استرس و فشار خون بالای دراز مدت ممکن است با یکدیگر مرتبط باشند، اما برداشتن گام هایی برای کاهش استرس باعث بهبود سلامت عمومی شما، از جمله فشار خونتان می شود. چگونگی آن را پیدا کنید.
موقعیت های استرس زا می توانند باعث افزایش موقت فشار خون شوند. اما آیا استرس می تواند باعث فشار خون بالا ی دراز مدت شود؟ آیا تمام عوامل کوتاه مدت مربوط به استرس باعث بالا رفتن فشار خون و فشار خون بالا ی دراز مدت می شوند؟ هنوز محققان مطمئن نیستند.
با این حال، سه تا پنج بار ورزش در هفته به مدت ۳۰ دقیقه می تواند سطح استرس را کاهش دهد. و اگر فشار خون بالا در شما تشخیص داده شده است، فعالیت هایی انجام دهید که بتوانند به شما کمک کنند تا استرس خود را مدیریت کنید و همچنین باعث بهبود سلامت عمومی شما در بلند مدت شوند.
مطلب مرتبط: فشار خون بالا
استرس چگونه سبب تغییر فشار خون می شود؟
بدن شما در یک موقعیت استرس زا هورمون های زیادی تولید می کند. این هورمون ها به طور موقت فشار خون را با ایجاد ضربان قلب تند تر و تنگ کردن رگ های خونی افزایش می دهند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که استرس به خودی خود باعث فشار خون بالا در دراز مدت شود. ممکن است که رفتارهای دیگر مرتبط با استرس باشند مانند پرخوری، مصرف الکل و عادات خواب که باعث فشار خون بالا می شوند. با این حال، عوامل کوتاه مدت مربوط به استرس باعث افزایش فشار خون در طول زمان می شوند که ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا در دراز مدت قرار دهند.
ممکن است عوامل مرتبط با استرس مانند اضطراب، افسردگی، انزوا از دوستان و خانواده با بیماری های قلبی مرتبط باشند، اما در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که آنها به فشار خون بالا مرتبط باشند. در عوض، ممکن است که هورمون های تولید شده زمانی استرس به عروق شما آسیب برسانند و منجر به بیماری های قلبی شوند. همچنین ممکن است که افسرده بودن باعث رفتار های مخرب مانند از یاد بردن داروهای مصرفی برای کنترل فشار خون بالا و یا دیگر بیماری های قلبی شود.
استرس و فشار خون پایین
به طور کلی، استرس فشار خون را بالا می برد، بنابراین برخی از افراد بر این باورند که علت اصلی (یا تنها علت) فشار خون پایین، تنفس ضعیف است. اما ممکن است دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد. اغلب اوقات بدن پس از مدت ها اضطراب شدید، احساس خستگی شدید می کند که می تواند منجر به افت فشار خون شود.
همچنین، افسردگی و قند خون پایین نیز ممکن است موجب پایین آمدن فشار خون شوند، که هر دو آنها ممکن است مربوط به اضطراب مداوم باشند. کم آبی و گرما زدگی بدن نیز می تواند فشار خون را کاهش دهد و موجب اضطراب شوند، اما این دو مورد ضرورتاً به هم ربطی ندارند.
یادآوری این نکته مهم است که اضطراب باعث می شود که مغز در برخی از موقعیت ها، افکاری منفی پیدا کند و بدبینانه ترین حالت ممکن را تصور کند. این افکار بدبینانه باعث می شوند که فرد باور کند که مشکلی در سلامت جسمی یا روحی او وجود دارد. به عبارت دیگر، عدد فشار خون پایین در مطب پزشک ممکن است کاملاً تصادفی باشد، اما برای ذهن مضطرب، می تواند به معنای وجود یک مشکل سلامتی جدی باشد.
همچنین باید خاطر نشان کرد که فشار خون در طول روز نوسان دارد. عدد فشار خون پایین ممکن است هیچ ارتباطی با وجود یک بیماری زمینه ای نداشته باشد.
شما می توانید با کنترل فشار خون بالا در خانه، از بیماری های مختلف جلوگیری کنید.
دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشارخون در تهران
کلینیک فشار خون
با سلام خدمت خانم دكتر،عرض ادب
جناب دكتر من فوق العاده ادم استرسي هستم حدود 60 درصد از مواقعي هم كه فشارمو ميگيريم روي 14-15 و عدد دوم روي 8-9 هستش ولي خودم حس ميكنم استرس رو بعضي مواقع،بعد به محض اينكه مجددا بعد از 30 ثانيه يا يك دقيقه فشار ميگيرم مياد روي 12/7 يا 11/8 و كاملا استيبل ميشم ، ازمايش هم دادم همه چيزمم اوكي هستش دكتر هم يه مدت واسم ايندرال نوشتن و كلازديازپوكسايد كه ايندرال رو 1ماه خوردم و اون قرص هم كلا 1دونه ازش خوردم … ميخواستم ببينم نظره شما چي هستش ؟