمان آلرژی ها، ویروس ها، آرتروز یا مشکلات التهابی دیگر کاربرد دارند.
فلفل هندی به کاهش تصلب شراین، افزایش فعالیت فیبرینولیتیک و جلوگیری از فاکتور های ایجاد لخته های خون کمک می کند. تمامی این موارد با کمک هم از بروز رگ های واریسی در پا جلوگیری خواهند کرد.
7- سیر و لیمو
سیر برای حل مشکلاتی که به قلب و سیستم گردش خون ربط دارند مورد استفاده قرار گرفته می شود. سیر توانایی تولید آلیسین و آنئین را دارد که هر دو از ترکیبات گوگردی هستند و توانایی بهبود گردش خون را دارند.
این موارد می توانند به جلوگیری از التهاب رگ های خونی و لخته های خون کمک کنند. سیر حاوی مواد ضد التهاب قدرتمندی است که برای کاهش ورم رگ های واریسی ایده آل هستند و همچنین حس ناراحتی در پا را کاهش می دهند.
همچنین سیر حاوی کوئرستین است که یک فلاونوئید به حساب می آید و به تقویت رگ ها کمک می کند تا با آسیب دیدگی مواجه نشوند.
لیمو مملو از ویتامین C، B6، A، ویتامین E، فولات، نیاسین، تیامین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک، مس، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، روی، فسفر و پروتئین است.
حجم زیادی از ویتامین سی می تواند به سلول ها کمک کند تا در برابر رادیکال های آزاد و مواد اکسیداتیو مقاوم باشند. علاوه بر این، ویتامین سی به جلوگیری از ایجاد رگ های واریسی، فشار خون بالا و چین و چروک افتادن پوست جلوگیری می کند.
8- آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا حاوی اسید سالیسیلیک و دیگر مواد ضد عفونی کننده است که باکتری های عامل جوش را نابود می کند و یک درمان طبیعی عالی برای پوست به حساب می آید.
همچنین ژل آلوئه ورا حاوی مواد معدنی، آنزیم ها، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های A، C و E بوده که با هم ترکیب شده و به سلامت پوست کمک می کنند.
9- هویج و درمان خانگی واریس
هویج یک منبع عالی از ویتامین های متعدد و مواد معدنی است، به خصوص ویتامین A (از بتا کاروتین)، بیوتین، ویتامین K، پتاسیم، گوگرد و ویتامین B6 به حساب می آید.
این ویتامین ها و مواد تشکیل دهنده به درون پوست نفوذ کرده و به تعمیر بافت های آسیب دیده پوست کمک می کنند. به خصوص اگر پس از حادثه یا تصادف خاصی، پوست شما با آسیب مواجه شده باشد.
10- درمان واریس پا با سرکه سیب
سرکه سیب مملو از پروتئین، آنزیم ها و باکتری های خوب است، اما اصلی ترین ماده تشکیل دهنده سرکه سیب، استیک اسید است که قابلیت کشتن باکتری های مخرب یا جلوگیری از افزایش تعداد آن ها را دارد.
علاوه بر این، تحقیقات زیادی در حیوانات نشان داده اند که سرکه سیب منجر به کاهش تری گلیسرید خون، لخته های خونی، کلسترول و فشار خون می شود.
مصرف سرکه سیب موجب بهبود جریان و گردش خون می شود و بدن را از سموم انباشته شده، پاکسازی می کند. به این منظور شما می توانید سرکه سیب خالص را روی رگ های واریسی قرار دهید و پوست خود را روزی دوبار ماساژ دهید. همچنین، بسیاری از طرفداران سرکه سیب توصیه می کنند که دو قاشق چای خوری سرکه سیب را با یک لیوان آب ترکیب کنید و این مخلوط را روزی دو بار بنوشید. این روش درمانی تا یک دوره ی شش ماهه باید ادامه داشته باشد. سرکه سیب دارای خواص آنتی اکسیدان می باشد و می تواند با رادیکال های آزاد مقابله کند.
تحقیقات صورت گرفته روی سرکه سیب
تحقیقات اندکی در زمینه ی استفاده از سرکه سیب برای درمان رگ های واریسی صورت گرفته است. گرچه در پژوهشی کوچک که هشتاد بیمار مبتلا به رگ های واریسی، مورد بررسی قرار گرفتند، نیمی از بیماران هر روز صبح و شب به مدت 30 دقیقه، دستمال های آغشته شده به سرکه سیب را روی پاهای خود قرار می دادند و پاهای خود را بالا نگه می داشتند. در پایان گزارش، بیمارانی که از سرکه سیب استفاده کرده بودند درد، خارش، گرفتگی و التهاب کمتری داشتند. گرچه، هنوز رگهای واریسی آنها از بین نرفته بود. بالا نگه داشتن پاها یکی از روش های درمانی محافظه کارانه برای درمان رگهای واریسی محسوب می شود. بنابراین تشخیص اینکه، سرکه سیب مسئول بهبود علائم بوده یا بالا نگه داشتن پاها، دشوار می باشد.
11- فندق
گونه ی خاصی از فندق خواص دارویی خود را از تانن ها، فلاونوئید ها، روغن های ضروری، کولین و ساپونین ها به دست می آورد. مواد تشکیل دهنده فندق منجر به تاثیر بالای آن در درمان مشکلات پوستی نظیر اگزما و پسوریازیس شده اند.
طبق ادعای بخش سلامت دانشگاه میشیگان، تحقیقات حوزه داروشناسی نشان داده اند که این گونه ی خاص از فندق منجر به تقویت رگ ها شده و از التهاب آن ها جلوگیری می کند.
تانن های موجود در این نوع از فندق منجر به تاثیر آن در تعمیر ساختار رگ ها و برگرداندن آن ها به حالت نرمال شده اند.
مواد تشکیل دهنده این گیاه منجر به جمع شدن بافت های بدن شده و یک مسکن خفیف به حساب می آیند تا درد و ناراحتی ناشی از رگ های واریسی کم شوند.
12- کلم مفید برای رگ های واریسی
کلم سرشار از فیبر نامحلول، بتاکاروتن، ویتامین ها – B1 ،B6 ،K ،E و C و تعدادی از مواد معدنی مانند کلسیم، ید، منیزیم، آهن و گوگرد است.
همچنین آنتی اکسیدان ها و مواد فیتوشیمیایی زیادی در کلم ها وجود دارند. زمانی که این مواد به پوست انسان و ناحیه ای که رگ های واریسی در آنجا قرار دارند می رسند، وارد پوست و سپس رگ ها شده و مشکل لخته های خون را حل می کنند. در نتیجه مشکل تجمیع خون در رگ ها کم رنگ خواهد شد.
13- دانه شاه بلوط هندی
دانه شاه بلوط هندی مملو از گلیکوزید های کامپروفل و کوئرستین است که هر دو از جمله آنتی اکسیدان های قوی با قابلیت مبارزه با بیماری های جدی را دارند.
عصاره دانه های شاه بلوط هندی یکی از تاثیرگذار ترین درمان ها برای رادیکال های آزاد به حساب می آید. استفاده مکرر از این عصاره می تواند نارسایی مزمن وریدی در افراد را درمان کند.
دلیل این موضوع نیز آن است که گفته می شود عصاره دانه های شاه بلوط هندی می تواند از شکسته شدن پروتئین ها در دیواره رگ های بدن جلوگیری کند.
از این دانه ها مدت هاست که برای درمان خانگی واریس افراد استفاده می شود چرا که حاوی مواد ضد التهاب و ورم بوده و توانایی کاهش علائم مرتبط با رگ های واریسی را دارند.
14- جعفری
جعفری سرشار از ویتامین های A ،K، C و E، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین B12، اسید پانتوتنیک، کولین، فولات، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، روی و مس است.
همچنین جعفری حاوی چندین آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است که از سلول ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند.
جعفری مملو از ویتامین C بوده و دارای خواص قوی تولید کلاژن است. همچنین به راحتی در منافذ پوستی جذب شده و به کاهش لکه های پوستی و زخم کمک می کند و این یک درمان خانگی ایده آل برای پیشگیری و درمان واریس است.
ممانعت از پوشیدن کفش پاشنه بلند
این نوع از کفش ها، حالت طبیعی و عادی راه رفتن در افراد را تغییر می دهند و وزن فرد بر روی ناحیه جلوی پا و انگشتان آن خواهد بود. در نتیجه عضلات ساق پا در حالت منقبض باقی می مانند. در نتیجه این اتفاق، خون در رگ های پا باقی مانده و تجمیع می شود.
زمانی که پا نسبت به زمین ارتفاع داشته باشد، رگ های آن پر از خون خواهند بود. زمانی که پاشنه و کف پا به زمین برخورد می کنند، جریان خون ادامه یافته و رگ های ساق پا آرام می شوند.
سپس عضلات ساق پا منقبض شده و خون در رگ ها باقی می ماند. در نتیجه مشکل رگ های واریسی به وجود خواهد آمد.
اگر پوشیدن کفش های پاشنه بلند برایتان ضروری است، با انجام اقدامات زیر می توان آسیب احتمالی این موضوع را کاهش داد:
- ارتفاع کفش پاشنه بلند را محدود کنید
- فقط در مراسم های خاص و موقعیت های ویژه از کفش پاشنه بلند استفاده کنید
- از جوراب های ساق دار بلند کشی همراه با آن ها استفاده کنید
ماساژ مناسب برای درمان واریس پا
به آرامی ناحیه مورد نظر را ماساژ دهید تا گردش خون در رگ ها بهبود پیدا کند. افراد می توانند از روغن های مخصوص ماساژ یا مرطوب کننده استفاده کنند تا بهترین نتایج حاصل شوند.
از وارد کردن فشار مستقیم بر روی رگ های واریسی اجتناب کنید چرا که احتمال آسیب دیدن این بافت های ظریف وجود دارد.
داشتن تحرک
از نشستن برای مدت طولانی خودداری کنید. اگر فردی مجبور است به مدت طولانی در محل کار خود بنشیند، باید سعی کند به شکل مکرر از جای خود بلند شده و یا تغییر حالت دهد تا بدین ترتیب گردش خون در بدن به خوبی وجود داشته باشد.
از نشستن به نحوی که یک پا روی پای دیگر قرار داشته باشد اجتناب کنید. چرا که این کار نیز منجر به محدود شدن گردش خون در ناحیه پا خواهد شد و مشکلاتی را به وجود می آورد.
درمان های دارویی و پزشکی برای رگ های واریسی
تعدادی راهکار درمانی برای حل مشکل رگ های واریسی وجود دارند و زمانی که روش های درمانی طبیعی و خانگی پاسخگو نباشند می توان از آن ها کمک گرفت.
اگر روش های درمان خانگی تاثیری در حل رگ های واریسی نداشته باشند، پروسه های درمانی خاص ممکن است در این زمینه شما را به نتیجه دلخواه برسانند. پزشک معالج ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
ابلیشن گرمایی: این مورد روشی است که در آن از گرما برای بستن رگ های آسیب دیده استفاده می شود.
فلبکتومی سرپایی: در این روش پزشک ابتدا پوست را سوراخ می کند و سپس رگ های واریسی را از طریق شکاف های کوچک پوست خارج می کند. جای زخم معمولا بعد از این روش درمانی محدود است.
اسکلروتراپی: در این روش از فوم مخصوصی برای بستن رگ ها و کوچک شدن آن ها استفاده می شود.
بستن و جدا کردن: در این روش، رگ های واریس به صورت جراحی برداشته می شوند.
جراحی های لیزر: در این روش، امواج قوی نور به سمت رگ هدایت می شوند و در نتیجه رگ های واریسی به تدریج نابود و محو خواهند شد.
جراحی اندوسکوپیک وریدی: در طول این عمل جراحی، یک دوربین فیلمبرداری ریز در پا قرار داده می شود تا جراح بتواند به خوبی درون بدن را ببیند. سپس برداشتن رگ ها از طریق یک سری برش های کوچک روی پوست صورت می گیرد.