مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در خانه

افراد بعد از آنژیوگرافی باید مراقبت هایی رو از خودشون انجام بدن که در این مقاله به بعضی از این موارد اشاره شده است.


آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی کرونری آزمایشی جهت معاینه عروق خونی بزرگ قلب (شریان کرونری) است. پزشک یک لوله منعطف و باریک (کاتتر) را به یکی از عروق خونی کشاله ران وارد می کند.

در برخی موارد، کاتتر در یکی از عروق خونی دست قرار می گیرد. امکان دارد، یک تا دو روز پس از انجام آنژیوگرافی کرونری، دست یا کشاله ران کبود و دردناک باشد.

برای مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در خانه ،در چند روز اول پس از فرایند، می توان فعالیت های آسان درون خانه را انجام داد اما باید از انجام فعالیت های شدید خودداری کرد.

در این مقاله یک ایده کلی از مدت زمان دوره بهبودی بیان می شود. با این حال، هر فرد با سرعت متفاوتی بهبود می یابد. جهت داشتن احساسی بهتر در سریع ترین زمان، نیاز است تا مواردی را رعایت کنید و مراقبت های بعد از آنژیوگرافی را جدی بگیرید.

فایل صوتی مراقبت بعد از آنژیوگرافی

در این فایل صوتی با توضیحات جامع دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق در رابطه با مزایا و عوارض آنژیوگرافی، انواع روش های انجام آن و مراقبت بعد از آنژیوگرافی آشنا خواهید شد.

فعالیت بعد از آنژیوگرافی در خانه

1- در صورتی که پزشک داروی آرام بخش برای شما تجویز کرده است باید موارد زیر را رعایت کنید:

2- تا مدت 24 ساعت از انجام فعالیت هایی که نیازمند توجه به جزئیات هستند، خودداری کنید. از بین رفتن کامل اثرات دارو مدتی به طول می انجامد.

3- جهت حفظ ایمنی خود، از رانندگی و کار کردن با هر گونه ماشین آلات خطرناک خودداری کنید. تا هنگام از بین رفتن کامل اثرات دارو و بدست آمدن توانایی تفکر و واکنش مناسب صبر کنید.

4- تا زمانی که پزشک موافقت نکرده است، از انجام هر گونه فعالیت شدید و همچنین کشیدن، هل دادن یا بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید.

می توان در اطراف خانه قدم زده و فعالیت های آسانی از جمله آشپزی را انجام داد. در صورتی که کاتتر در کشاله ران قرار گرفته باشد، باید در چند روز اول از بالا رفتن از پله ها خودداری کرد.

5- در صورتی که کاتتر در دست و نزدیکی مچ قرار گرفته باشد، باید در چند روز اول از خم کردن شدید مچ خودداری کرد. در هنگام رفتن به تختخواب یا بیرون آمدن از آن و همچنین نشستن یا برخاستن از روی صندلی مراقب مچ خود باشید.

6- در صورت توصیه پزشک می توان فعالیت های بیشتری را انجام داد. پیاده روی گزینه مناسبی برای انجام فعالیت بوده و می توان به تدریج و به صورت روزانه اندکی به مسافت پیاده روی خود افزود. باید حداقل 2.5 ساعت در هفته پیاده روی انجام شود.

 

تغذیه بعد از آنژیوگرافی

7- مقدار زیادی مایعات بنوشید تا به دفع رنگ مخصوص آزمایش از بدنتان کمک شود. در صورت ابتلا به بیماری کبدی، قلبی و کلیوی و همچنین محدودیت در مصرف مایعات، قبل از افزایش مقدار مایعات مصرفی با پزشک مشورت کنید.

8- رژیم غذایی باید برای سلامت قلب مناسب بوده و مقادیر زیادی از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را شامل شود. در صورتی که تغذیه فرد به اینگونه نیست؛ باید با پزشک خود صحبت کند.

همچنین، مشورت با یک متخصص تغذیه نیز می تواند برای بهبود مراقبت های بعد از آنژیوگرافی مفید باشد.

مراقبت دارویی بعد از آنژیوگرافی

1- پزشک امکان و زمان شروع مجدد مصرف دارو ها را به فرد خواهد گفت. علاوه بر آن، توصیه هایی نیز در ارتباط با مصرف هر گونه داروی جدید بیان خواهد کرد.

2- در صورت مصرف دارو های رقیق کننده خون از مطرح کردن آن ها با پزشک اطمینان یابید. از جمله دارو های رقیق کننده خون می توان به وارفارین (کومادین)، کلوپیدوگرل (پلاویکس) و آسپرین اشاره کرد.

پزشک امکان و زمان شروع مجدد مصرف این دارو ها را به فرد خواهد گفت. فرد باید موارد مورد انتظار پزشک را به طور دقیق بداند.

3- امکان دارد، پزشک یک داروی رقیق کننده خون همانند آسپرین یا کلوپیدوگرل (پلاویکس) را تجویز کند. مصرف این دارو ها جهت باز نگه داشتن شریان کرونری و کاهش خطر ابتلا به یک حمله قلبی بسیار مهم است.

باید در مصرف دارو های خود مراقب بوده و در صورت بروز مشکل با پزشک یا پرستار خود تماس گرفت.

مراقبت از محل ورود کاتتر

1- یک بانداژ (پانسمان) را به مدت یک تا دو روز بر روی محل ورود کاتتر قرار دهید. احتمالا، بانداژ پس از این مدت خواهد افتاد.

2- باید جهت کمک به التیام درد یا تورم در هر نوبت به مدت 10 تا 20 دقیقه یخ یا یک بسته سرمایی را بر روی ناحیه مورد نظر اعمال کرد. بین یخ و پوستتان یک پارچه قرار دهید.

در صورت موافقت پزشک، می توان 24 تا 48 ساعت پس از فرایند دوش گرفت. محل برش را به آرامی خشک کنید.

3- تا زمانی که ناحیه ورود کاتتر التیام نیافته است؛ نباید آن را در آب فرو برد. حداکثر تا یک هفته یا تا زمان دریافت موافقت پزشک از حمام کردن اجتناب کنید.

مراقبت پیگیرانه پس از فرایند بخشی کلیدی از درمان و ایمنی بیمار است. در تمام جلسات ملاقات با پزشک شرکت کرده و در صورت بروز مشکل با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید.

همچنین، دانستن نتایج آزمایش ها و تهیه لیستی از دارو های مصرفی خود می تواند مفید باشد.

مراقبت بعد از آنژیوگرافی در خانه

چه زمانی باید باید با اورژانس تماس گرفت و یا به دکتر مراجعه کرد؟

هر زمانی که فرد تصور می کند به مراقبت اورژانسی نیاز دارد باید با 115 تماس گیرد. از جمله این مواقع می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیهوش شدن (از دست دادن هوشیاری)
  • تنگی نفس شدید
  • درد شدید سینه، تنگی نفس یا سرفه همراه با خون

ابتلا به علائم یک حمله قلبی که شامل این موارد هستند:

  • فشار، درد یا احساسی مبهم در قفسه سینه
  • تعریق
  • تنگی نفس
  • حالت تهوع و استفراغ
  • فشار، درد یا احساسی مبهم در کمر، گردن، فک، ناحیه بالایی شکم و یک یا هر دوی شانه ها یا دست ها
  • احساس سبکی در سر یا ضعف ناگهانی
  • ضربان سریع یا غیر عادی قلب. پس از تماس با اورژانس، امکان دارد فرد متصدی از بیمار بخواهد تا یک قرص آسپرین بزرگسالان یا 2 تا 4 آسپرین با دوز پایین بجود. باید منتظر آمبولانس مانده و از رانندگی اجتناب کرد.

پس از برطرف نشدن علائم با استراحت کردن یا بهبود نیافتن آن ها ظرف 5 دقیقه پس از مصرف داروی نیتروگلیسرین، فرد مبتلا به آنژین تشخیص داده می شود.

در صورت بروز موارد زیر باید با پزشک، پرستار یا اورژانس تماس گرفت:

  • خونریزی از محل ورود کاتتر
  • بروز یک برآمدگی در محل ورود کاتتر که دردناک بوده و به سرعت بزرگ می شود.

ابتلا به علائم عفونت که شامل موارد زیر می شوند:

  • افزایش درد، تورم، دما یا قرمزی
  • پدیدار شدن رگه های قرمزی که از محل کاتتر منشا می گیرند.
  • ترشح چرک از محل ورود کاتتر
  • متورم شدن گره های لنفی گردن، زیر بغل یا کشاله ران
  • تب
  • آبی رنگ شدن، سردی، بی حسی یا احساس گز گز در پا یا دست

تغییرات مرتبط با سلامتی خود را به دقت پایش کرده و در صورت بروز هر گونه مشکل با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید.

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون

مطالب مرتبط
3 Responses
  1. با عرض سلام پدر من ۷۲ سال سن در طی سکته اخیر با آنژیو مشخص گردیده ۳تا از رگ هاش گرفتگی ۱۰۰ درصد با ۲ دکتر جراح قلب مشورت کردیم جراحی را تایید ‌کردند بنظر شما ما باید این جراحی را انجام بدهیم تا با جراهان دیگر باز مشاوره کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *