گروهی از دارو ها هستن که می توانند بر پریود شدن تاثیر بگذارند. یکی از این دارو ها آسپرین است. در این مقاله در رابطه با داروهای تاثیر گذار بر قاعدگی صحبت شده است.
آیا دارو ها بر پریود شدن تاثیر دارند؟
عوامل زیادی وجود دارند، از استرس گرفته تا رژیم و روش های پیشگیری از بارداری ، که می توانند بر عادت ماهیانه شما تأثیر بگذارند.
بسیاری از ما متوجه نیستیم اما داروهایی که مصرف می کنیم، از ایبوپروفن گرفته تا آسپرین و استروئیدها، می توانند بر زمان عادت ماهیانه شما تأثیر بگذارند.
بعضی از این داروها می توانند به تسکین درد کمک کنند، در حالیکه برخی دیگر می توانند به عنوان یک مانع عمل کنند و باعث قطع دوره ی قاعدگی یا پریود شدن شوند. در هر صورت، این مسئله ارزش این را دارد که بدانید در چرخه ی قاعدگی خود چه اتفاقی در بدن شما می افتد.
در اینجا 6 مورد از رایج ترین داروهایی که بر دوره ی قاعدگی شما تأثیر می گذارند و نیز تمام جزئیات عوارض جانبی آنها، آورده شده است.
آسپرین
استفاده از مسکن ها، یک روش کاملا متداول برای تسکین گرفتگی عضلات و دیگر مشکلات مربوط به دوره ی قاعدگی می باشد. اما اگر هر ماه به این دارو متوسل شوید، حال زمان آن رسیده که قرص دیگری را امتحان کنید. همانطور که معلوم است، آسپرین در واقع می تواند شرایط را سخت تر کند.
خاصیت رقیق کنندگی خونِ آسپرین باعث می شود که برای درد قاعدگی به اندازه کافی ایده آل نباشد. “برخلاف دیگر مسکن های ضد التهاب، آسپرین دارای خاصیت رقیق کنندگی خون می باشد که می تواند منجر به خونریزی شدیدتر شود.
گرچه ممکن است آسپرین دلیل اصلی بروز مشکل نباشد، اما جایگزین کردن قرص مسکن دیگر می تواند به شما کمک کند. اگر شک دارید، قرار ملاقاتی با پزشک خود رزرو کنید.
ایبوپروفن
از سوی دیگر “ایبوپروفن” متعلق به گروه متفاوتی از داروها می باشد که NSAID ها نامیده می شوند. آنها برای مبارزه با درد عالی هستند و قادر هستند که پذیرنده های داخل رحم را مورد هدف قرار دهند تا درد را بهتر کنترل کنند.
این دسته از داروها مزیت دیگری نیز دارند که باعث لخته شدن خون می شود و از اینرو جریان قاعدگی را کاهش می دهد.
ایده آل به نظر می رسد، درست است؟ اما پیش از اینکه شتاب زده عمل کنید و پس انداز زندگی خود را صرف خرید قرص ایبوپروفن کنید، باید بدانید که این قرص ها با هشدار جدی همراه هستند.
یک نکته ی منفی استفاده طولانی مدت از ایبوپروفن، افزایش احتمال خطر ایجاد لخته های خونی همچون DVT می باشد.
خطر لخته شدن خون می تواند به دلایلی دیگر، همچون اضافه وزن، بارداری، یا داشتن نوعی بیماری – که باعث می شود آسانتر از همیشه خون شما لخته شود – نیز افزایش یابد.
اگر شما نگران مصرف ایبوپروفن هستید، می توانید سعی کنید که درمان های طبیعی همچون کیسه آب گرم یا تغییر در رژیم غذایی خود یا صحبت با پزشک (در مورد گزینه های تسکین درد جایگزین) را امتحان کنید.
داروهای ضد افسردگی
گفته نمی شود که داروهای ضد افسردگی، تأثیری معکوس بر عادت ماهیانه ( پریود شدن ) شما دارند. در حقیقت، آنها به طور روز افزونی برای درمان موارد شدید PMT استفاده می شوند ( این شرایط یک تنش پیش از قاعدگی است، که به سندرم پیش از عادت ماهیانه نیز شناخته شده است).
از سال 2013، PMT شدید، به فهرست اختلالات سلامت روان رسمی اضافه شده است و داروهای ضد افسردگی اولین درمان محسوب می شوند.
وقتی صحبت از داده ها در مورد رابطه ی بین اختلال دوره های قاعدگی واقعی و داروهای ضد افسردگی به میان می آید، رابطه ی بسیار ضعیفی بین این دو عامل دیده می شود. اما ، شواهدی وجود دارد مبنی بر این که خانم ها در حین مصرف آنها ، ناهنجاری هایی را گزارش کرده اند.
اگر شما همچین موردی را تجربه کرده اید، ارزش دارد که با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید که آیا راهی برای کنترل شرایط وجود دارد.
داروهای ضد روان پریشی
ضد روان پریش ها، گروهی از داروهای قوی هستند که برای درمان اختلالات روانی جدی مانند اسکیزوفرنی استفاده می شوند. آنها مربوط به اختلال در چرخه ی پریود شدن هستند و این به دلیل افزایش تولید پرولاکتین، [هورمونی که در غده هیپوفیز تولید می شود] می باشد – این یکی از عوارض جانبی نحوه عملکرد آنها می باشد.
از داروهای ضد روان پریشی استفاده می کنید و در مورد دوره قاعدگی خود نگران هستید؟ با روانپزشک خود مشورت کنید. اغلب بین مزایای درمان و خطر عوارض جانبی توازنی وجود دارد، بنابراین فردی که داروی شما را تجویز می کند، بهترین گزینه برای مشاوره می باشد که آیا جایی برای نگرانی وجود دارد یا خیر.
داروهای شیمی درمانی
اگر شما تحت درمان نوعی سرطان هستید، می دانید که بدن شما تغییرات چشمگیری را تجربه می کند. در این هنگام، احتمال دارد که شما متوجه شوید که روال معمول دوره قاعدگی یا پریود شدن شما به طور اساسی تغییر کرده است. این امر به این دلیل است که تخمدان به مواد شیمی درمانی حساس است.
شیمی درمانی منجر به کاهش تعداد و رشد تخمک از تخمدان می شود. این امر به طور مداوم باعث اتلاف تولید هورمون و عدم وجود قاعدگی و حتی یائسگی زودرس می شود.
از آنجا که شیمی درمانی می تواند باعث ایجاد چنین تأثیر بزرگی بر روی نه تنها دوره قاعدگی، بلکه بر شانس بارداری شما شود، او توصیه می کند که اگر شما امیدوار به تشکیل خانواده در آینده هستید، در مورد گزینه های موجود برای حفظ باروری خود از طریق فریز کردن جنین یا ذخیره تخمک با پزشک صحبت کنید.
قرص مینی پیل (قرص شیردهی)
بسیار خُب، ما می دانیم که این مورد واضح است، اما روش های مختلفی وجود دارد که این قرص ها می توانند بر عادت ماهیانه تأثیر بگذارند و این تنها منوط به تأخیر انداختن یا قطع کامل دوره ی قاعدگی نیست.
قرص ضد بارداری به دو شکل وجود دارد : هورمون ترکیبی و قرص پروژسترون تنها(مینی پیل). هردو آنها نسبتاً ایمن هستند، اما شرایط خاصی وجود دارد که قرص های مینی پیل را مناسبتر می سازد.
???? این مقاله را حتما بخوانید: تاثیر قرص های ضد بارداری بر فشار خون
اگر از قرص مینی پیل استفاده می کنید، باید آن را هر روز در زمان مشخصی مصرف کنید و برخلاف دیگر قرص های ترکیبی 21 روزه، تضمین نمی کنند که قاعدگی منظمی خواهید داشت. در نتیجه، شایع ترین عوارض جانبی، عدم وجود قاعدگی یا خونریزی در بین دو دوره می باشد.
منبع: cosmopolitan
دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و متخصص فشار خون