گزارشات ابتدایی حاکی از آن است که بیماران با سابقه بیماری در معرض ریسک بالاتری برای پیچیدگی های پزشکی یا مرگ در مواجه با کوید-۱۹ هستند. تا ۵۰٪ از بیماران بستری مشکلات پزشکی مزمن دارند، از این تعداد، ۸۰٪ بیمارهای قلبی عروقی یا عروق مغزی هستند. در این مقاله به بررسی بیماری کرونا در بیماران قلبی می پردازیم.
کرونا چیست؟
- کوید-۱۹ اولین بار در اواخر ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ گزارش شد، که مبدا آن شهر ووهان در چین بود.
- کوید-۱۹ یک ویروس از نوع بتاکرونا است که همچون سارس و مرس، به صورت ذات الریه همه گیر با طیف گسترده بروز می کند.
- به نظر می آید کوید-۱۹ در مقایسه با سارس و مرس نرخ سرایت بالاتر و نرخ مرگ و میر پایین تری دارد.
- با وجود آنکه نرخ کلی مرگ و میر همچنان پایین است، گزارشات منتشر شده از چین ممکن است نشان دهنده ریسک بالاتر مرگ و میر در میان بیماران دچار دیابت، افراد با فشار خون بالا، بیماران با سابقه بیماری قلبی و عروقی و کهنسالان باشد.
پیامدهای ابتدایی گزارش شده از کرونا در بیماران قلبی
- گزارشات ابتدایی حاکی از آن است که بیماران با سابقه بیماری در معرض ریسک بالاتری برای پیچیدگی های پزشکی یا مرگ در مواجه با کوید-۱۹ هستند. تا ۵۰٪ از بیماران بستری مشکلات پزشکی مزمن دارند، از این تعداد، ۸۰٪ بیمارهای قلبی عروقی یا عروق مغزی هستند. پس این موضوع اهمیت کرونا در بیماران قلبی را نشان می دهد.
- در آخرین گزارش مقیاس بالای رسیده از مرکز کنترل بیماری های چین، ۲۵٪ بیماران با سوابق کامل همزمان دچار دو بیماری مزمن هستند که اکثر آنها مرتبط به قلب و عروق و یا دیابت هستند. ۵۳٪ از کل بیماران تایید شده مبتلا به کوید-۱۹، مدرکی مبتنی بر سابقه بیماری نداشتند، با اینکه این عدد از گزارشات اولیه رسیده پایین تر است.
- در کل، نرخ مرگ و میر همچنان پایین است و مقدار آن ۲.۳٪ است. با این وجود، همین نرخ در بیماران با فشار خون بالا به ۶٪، در بیماران دیابتی به ۷.۳٪، در بیماران قلبی عروقی به ۱۰.۵٪ و در بیماران ۸۰ سال به بالا به ۱۴.۸٪ میرسد.
- قابل توجه است که نرخ مرگ و میر بیماران قلبی عروقی (٪۱۰.۵) بالاتر از بیماران با بیماری های تنفسی مزمن (۶.۳٪) است.
- در یک گزارش جزیی تر از ۱۳۸ بیمار بستری شده مبتلا به کوید-۱۹:
- ۱۶.۷٪ از بیماران دچار آریتمی (ضربان قلب نا منظم) شدند.
- ۱۹.۶٪ از بیماران دچار سندرم تنگی نفس حاد شدند.
- ۷.۲٪ دچار آسیب های حاد قلبی شدند.
- ۳.۶٪ دچار آسیب های کلیوی حاد شدند.
- ۸.۷٪ دچار شوک شدند.
- نرخ پیچیدگی های پزشکی برای بیماران مراقبت های ویژه عموما بالاتر بود.
- اولین مرگ گزارش شده یک مرد ۶۱ ساله با سابقه سیگار کشیدن طولانی بود، که به علت تنگی نفس حاد، نارسایی قلبی و ایست قلبی درگذشت.
- گزارشات منتشر نشده اولیه شاهدین حاکی از آن است که حداقل برخی از بیماران دچار گرفتگی ماهیچه قلب شدند.
هر آنچه باید درباره ویروس کرونا و بیماران قلبی بدانید
پیامدهای قلبی احتمالی از همه گیری های تنفسی ویروسی در جهان
قیاس آنفولانزا: در تمامی همه گیری های آنفولانزا، به جز سال ۱۹۱۸، مشکلات قلبی عروقی بالاترین آمار بین علل مرگ از جمله ذات الریه را داشت.
قیاس ویروسی کلی: بیماری ویروسی یک عامل بی ثبات کننده شناخته شده در بیماری های قلبی عروقی مزمن است، که نتیجه شایع عدم تعادل بین افزایش تقاضای متابولیک ناشی از عفونت و کاهش ذخیره قلب است. عفونت ویروسی در کنار ذات الریه پنومونی به طور مستقیم و غیرمستقیم روی سیستم قلبی عروقی تاثیر خواهد گذاشت.
- هر دو گروه بیماران دچار انسداد عروق و نارسایی قلبی در معرض خطر اتفاقات حاد یا وخامت شرایط هستند. بیماری عفونی میتواند از طریق مکانیزم های متعدد از جمله پاسخ التهابی سیستماتیک، باعث بی ثباتی پلاک های شریانی گردد که اخیرا در بیماران مبتلا به کوید-۱۹ گزارش و ثبت شده است.
- بیماری های چندگانه همزمان (دیابت قندی، چاقی مفرط، فشار خون بالا، انسداد ریوی مزمن، بیماری کلیوی مزمن) باعث افزایش خطر می گردند.
قیاس سارس / مرس: با وجود آنکه اسناد منتشر شده از پیامد های قلبی عروقی سارس / مرس محدود هستند، در غیاب گزارشات جزیی و دقیق کوید-۱۹، میتوانند مفید باشند.
- ۶۰٪ از موارد مبتلا به مرس دچار یک یا بیشتر از یک سابقه بیماری های همزمان بودند، که نتیجه آن تشخیص ضعیف تر بود. کارشناسان پیشنهاد میدهند بیماران دچار دیابت، بیماری های قلبی عروقی و بیماران کلیوی باید برای درمان در اولویت قرار گیرند.
- سارس و مرس هر دو با گرفتگی ماهیچه قلبی حاد، سکته ماهیچه ای حاد و حمله سریع نارسایی قلبی مرتبط هستند.
- در یک گزارش منتشر شده ابتدایی، ۲ مورد از ۵ مورد فوت شده به سکته عضلانی نسبت داده شدند.
- این اطلاعات باید با احتیاط تفسیر شوند، که نشان دهنده ریسک بالاتر قلبی عروقی در بیماران مبتلا به ویروس کرونا است، ولی قابل بسط به نتایج گسترده تر نیستند.
در سارس حاد حتی در بین کسانیکه سابقه بیماری های قلبی ندارند، اختلال برگشت پذیر بطن چپ دیاستولیک زیر بالینی متداول است. این مساله احتمالا نتیجه پاسخ ایمنی التهابی سیستمیک است و تنها منحصر به سارس نیست. با این حال، کسر تخلیه پایین در هنگام پذیرش پیش بینی کننده تهویه مکانیکی در آینده بود.
در یک تحقیق راجع به پیچیدگی های قلبی عروقی سارس در ۱۲۱ بیمار:
- ۷۱.۹٪ بیماران دچار تپش قلب مداوم شدند، که از آن میان ۴۰٪ در پیگیری های بعدی همچنان دچار تپش قلب شدید بودند.
- ۵۰.۴٪ از بیماران در حین بستری بودن دچار افت فشار خون بدون علامت پایدار شدند. یک بیمار به پشتیبانی اینوتروپیک نیاز پیدا کرد.
- ۱۴.۹٪ از بیماران دچار برادیکاردی (کارکرد قلبی آرام غیرمعمول) موقت شدند.
- ۱۰.۷٪ از بیماران دچار افزایش سایز قلبی موقت شدند، بدون آنکه علایم نارسایی قلبی نشان دهند.
- یک بیمارانقباض بی نظم عضلانی پاروکسیسمال موقت تجربه کرد، که خود به خود برطرف شد.
- پیچیدگی های قلبی عروقی از لحاظ آماری بی ارتباط با کمبود اکسیژن یا پذیرش مراقبت های ویژه به نظر رسیدند.
راهنمایی های بالینی ارایه شده با توجه به وضعیت عدم قطعی کوید-۱۹
- کوید-۱۹ از طریق قطرات پخش میگردد و میتواند تا بازه های طولانی خارج از بدن زنده بماند. برای جلوگیری از شیوع بیماریهای واگیر، مهار و پیشگیری با استفاده از راهکارهای استاندارد بهداشت عمومی و شخصی در اولویت هستند.
- در مناطقی که کوید-۱۹ در حال سرایت فعال است، باید به بیماران با سابقه مشکلات قلبی عروقی هشدار داده شود که در معرض ریسک بالاتری از ابتلا (ابتلا به کرونا در بیماران قلبی ) هستند و آن ها را تشویق کرد که مراقبت های اضافی را با احتیاط معقول اجرا کنند.
- بالغین مسن تر به احتمال پایین تری دچار تب میشوند، در نتیجه تست های دقیق تر جهت بررسی سایر علایم بیماری از جمله سرفه و تنگی نفس ضرورت دارد.
- برخی کارشناسان پیشنهاد کرده اند که استفاده دقیق از عوامل تثبیت کننده پلاک بر اساس راهنمایی های ارایه شده، میتواند حمایت مضاف برای بیماران قلبی عروقی در حین واگیرهای گسترده فراهم آورد (استاتین، مسدود کننده های بتا، مهارکننده های آنزیم تبدیل آنژیوتانسین، آسپرین ). با این حال، این گونه درمان ها باید برای هر بیمار به طور شخصی تهیه و تنظیم گردند.
- بیماران با مشکلات قلبی عروقی باید همواره برنامه واکسن های خود را دنبال کنند. از جمله واکسن پنوموکوک، که با توجه به افزایش ریسک عفونت باکتریایی ضروری است. همچنین دریافت واکسن آنفلوانزا محتاطانه است تا از منشا دیگری از تب جلوگیری شود که میتواند در ابتدا با عفونت ویروس کرونا اشتباه گرفته شود.
- معقولانه است که کرونا در بیماران قلبی عروقی، تنفسی، کلیوی و سایر بیماری های مزمن با توجه به درجه بیماریشان برای درمان اولویت بندی شوند.
- تیم های مراقبت دقت داشته باشند که علایم معمول و نشانه های سکته عضلانی حاد ممکن است در زیر وضعیت مربوط با ویروس کرونا مخفی بمانند که میتواند باعث عدم تشخیص صحیح و به موقع آنها گردد.
- برای بیماران قلبی عروقی در مناطق جغرافیایی که کوید-۱۹ همه گیر نشده است، تاکید باید روی تهدید حاصل از آنفولانزا باشد. اهمیت روی واکسن، شست و شوی مداوم دست ها و پیروی پیوسته از درمان های ارایه شده برای وضعیت های مزمن سابقه دار است.
- کوید-۱۹ یک همه گیر سریع با مشخصات بالینی غیر قطعی است. تیم های مراقبتی باید آماده باشند تا به محض دریافت اطلاعات به روز رسانی شده خود را با آنها وفق دهند.
دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون در تهران
کلینیک فشار خون