دریچه میترال یکی از چندین دریچه مربوط به قلب می باشد. این عضو به بیماری شایعی که افتادگی دریچه میترال نامیده می شود؛ دچار می شود. در این مقاله در مورد این بیماری توضیحات بیشتری داده شده است.


افتادگی دریچه میترال قلب (شل شدگی دریچه)

یکی از بیماری های قلبی مربوط به افتادگی دریچه میترال است. پرولاپس دریچه میترال اختلالی قابل پیشگیری نیست اما بیماران می توانند یک زندگی طبیعی داشته باشند. در واقع این اختلال یک اختلال خوش خیم است که زندگی طبیعی را مختل نمی کند. پرولاپس‌ دریچه‌ میترال‌ یک‌ صدای‌ قلبی خاص ایجاد می کند که با گوشی‌ پزشکی‌ شنیده‌ میشود و معمولا این‌ اختلال‌ در طی‌ یک‌ معاینه‌ معمول توسط متخصص قلب و عروق کشف‌ می‌گردد.

در بیماران دچار نارسائی شدید میترال و یا تغییر شدید شکل دریچه ها اغلب مستعد اشکال در ریتم قلب هستند. این‌ اختلال‌ افتادگی دریچه میترال در خانم‌های‌ جوان‌ تا میانسال‌ شایع‌تر از آقایان است؛ اما فرمی از بیماری در مردان بالای ۵۰ سال دیده می شود و این مردان نسبت به زنان و جوانترها سه برابر بیشتر در معرض خطر نارسایی میترال شدید هستند.

دریچه میترال

تنگی دریچه میترال تا چه اندازه خطرناک است؟

اگر نارسایی میترال شدید باشد ممکن است بیمار نیازمند جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچه میترال باشد تا از بروز نارسایی میترال از قبیل سکته مغزی جلوگیری شود. دریچه میترال دو پره یا لیف لت دارد و بین حفرات سمت چپ قلب یعنی دهلیز چپ و بطن چپ قرار دارد. در حین انقباض دهلیز چپ دریچه باز و خون از دهلیز چپ وارد بطن چپ میشود ولی در حین انقباض بطن چپ بسته می شود و مانع ورود خون به دهلیزها می گردد

در برخی افراد یکی از این پره ها یا هر دوی آن ها بزرگتر بوده یا بافت نرمتر داشته و بنابراین هنگامی که بطن چپ منقبض می شود و دریچه ها بسته می شوند، پره های دریچه بجای گرفتن شکل قیفی شکل نرمال، به سمت عقب و به درون دهلیز چپ (مانند یک چتر نجات به داخل ) خمیده می شوند ( افتادگی یا پرولاپس) و این ناهنجاری بسته شدن دریچه میترال قلبی را پرولاپس دریچه میترال یا به اصطلاح پزشکان ( ام وی پی ) میگویند.

این بیماری شایع ترین شکل بیماری دریچه قلب است و گاهی می تواند به همراه درجاتی‌ از نشت خون از ورای‌ دریچه‌‌ (نارسایی‌ میترال‌) باشد.

روش های تشخیص افتادگی دریچه میترال

این روش ها شامل الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرام هستند؛ اکوکاردیوگرافی مفید ترین آزمون غیر تهاجمی برای تشخیص این بیماری ( ام وی پی) است؛ این روش در شناسایی وضعیت غیرطبیعی و پرولاپس لت های دریچه میترال موثر است. اکوکاردیوگرام ها در تعیین اندازه دهلیز چپ، اندازه و عملکرد بطن چپ نیز سودمند است. اکوکاردیوگرام در تعیین میزان پس زدن خون از میترال کمک میکند

علت‌ این‌ اختلال‌ در بسیاری‌ موارد ناشناخته‌ است‌ اما به نظر می رسد در برخی بیماران ناشی از اختلال ژنتیکی بافت کلاژن باشد. این‌ اختلال‌ ممکن‌ است‌ با برخی بیماری‌های‌ مادرزادی‌ قلب‌ همراه‌ باشد.

مراقبت های دریچه میترال

مراقبت های لازم برای افتادگی دریچه میترال

اغلب افراد دچار شلی دریچه میترال نیاز به هیچ تغییری در نحوه زندگی خود نبوده و هیچ محدودیتی در مصرف غذا یا فعالیت بدنی ندارند. تقریبا هیچ راهی برای جلوگیری از شلی دریچه میترال وجود ندارد اما اگر شما مبتلا به نارسایی دریچه میترال هستید باید موارد زیر را حتما رعایت کنید. این موارد عباتند از:

– کنترل فشار خون بالا

– ممکن است پزشک برای جلوگیری از ایجاد یا شدت یافتن عوارض افتادگی دریچه میترال مصرف صحیح دارو را به شما توصیه کند

– از فعالیت بدنی شدید اجتناب نمائید.

– سیگار را کنار بگذارید.

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون در تهران

کلینیک فشار خون

2 پاسخ

  1. با عرض سلام خدمت شما سرور گرامی.
    یکی از دوستان بنده چند وقتی است که به طور ناگهانی در هنگام ورزش سنگین دچار ناراحتی قلبی شده و هرروز شرایط بدتری را تجربه میکند.به شکلی که دچار افت فشار یا افزایش فشار خون می شود.ضربان شدید قلب که از بیرون بدن کاملا مشهود است.کرختی در نیمه چپ بدن.درد در قسمت قلب و بی حالی می شود.و در برخی مواقع کاملا سالم و بدون ناراحتی است.چندین بار نوار قلبو ازمایش انجام داد ولی مشکلی مشاهده نشد.تا اینکه در انجام تست تیلت در 5 دقیقه اول از حال رفت.پزشک مربوطه (دکتر اسلامی) داروی گروتن(البته شاید نام قرص را درست نگفته باشم)تجویز کرد.ولی همچنان اوضاع بدتر میشود.لطفا راهنمایی کنید که چه کار باید انجام دهیم.ممنون از لطف حضرتعالی

  2. با سلام خدمت خانم دکترهندسی
    من سه ساله که به بیماری افتادگی دریچه میترال دچار شدم.از بیماری ام اطلاعاتی نداشتم با توضیحات جامع شما تا حدودی متوجه نوع بیماری ام شدم.دکتری که من مراجعه کرده بودم فقط قرص پروپرانولول واسم تجویز کرده .سوالی که دارم اینه که آیا این دارو واسه بیماری من کافیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *