درمان واریس چگونه است؟ واریس به عنوان یکی از شایعترین مشکلات رگی در میان جمعیت بالغ محسوب میشود. این اختلال طبی باعث برآمدگی و گشادشدگی غیرطبیعی رگهای سطحی در پوست، به ویژه در ناحیه پاها میگردد. واریس اگرچه اغلب به لحاظ ظاهری نگرانکننده به نظر میرسد، اما در بسیاری از موارد بدون علائم است و بیمار هیچگونه ناراحتی یا درد خاصی را تجربه نمیکند. با این حال، در برخی موارد این اختلال میتواند باعث بروز درد، سنگینی، راهرفتن دشوار و تورم در پاها شود.
در چنین شرایطی، بیمار باید هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه و درمان مناسب را آغاز کند تا از تشدید و پیشرفت علائم جلوگیری شود.
واریس چیست؟
رگ های پیچ خورده و بزرگ شده را واریس می نامند. همه وریدهای سطحی می توانند واریس شوند، اما رگ های پا بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند. ایستادن و راه رفتن باعث افزایش فشار در سیاهرگ های پایین تنه می شود. برخی از افراد از ظاهر رگ های واریسی و رگ های عنکبوتی راضی نیستند. وریدهای واریسی می تواند در برخی افراد باعث درد و ناراحتی شود. گاهی اوقات واریس می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود. درمان شامل اقدامات مراقبتی در خانه یا توسط پزشک است. شرایطی که در آن وریدهای واریسی باعث ایجاد لخته می شود، فلبیت سطحی نامیده می شود و بسیار دردناک است، اما خطرناک نیست.
طبق یک مطالعه اخیر، یکی از مهم ترین عوارض واریس درمان نشده این است که می تواند منجر به ترومبوز سیاهرگی عمقی شود. ترومبوز ورید عمقی خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. وریدهای واریسی میتوانند اولین مرحله یک بیماری جدی تر به نام بیماری مزمن وریدی باشد که اغلب با تغییر رنگ پوست، معمولاً روی پاها و مچ پا مشخص میشود. تجمع خون در رگ های واریسی می تواند به بافت های ساق و مچ پا نفوذ کند و باعث تیره شدن و سفت شدن پوست و زخم های پوستی شود که به سختی التیام می یابد.
علائم واریس
در ادامه با علائم واریس پا آشنا می شوید :
- تغییر رنگ پوست اطراف وریدهای واریسی
- وریدهایی که ظاهر پیچ خورده و برآمده دارند.
- خارش در اطراف یک یا چند ورید
- احساس درد یا سنگینی در پاها
- درد پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
- سوزش، ضربان، گرفتگی عضلات و تورم در پایین پاها
درمان واریس چگونه است؟
اگر روشهای درمانی مراقبتی علائم و نشانههای شما را بهبود نداده باشد یا اگر ظاهر رگهای واریسی باعث ناراحتی شما شده باشد، پزشک بسته به شرایط بیماری و میزان و محل این اختلال، روشهای درمانی دیگری را توصیه میکند. روش های درمانی شامل اسکلروتراپی، لیزر و نور درمانی، روش های کم تهاجمی و انجام جراحی می باشد که در ادامه با راه های درمان قطعی واریس می پردازیم :
1. استفاده از جوراب های واریس
استفاده از جوراب واریس یک راه عالی برای درمان واریس است. جوراب واریس در داروخانه ها و مراکز عرضه پزشکی موجود است و به اشکال مختلف مانند جوراب زیر زانو، جوراب روی زانو و شورت برای واریس لگن موجود است. پزشک با توجه به شرایط شما بهترین نوع جوراب واریس را به شما پیشنهاد می کند.
2. عمل جراحی
در مواردی که واریس شدید و همراه با مشکلاتی مانند خونریزی یا علائمی مانند درد یا تورم است، جراحی واریس بهترین روش درمانی محسوب می شود. روش های جراحی مختلفی برای درمان واریس وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط شما یکی از آن ها را پیشنهاد می کند. جراحی در بیمارستان یا بخش جراحی سرپایی انجام می شود و رگ با هم مسدود و تخلیه می شود.
انسداد ورید یک روش جراحی برای درمان واریس است. در این روش جراحی، پزشک رگ های مشکل دار را می بندد و برش می دهد. اکثر بیماران ظرف چند روز بهبود می یابند و می توانند فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرند. تخلیه وریدی روشی است که در آن پزشک ورید را از طریق دو برش کوچک خارج میکند. تخلیه وریدی یک روش کامل است که حدود ۱۰ روز طول می کشد تا شما به طور کامل بهبود پیدا کنید، این روش برای چند هفته پس از عمل شما را با پوست کبودی باقی می گذارد.
3. اسکلروتراپی
اسکلروتراپی روشی است که در آن محلولی به طور مستقیم به رگ های واریسی تزریق می شود و باعث از بین رفتن آن ها می شود و معمولا برای رسیدن به نتایج مطلوب به چند جلسه درمانی نیاز دارید. این روش درمان تحت کنترل اولتراسوند انجام می شود تا دقت پزشک بالا باشد. ماده تزریق شده به تخلیه خون از داخل رگ کمک می کند تا دیواره رگ ها بهتر منقبض شوند. اسکلروتراپی یک روش ساده است که در مطب پزشک انجام می شود و می تواند به تسکین درد و ناراحتی ناشی از واریس کمک کرده و خطر عوارض جانبی مانند خونریزی و تشکیل زخم را به صفر برساند.
4. روش کم تهاجمی
در روشی به نام فرسایش حرارتی داخل عروقی، از لیزر یا امواج رادیویی با فرکانس بالا برای ایجاد گرمای موضعی در وریدهای واریسی استفاده می شود، برای این کار، پزشک یک برش کوچک در پوست نزدیک وریدهای واریسی ایجاد می کند که زیر زانو است و سپس کاتتر کوچکی را در رگ قرار می دهد.
دستگاهی در ابتدای کاتتر، داخل ورید را گرم می کند و آن را می بندد. این فناوری با تمام روش های دیگر متفاوت است، اما در هر دو مورد آن ها رگ ها را گرم کرده و بسته می کنند. این روش درمانی مشکل رگ های واریسی را حل می کند، اما آن ها را از بین نمی برد، بنابراین خطر کبودی و خونریزی وجود دارد. در طول درمان، شما کاملا بیدار هستید، اما پزشک از بی حسی موضعی استفاده می کند تا دردی احساس نکنید.
در مقایسه با روش های دیگر، این روش با درد کمتری همراه است و به شما امکان می دهد با سرعت بیشتری به فعالیت های روزانه خود بازگردید. میکرو پانکچر برش کوچکی است که در یک مرکز جراحی سرپایی انجام میشود، پزشک یک برش کوچک ایجاد میکند و از ابزار جراحی یا یک سوزن بزرگ برای یافتن ورید استفاده میکند و سپس آن را خارج میکند.
فلبکتومی روشی برای کاهش درد ناشی از خونریزی بافت اسکار و نیاز به کاهش تعداد برش ها است. در این روش پزشک نور فیبر نوری را به زیر سطح پوست وارد کرده و به طور همزمان ترکیبی از محلول نمکی و بی حس کننده موضعی را تزریق می کند. به پزشک کمک می کند. او می تواند برش بافت را داخل رگ قرار دهد، این ابزار آن را به قطعات کوچک می شکند و آن ها را تخلیه می کند.
5. لیزر درمانی
لیزر درمانی و نور درمانی دو روشی هستند که برای گرم کردن ورید و جمع آوری آن استفاده می شود. لیزر درمانی در درمان رگ های واریسی کوچک و رگ های عنکبوتی بسیار موثر است. لیزر درمانی می تواند به عنوان یک روش کمکی پس از اسکلروتراپی یا جراحی استفاده شود. علاوه بر جراحی، از لیزر برای درمان رگ های واریسی بزرگ استفاده می شود. لیزر درمانی در چند جلسه انجام می شود و بین هر جلسه شش هفته فاصله وجود دارد تا ورید به خوبی بهبود یابد.
نور درمانی یکی دیگر از روش های بهبود واریس است و با لیزر درمانی متفاوت است زیرا در این روش به جای طول موج طیف نوری در طول درمان ساطع می شود که از این روش می توان برای کوچک کردن ناهنجاری های سیاهرگ مانند رگ های عنکبوتی و واریس استفاده کرد. این روش در مواردی توصیه می شود که اسکلروتراپی یا لیزر درمانی نمی تواند به طور موثر رگ های واریسی را درمان کند.
در چه صورتی درمان واریس لازم است؟
اگر بیماری از نظر سلامتی هیچ مشکلی ندارد و فقط از ظاهر پا ناراضی است باید مشکل بیمار رفع شود و درمان لازم است. اگر در بیماری ظاهر پاها اهمیتی ندارد ولی دچار نارسایی واریس طنابی و ریشهدار است اگر علایم بیماری را هم داشته باشد یعنی عصرها پا متورم خسته و سنگین میشود درد شبانه ساق ایجاد میشود قبل از بروز عوارض توصیه به درمان واریس میشود. عوارض عدم درمان واریس را در ادامه مرور خواهیم کرد.
اگر خانمی با اختلال واریس تصمیم به بارداری دارد، درمان این بیماری اهمیت بالایی پیدا خواهد کرد؛ زیرا اگر درمان مناسب صورت نگیرد خطر ایجاد لخته خون در دوران حاملگی و زایمان، مادر را تهدید میکند. اگر بیمار واریس داشته و قرار باشد تحت عملهای ارتوپدی سنگین قرار بگیرد، باید قبل از عمل اقدام به درمان کند. در جراحیهای ارتوپد، یکی از عوارضی که احتمال بروز آن وجود خواهد داشت ایجاد لخته خون است. اگر بیمار بالای ۵۰ سال واریس برجسته داشته و قصد سفرهای هوایی طولانی بیش از ۴ ساعت داشته باشد هم توصیه میشود واریس را درمان کند.
نتیجه گیری:
در مجموع، درمان واریس به منظور بهبود علائم و جلوگیری از تشدید این اختلال بسیار مهم است. روشهای مختلفی برای درمان واریس وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به شرایط هر بیمار، نوع و شدت واریس، اقدام به انتخاب درمان مناسب میکند. درمانهای غیرتهاجمی مانند استفاده از جورابهای طبی فشاری، درمانهای دارویی و تزریق پیندار میتوانند در موارد خفیف و متوسط مفید باشند.
در صورت عدم بهبود علائم یا شدت بیش از حد واریس، اقدامات جراحی همچون اسکلروتراپی یا لیزر درمانی نیز گزینههای درمانی موثر هستند. در مجموع، به کارگیری روشهای درمانی مناسب با پیگیریهای منظم پزشکی کلید کنترل و درمان این اختلال است.