لوزارتان یکی از داروهای مهم و پرکاربرد در درمان فشار خون می باشد. در این مقاله سعی شده در رابطه با این قرص اطلاعات جامعی داده شود.
داروی لوزارتان چیست؟
لوزارتان نام دارویی است که در بسیاری موارد برای درمان فشار خون و نارسایی قلبی استفاده میشود. همچنین این دارو برای حفاظت از کلیه افراد دیابتی تجویز می شود.
این دارو از بروز سکته، حمله قلبی و مشکلات کلیوی در آینده جلوگیری می کند. لوزارتان در موارد نارسایی قلبی یا سکته قلبی، طول عمر را افزایش می دهد.
مصرف این دارو به چه افرادی توصیه و به چه افرادی توصیه نمی شود؟
افراد بالای هجده سال میتوانند لوزارتان را مصرف کنند. در کودکان ۶ ساله و بالاتر فقط برای درمان فشار خون بالا قابل استفاده می باشد.
اگر شما اصرار دارید از قرص های کاهنده فشار خون مانند کاپتوپریل یا لیزینوپریل استفاده کنید، پزشکان برای شما لوزارتان تجویز خواهد کرد؛ اما اگر عوارض مصرف این دارو مانند سرفه خشک را دارید باید مصرف آن را قطع کنید.
لوزارتان برای برخی افراد مناسب نمی باشد. برای اینکه مطمئن شوید که لوزارتان برای شما خطری ندارد، در صورت وجود مشکلات زیر به دکتر اطلاع دهید:
- اگر در گذشته به لوزارتان یا سایر داروها واکنش آلرژی داشتهاید.
- مشکلات کلیوی یا مشکلات قلبی دارید.
- اخیراً پیوند کلیه شده اید.
- اسهال و استفراغ دارید.
- از یک رژیم غذایی کم نمک پیروی می کنید.
- فشار خون پایین دارید.
- در حال اقدام برای بارداری هستید یا باردارید و یا در دوران شیردهی به سر می برید.
این دارو را چه زمانی و چه مقدار مصرف کنیم؟
این دارو ممکن است سرگیجه ایجاد کند، بنابراین ممکن است پزشکتان از شما بخواهد اولین دوز دارو را قبل از خواب بخورید. پس از مصرف اولین دوز، دارو می توانید لوزارتان را در هر زمان از روز مصرف کنید.
سعی کنید در ساعات مشخصی از روز آن را مصرف کنید. شما می توانید لوزارتان را همراه با غذا یا در هر زمان دیگر مصرف کنید، قرص لوزارتان را با آب بخورید.
توجه: این اعداد و ارقام فقط برای آشنایی است و جای تجویز و معاینه پزشک را نمی گیرد. تجویز پزشک شما تنها راه درمان می باشد.
مقدار دوز مصرفی مورد نیاز
با توجه به علت مصرف قرص، مقدار دوز دارو مشخص می شود. دستورالعمل پزشک را دنبال کنید. معمولاً برای بزرگسالان دوز های پیشنهادی زیر توصیه می شود:
- 50mg تا 100mg یک بار در روز برای درمان فشار خون بالا و حفاظت از کلیه در افراد دیابتی
- 5 mg یک بار در روز برای نارسایی قلبی
- 25 mg
اگر اخیراً مایعات بدن تان را از دست دادهاید (برای مثال اسهال) یا سنتان بالای ۷۵ سال است، دوز مصرفی را پایینتر بیاورید.
اگر کودکتان لوزارتان مصرف میکند معمولاً پزشک با وزن کردن کودک، مقدار دوز دارو را تعیین می کند.
توجه: این اعداد و ارقام فقط برای آشنایی است و جای تجویز و معاینه پزشک را نمی گیرد. تجویز پزشک شما تنها راه درمان می باشد.
آیا دوز دارویی تغییر میکند؟
چند هفته پس از مصرف دارو، پزشکتان فشار خون شما را چک میکند و در مورد عوارض جانبی دارو از شما سوال می کند. همچنین باید آزمایش خون انجام دهید تا کارکرد کلیه شما و مقدار پتاسیم خونتان مشخص شود.
سپس پزشکان درباره میزان دوز لوزارتان تصمیم خواهد گرفت. اگر با داروی لوزارتان فشار خون پایین نیامد ممکن است پزشک دوز دارو را بالا ببرد.
عوارض جانبی مصرف قرص لوزارتان
لوزارتان نیز مانند سایر داروها عوارض جانبی دارد؛ اما تمام افراد آن را تجربه نمی کنند. معمولا اگر مصرف دارو را ادامه دهید، عوارض جانبی آن نیز افزایش مییابد.
1- عوارض جانبی متداول
این عوارض از میان صد نفر در یک نفر اتفاق میافتد.
- سرگیجه داشتن یا احساس دوران در سر
- سردرد
- حالت تهوع داشتن(استفراغ) یا اسهال
- درد مفاصل یا عضلات
- اگر این عوارض آزاردهنده بودند و یا برطرف نشدند به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.
2- عوارض جانبی جدی
اگرچه به ندرت اتفاق میافتد، اما برخی افراد پس از مصرف لوزارتان عوارض جانبی جدی دارند. اگر مشکلات زیر را داشتید مستقیماً با پزشک تماس بگیرید:
- زردی پوست یا زرد شدن سفیدی چشم ها. این علامت نشانه مشکلات کبدی است.
- درد شدید معده. این علامت ممکن است نشانه پانکراس متورم باشد.
- رنگ پریدگی پوست، احساس خستگی، ضعف و سرگیجه، خون مردگی در بعضی قسمتهای بدن و هر علامتی از خونریزی گلو درد و یا تب. این علامت ممکن است نشانه ی اختلالات خونی یا مغز استخوان باشد.
- ضعف، ضربان نامنظم قلب ، خواب رفتن دست و پا. این علامت نشانه تغییر سطح سدیم و پتاسیم در خون است.
3- واکنش های شدید آلرژی
در موارد نادر، ممکن است لوزارتان باعث واکنش های آلرژی جدی(آنافیلوکسی) شود. این علامت تنها عارضه جانبی لوزارتان نیست. برای مشاهده تمام عوارض جانبی دارو بروشور داخل جعبه را بخوانید.
چگونه عوارض دارو را برطرف کنیم؟
در هر کدام از موارد زیر برای ما اتفاق افتاد چه کاری باید انجام دهیم:
1- سرگیجه داشتن
اگر با مصرف لوزارتان، هنگام بلند شدن سرگیجه داشتید، به آرامی بلند شوید یا کمی بنشینید تا ضعف شما برطرف شود. اگر هنوز سرگیجه داشتید، دراز بکشید تا مشکل برطرف شود. اگر سرگیجه، گرفتگی عضلات و یا درد عضله داشتید رانندگی نکنید و از هیچ دستگاه یا ابزاری نیز استفاده نکنید.
2- سردرد
اطمینان پیدا کنید که به اندازه کافی مایعات مصرف می کنید. نوشیدنی های الکلی مصرف نکنید. از داروسازتان بخواهید برایتان مسکن تجویز کند. معمولا پس از یک هفته از مصرف لوزارتان، سردرد شما رفع می شود. اگر پس از یک هفته هنوز سردرد داشتید یا سردرتان شدیدتر شد، به پزشک اطلاع دهید.
3- حالت تهوع داشتن
لوزارتان را پس از وعده غذایی یا پس از میان وعده مصرف کنید. نخوردن غذاهای پرچربی یا پر ادویه نیز کمک کننده خواهد بود.
4- حالت تهوع داشتن(استفراغ) یا اسهال
مقدار زیادی مایعات مانند آب یا شربت بنوشید. اگر حالت تهوع داشتید، آن را جرعه جرعه بنوشید. اگر علامت دهیتراته شدن یا کم آبی، مانند یبوست داشتید و یا مدفوع شما از حالت معمول تیره تر بود یا بوی زننده ای داشت، با پزشک مشورت کنید.
اگر اسهال یا استفراغ شدید داشتید به پزشک اطلاع دهید. ممکن است مجبور شوید برای مدتی مصرف لوزارتان را متوقف کنید.
5- درد در عضلات یا مفاصل
اگر درد غیر عادی در مفاصل یا ماهیچه ها داشتید که به علت ورزش یا کار شدید نبود، با پزشک مشورت کنید. احتملا باید آزمایش خون بدهید تا علت آن مشخص شود.
اگر خوردن یک وعده قرص را فراموش کردیم چه کنیم؟
اگر مصرف یک قرص را فراموش کردید، به محض اینکه یادتان آمد آن را بخورید. برای جبران وعده فراموش شده دوز داروی مصرفی را دو برابر نکنید.
اگر اغلب خوردن یک وعده را فراموش می کنید، ساعت را تنظیم کنید تا زمان خوردن آن را به شما یاد آوری کند. می توانید از داروساز بخواهید تا روشهای یادآوری را برای شما توضیح دهد.
اگر بیش از دوز تعیین شده مصرف کردیم چه کنیم؟
اگر به طور اتفاقی مقدار زیادی قرص لورازتان خوردید، فورا به نزدیکترین پزشک یا بیمارستان A&E بروید. اوردوز لوزارتان ممکن است سرگیجه، خستگی و تپش قلب ایجاد کند. آن مقدار لوزارتان که منجر به اوردوز می شود، از شصی به شخص دیگر متفاوت است.
تداخل با سایر دارو ها
در موارد مصرف داروهای زیر با پزشک مشورت کنید:
- داروهای دیگر کاهنده فشار خون مانندآلیسکرین، آنالاپریل، کپتوپریل، لیزینوپریل یا رمپریل
- داروهای مسکن مانند ایبوپروفن، ناپروکسنف دیکلوفناک، سلکسیب یا اتروکوکسیب
- آسپرین
- هپارین (داروی رقیق کننده خون)
- قرص های ادرار آور (دیورتیک)
- لیتیوم (دارویی برای مشکلات روانی)
- اسپیرونولاکتون (دارویی برای درمان نارسایی قلبی)
نکات مهم در رابطه با لوزارتان
لوزارتان فشار خون شما را پایین میآورد و پمپاژ خون در سراسر بدن را آسان تر می کند.
- اگر شما مجبور باشید مصرف قرص دیگری را که برای فشار خون تجویز شده است متوقف کنید، چون مصرف این دارو باعث ایجاد سرفه های خشک و ناراحت کننده می شود، اغلب به عنوان درمان دوم انتخاب می شود.
- اگر مشکلات معده اسهال و استفراغ دارید، یا هنگام مصرف لوزارتان بیمار شده اید، به پزشک اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد تا بهبودی کامل مصرف آن را قطع کنید.
- عوارض شایع لوزارتان سرگیجه و خستگی است اما معمولاً این عوارض موقتی و کوتاه مدت هستند. معمولا لوزارتان در بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.
- اگر در حال اقدام برای بارداری هستید یا باردارید و یا در دوران شیردهی به سر می برید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- لوزارتان در برخی برندها به نام کوزار شناخته میشود.
دکتر فریبا هندسی متخصص فشار خون و قلب و عروق