واریس خفیف یا همان رگ های عنکبوتی یکی از دلایل از بین رفتن زیبایی پا و صورت می باشد. در این مقاله در ارتباط با این نوع واریس صحبت شده است.
آیا واریس خفیف نیاز به درمان دارد؟
وریدهای واریسی اغلب شکلهای مختلفی دارند. دو نفر ممکن است شرایط یکسانی داشته باشند ولی رگهای آنها کاملاً متفاوت به نظر برسند. اما در بیشتر موارد، این وریدها، ظاهری متورم، پیچ خورده و برآمده دارند و اغلب تغییر رنگ میدهند. برخی از افراد ممکن است هیچ درد یا ناراحتی در رابطه با رگهای واریسی خود تجربه نکنند. در عین حال، دیگران ممکن است دردی مداوم داشته باشند که زندگی روزمره آنها را مختل میکند و نیاز به درمان واریس داشته باشند.
خوشبختانه برای کسانی که درد را تجربه میکنند، چندین گزینه درمانی در کلینیک درمان واریس دکتر فریبا هندسی وجود دارد. همچنین برای کسانی که به دلایل زیبایی میخواهند رگ های واریسی خود را از بین ببرند نیز درمان وجود دارد.
انواع واریس
دلیل شما برای برداشتن رگهای واریسی حتی واریس خفیف ، هرچه که باشد، باید به یک متخصص واریس مراجعه کنید تا شرایط شما را بررسی کند و گزینههای ممکن و مناسب را با شما درمیان بگذارد.
رگ های واریسی سه نوع اصلی دارند که از نظر شدت یا علت ایجاد متفاوت هستند. در ادامه جزئیات بیشتری در مورد انواع مختلف وریدهای واریسی و آنچه باید بدانید آورده شده است.
1- واریس خفیف
این وریدهای واریسی عموماً به اندازه کافی بزرگ هستند که به آنها توجه شود؛ زیرا درست در زیر پوست برآمده میشوند. از آنجایی که رنگ آنها بنفش یا آبی است، این رگها اغلب در ابتدا، صرفاً یک مشکل ظاهری محسوب میشوند. اما اگر درمان نشوند، ممکن است منجر به مشکلات حاد سلامتی شوند.
اگر واریس خفیف دارید که درد زیادی ایجاد نمیکنند، باز هم به نفع شماست که توسط یکی از متخصصین واریس معاینه شوید. این رگهای بزرگ میتوانند نشاندهنده بیماری مزمن وریدی باشند که میتواند منجر به تشدید سایر مشکلات سلامتی شود.
رگ های بوجود آورنده واریس خفیف نمیتوانند اجازه دهند خون آنطور که باید جریان یابد. به همین دلیل است که خون به جای حرکت به سمت قلب، در رگها جمع میشود. معمولاً برای درمان این وریدها، از لیزر درون وریدی یا EVLT یا همان لیزر واریس استفاده میشود. این درمان به اطمینان از گردش طبیعی و سالم در سرتاسر پاها تا قلب کمک میکند.
2- واریس پیشرفته
هر زمان که وریدهای واریسی خفیف درمان نشوند، ممکن است حتی بیشتر تغییر شکل داده و به واریس پیشرفته تبدیل شوند. این تغییر شکل و شروع درد بیشتر میتواند شروعی برای مشکلات جدی سلامت مانند یک بیماری مزمن وریدی باشد. این بیماری میتواند منجر به ضخیم شدن بافت ها و پوست شود که در نتیجه باعث تورم شدید، زخم های پوستی و تغییر رنگ میشود.
اگر واریس شدید دارید، ممکن است چندین جلسه درمانی برای به دست آوردن نتایج مورد نظر شما ضروری باشد. دکتر فریبا هندسی میتوانند به شما کمک کنند تا مشخص شود که کدام گزینه درمانی مناسب واریس حاد شما است.
3- واریس مرتبط با بارداری
هنگامی که یک زن باردار است، خون اضافی تولید میکند که میتواند فشار بیشتری بر رگ های خونی او وارد کند، که منجر به تشکیل رگ های واریسی در پاها یا ناحیه لگن میشود. زنانی که چندین بار بارداری داشتهاند بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهایی هستند که به عنوان سندرم احتقان لگن (واریس لگن) یا PCS شناخته می شود. این سندروم باعث ایجاد رگهای واریسی متوسط یا شدید در پاها و ناحیه لگن میشود. این رگها معمولاً دردناکتر از رگهای واریسی عادی هستند.
خوشبختانه، وریدهای واریسی مرتبط با بارداری را میتوان با استفاده از روشی به نام اسکلروتراپی هدایت شده با سونوگرافی یا UGS درمان کرد. این درمان را میتوان پس از زایمان انجام داد.
در این مقاله در ارتباط با واریس خفیف صحبت شده است و در ادامه، نکات مهم برای درمان واریس خفیف آورده شده اند.
راه های درمان واریس خفیف
اگرچه رگ های عنکبوتی به طور کلی بی ضرر هستند، اما میتوانند باعث ناراحتی به دلیل ظاهر ناخوشایند آن ها شوند. برخی از افراد ممکن است به دلایل زیبایی بخواهند آنها را درمان یا حذف کنند.
گزینه های درمانی مختلفی وجود دارد که فرد میتواند برای درمان واریس خفیف خود امتحان کند. این موارد عبارتند از:
1- اسکلروتراپی و انسداد
اسکلروتراپی شامل تزریق یک ماده تحریک کننده به طور مستقیم به ورید آسیب دیده است. به دلیل تحریک، سیاهرگها به هم میچسبند و از جریان خون به آن ناحیه جلوگیری میکنند. این روش میتواند تورم را کاهش داده و باعث کوچک شدن ورید شود. با گذشت زمان، ورید عنکبوتی محو یا ناپدید میشود. برای به دست آوردن نتیجه مطلوب ممکن است چندین جلسه درمان لازم باشد.
مشابه اسکلروتراپی، روش انسداد شامل تزریق یک ماده به وریدهای آسیب دیده است. این ماده چسبنده است و رگ را میبندد و باعث میشود ورید عنکبوتی با گذشت زمان محو یا ناپدید شود. همانند اسکلروتراپی، فرد ممکن است برای ایجاد نتیجه مطلوب به چندین جلسه درمان نیاز داشته باشد.
2- لیزر واریس سطحی
یک متخصص میتواند از لیزر برای درمان رگهای عنکبوتی کوچک نزدیک به سطح پوست استفاده کند. لیزر یک پرتو نور متمرکز و قوی است که باعث لخته شدن و خشک شدن ورید عنکبوتی میشود.
درمانهای لیزری نسبت به اسکلروتراپی و انسداد، کمتر تهاجمی هستند، زیرا تزریقی وجود ندارد. با این حال، درمانهای لیزری معمولاً در کاهش رگهای عنکبوتی کمتر مؤثر هستند.
3- لیزر درون وریدی (EVLT)
EVLT یک روش جدیدتر برای درمان رگهای عنکبوتی و واریس خفیف است. یک متخصص واریس ، یک برش کوچک در ورید آسیب دیده ایجاد میکند و سپس یک فیبر لیزر را وارد میکند. لیزر مستقیماً گرما را به ورید وارد میکند و باعث فروپاشی آن میشود. ناپدید شدن ورید ممکن است چندین ماه یا تا یک سال طول بکشد. EVLT شامل استفاده از بی حسی موضعی است.
4- عمل جراحی واریس
اگرچه برخی از درمانهای جراحی میتوانند برای رگهای واریسی بزرگتر مؤثر باشند، پزشکان معمولاً عمل جراحی را روی واریس خفیف انجام نمیدهند.
5- جوراب واریس
پوشیدن جوراب واریس روی رگهای ساق پا فشار میآورد. این فشار میتواند به بهبود جریان خون و جلوگیری از بروز رگهای عنکبوتی یا واریسی بیشتر کمک کند. جورابهای فشاری به کاهش ورم پا و کاهش خطر لخته شدن خون در پاها کمک کنند.
انواع جوراب های فشاری عبارتند از:
1- جوراب شلواری ساپورت:
این جوراب شلواری فقط فشار کمی را ایجاد میکند و در بسیاری از فروشگاه ها موجود است.
2- جوراب های فشاری مدرج:
این جوراب ها فشار متوسطی را در اطراف پا، مچ پا و ساق پا ایجاد میکنند. آنها اغلب در فروشگاه های تخصصی و داروخانه ها در دسترس هستند.
3- جوراب های فشاری تجویزی:
این جوراب ها بیشترین فشار را به پاها و ساق پا وارد میکنند. آنها در اندازه ها و قدرتهای مختلف وجود دارند. جوراب های فشاری تجویزی برای برخی افراد، از جمله کسانی که نارسایی قلبی یا سایر مشکلات قلبی دارند، مناسب نیست.
عوامل خطر ابتلا به واریس خفیف
عواملی که میتوانند خطر ابتلا به واریس خفیف را افزایش دهند عبارتند از:
1- ژنتیک
تا 90 درصد افراد مبتلا به رگهای عنکبوتی، سابقه خانوادگی آن را دارند.
2- بارداری
افزایش جریان خون و وزن اضافی جنین روی رگهای پا در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد رگ های عنکبوتی شود.
3- جنسیت
رگ های عنکبوتی در 41 درصد از زنان 50 ساله و بالاتر رخ میدهد. رگهای عنکبوتی در زنان تقریباً دو برابر بیشتر از مردان میباشد.
4- سن
دریچههای وریدها با گذشت زمان ضعیفتر میشوند. ماهیچههای ساق پا به وریدهای پا کمک میکنند و آنها را قادر میسازند تا خون را به سمت بالا پمپاژ کنند، اما آنها ممکن است با بالا رفتن سن فرد بخشی از قدرت خود را از دست بدهند.
5- داشتن اضافه وزن
وزن اضافی بدن میتواند فشار بیشتری بر رگهای پا وارد کرده و نه تنها واریس خفیف ، بلکه واریس های پیشرفته را نیز بوجود آورد.
6- هورمون ها
کنترل بارداری هورمونی، و درمانهای هورمونی برای یائسگی ممکن است خطر ابتلا به وریدهای عنکبوتی را افزایش دهد. این به این دلیل است که استروژن می تواند دریچههای سیاهرگها را ضعیف کند.
7- نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
زمانی که یک فرد بیش از 4 ساعت در یک وضعیت باقی میماند، باعث میشود که رگهای پا سختتر کار کنند تا خون را به سمت قلب پمپ کنند.
8- لخته شدن خون یا آسیب ورید در گذشته
این امر میتواند به دریچهها آسیب برساند و در عملکرد آنها اختلال ایجاد کند.
9- فشار بیش از حد در صورت
این امر میتواند به دلیل سرفه شدید، عطسه یا استفراغ باشد. برخی از افراد ممکن است پس از فشار آوردن هنگام زایمان دچار واریس خفیف روی صورت خود شوند.
10- آسیب نور خورشید
اشعه ماوراء بنفش خورشید میتواند به پوست آسیب برساند و باعث شکستگی رگهای خونی یا رگهای عنکبوتی و در نتیجه ایجاد واریس خفیف به خصوص روی صورت شود.
پیشگیری از ابتلا به واریس خفیف
برخی تغییرات در سبک زندگی و نکات مراقبت از خود میتوانند به جلوگیری از ظهور رگهای عنکبوتی جدید یا بدتر شدن رگهای موجود کمک کرده و واریس را در مرحله ی واریس خفیف نگه دارد. این تغییرات عبارتند از:
- استفاده از کرم ضد آفتاب به صورت روزانه میتواند به جلوگیری از رگ های عنکبوتی، به ویژه روی صورت کمک کند. هنگام بیرون رفتن از منزل برای مدت طولانی از کلاه و لباس های محافظ در برابر آفتاب استفاده کنید.
- رسیدن به وزن متناسب و حفظ آن به کاهش فشار روی رگها کمک میکند و خون را به خوبی جریان میدهد.
- اگر رگهای عنکبوتی یا رگهای واریسی برای شما نگرانکننده هستند و یا در خانواده شما رایج هستند، از پوشیدن جوراب واریس غافل نشوید.
- از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی بدون استراحت خودداری کنید.
- لباسهایی که در اطراف کمر، پاها یا لگن خیلی تنگ هستند میتوانند جریان خون را محدود کنند و خطر ابتلا به واریس خفیف را افزایش دهند. از پوشیدن این شلوارها اجتناب کنید.
- استفاده بیش از حد از جکوزی و سونا به دلیل گرمای بیش از حد آن، میتواند باعث تورم رگها شود و خطر گشاد شدن و برآمدگی رگهای پا را افزایش دهد.
- نوشیدن الکل میتواند باعث برافروختگی صورت و شکستگی عروق خونی در برخی افراد شود.
- فعالیت بدنی میتواند به بهبود گردش خون و جلوگیری از تجمع خون در پاها و ابتلا به واریس خفیف کمک کند.
- بالا بردن پاها هنگام نشستن یا دراز کشیدن میتواند به جلوگیری از تجمع خون به سمت پایین در پاها کمک کند.
- افراد مبتلا به بیماریهای پوستی مانند آکنه، میتوانند خطر ابتلا به رگهای عنکبوتی را افزایش دهند. ممکن است بخواهند با پزشک یا متخصص پوست تماس بگیرند تا در مورد گزینههای درمانی صحبت کنند.
دکتر فریبا هندسی متخصص درمان واریس و قلب و عروق
کلینیک تخصصی درمان واریس در تهران