ما در این مقاله سعی داریم شما را با علت واریس پشت پا َآشنا کنیم. ممکن است بارها واریس را در پاها دیده باشید، اما واریس در نواحی مختلف بدن مانند پاها، شکم یا دست ها رخ می دهد و علائم آن با تورم و تغییر رنگ رگ ها و ایجاد درد و احساس خستگی همراه است. اکثر مردم فکر می کنند که این بیماری فقط یک مشکل زیبایی است، اما افرادی که واریس داشتند می دانند که این بیماری می تواند با درد و ناراحتی در نواحی آسیب دیده همراه باشد. در ادامه برای آشنا شدن با علت واریس پشت پا با ما همراه باشید.
فهرست موضوعات
Toggleواریس پا چیست ؟
تورم و گشاد شدن سیاهرگ ها در اثر پیچ خوردگی را واریس می گویند، این بیماری نوعی اختلال در خون رسانی در سیاهرگ ها است که منجر به تغییر رنگ و برجستگی رگ ها می شود. دریچه های معیوب در رگ ها منجر به اختلال در جریان خون طبیعی می شود و این مشکل منجر به پیچ خوردن رگ ها می شود. این سیاهرگها به رنگ قرمز، آبی یا بنفش تیره همراه با درد و تورم ظاهر میشوند. وریدهای واریسی علاوه بر ظاهر نامناسب خود می توانند منجر به عوارض ناخوشایندی مانند زخم باز و لخته شدن خون در نواحی آسیب دیده شوند. بی حسی و گزگز دست و پا از عوارض آن است. پیچ خوردگی وریدها عامل اصلی این بیماری است و اختلال در خون رسانی منجر به کم شدن اکسیژن رسانی به ناحیه مورد نظر می شود که در نتیجه این مشکل شاهد خواهیم بود.
علت واریس پشت پا
علت واریس پشت پا عبارت است از :
وزنه برداری و بلند کردن اشیا سنگین :
هنگام بلند کردن وزنه های سنگین باید مراقب باشید، رگ ها گشاد می شوند و با وزنه زدن تحت فشار قرار می گیرند، دریچه ها ضعیف می شوند و زمینه برای واریس فراهم می شود.
ضعیف بودن دریچه ها و آسیب دیدن سیاهرگ :
ضعف دریچه می تواند ارثی یا در نتیجه تصادف، بیماری یا آسیب باشد. البته گاهی اوقات نمی توان دلیل خاصی برای ضعیف بودن دریچه ها مشخص کرد. دریچه های ضعیفی که به درستی کار نمی کنند نمی توانند به طور معمول باز و بسته شوند، بنابراین خون می تواند به قسمت پایینی بدن برگردد. از دست دادن خاصیت ارتجاعی رگ ها اثر مشابهی ایجاد می کند. رگ ها بیش از حد کشیده می شوند و دریچه ها ضعیف می شوند و نمی توانند به درستی کار کنند.
سن :
عملکرد بسیاری از قسمت های بدن با بیشتر شدن سن کاهش می یابد و سیاهرگ ها از این قاعده مستثنی نیستند. سیاهرگ ها به تدریج خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و مستعد ابتلا به عوارض عروقی مانند واریس می شوند.
پوشیدن لباس های تنگ :
پوشیدن برخی لباس ها و کفش ها، مانند کفش های پاشنه بلند، گردش خون را محدود می کند و در نتیجه خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. کفشهای تنگ گردش خون را مختل میکنند و فشاری که ایجاد میکنند باعث میشود خون از وریدهای سطحی جریان پیدا کند و به پاها برگردد. این وضعیت باعث ایجاد مشکلات مزمن برای سیاهرگ ها می شود.
جنسیت :
زنان به خصوص در دوران بارداری بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند. استروژن، یک هورمون زنانه، رگها را شل میکند و اجازه میدهد خون در دریچهها جریان یابد. البته این بدان معنا نیست که مردان واریس ندارند، بلکه برخی از مردان بدشانس هستند و واریس دارند، برعکس، برخی از زنان خوش شانس هستند و از این حالت فرار می کنند. واریس در زنان شایع تر است. قاعدگی و یائسگی محرک های شناخته شده ای هستند که خطر ابتلا به واریس را به دلیل نوسانات هورمونی افزایش می دهند.
شغل :
ایستادن طولانی مدت باعث تجمع خون در پاها شده و فشار مضاعفی به دریچه ها وارد می کند. در نتیجه، دریچه ها مجبور می شوند برای بیرون راندن خون بیشتر کار کنند و در نتیجه با گذشت زمان ضعیف می شوند. اگر برای مدت طولانی بی حرکت بمانید، گردش خون مختل می شود.
سابقه خانوادگی :
اگر یکی از اعضای خانواده شما واریس دارد، شما بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستید. زیرا واریس یک عارضه ارثی است. ژنتیک در ایجاد واریس نقش دارد، البته منظور ما این نیست که به واریس مبتلا خواهید شد، اما سابقه خانوادگی خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند.
اضافه وزن و چاقی :
اضافه وزن یا چاقی باعث فشار و فشار اضافی بر روی قسمت های مختلف بدن از جمله رگ ها می شود. چربی اضافی بدن بر گردش خون تاثیر می گذارد و با فشار طولانی مدت بر روی سیاهرگ ها به آن ها آسیب می رساند.
بارداری :
بارداری فشارها و تنش های زیادی را به بدن وارد می کند. تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث شل شدن دیواره وریدها می شود که این امر توانایی آن ها در پمپاژ خون به قلب را مختل می کند. این اثر همچنین منجر به شل شدن دریچه ها می شود که به نوبه خود باعث می شود خون به جای رفتن به قسمت بالایی بدن به سمت پاها برگردد.
مبتلا شدن به بیماری های متفاوت :
عوارضی مانند نارسایی مزمن عروقی زمانی رخ می دهد که دریچه های وریدها آسیب ببینند یا از بین بروند. این آسیب منجر به تورم دردناک پاها و خطر ایجاد زخم یا عفونت های پوستی می شود. نارسایی مزمن عروقی به ندرت باعث واریس می شود.
آسیب دیدن پاها :
صدمات پا خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. جراحی، شکستگی استخوان درشت نی یا نازک نی یا مشکلات گردش خون در ساق پا از جمله آسیب هایی است که احتمال ابتلا به واریس را افزایش می دهد.
زندگی بدون تحرک :
سبک زندگی کم تحرک عامل بیماری های مختلفی مانند واریس است. ساعت ها پشت میز نشستن و کار با کامپیوتر نمونه ای معمولی از سبک زندگی کم تحرک است که خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند.
یبوست :
یبوست یا فعالیت، خطر ابتلا به واریس را بیشتر می کند. تقلا در هنگام اجابت مزاج فشار زیادی به رگ ها وارد می کند و باعث سفت شدن بیش از حد و احتمالاً آسیب دیدن سیاهرگ ها می شود. این آسیب به شکل واریس خود را نشان می دهد.
برای آشنا شدن با علائم واریس پا در زنان به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
واریس چه علائمی دارد ؟
واریس پا دارای علائمی است که آشنا شدن با آن ها می تواند به افراد برای درمان کمک کننده باشد. در ادامه با علائم واریس پا آشنا می شوید :
خشکی و نازکی پوست :
با پیشرفت این بیماری، علائم و نشانه های بیشتری مانند خشکی، نازک شدن یا لایه برداری پوست ظاهر می شود. در موارد شدیدتر، مشاهده شده است که این خارش و لایه برداری پوست می تواند منجر به التهاب و ایجاد اگزما یا سایر مشکلات پوستی شود.
تغییر در رنگ و ظاهر رگ ها :
یکی از بارزترین علائم این بیماری تغییر ظاهر سیاهرگ ها در قسمت های مختلف بدن به خصوص پاها است. این تغییرات به صورت رگه های برجسته یا درهم تجلی می یابد، همچنین در این تغییرات رنگ رگ ها به بنفش و قرمز و در موارد شدیدتر به آبی متمایل به آبی و سبز تغییر می کند.
درد مزمن در پاها و خونریزی :
یکی از علائم دیگر این بیماری درد مزمن در پاها است. به غیر از درد، تورم در پاها و در برخی موارد خارش از علائم این بیماری است. این اختلال در خون رسانی باعث تجمع خون در رگ ها می شود و این فشار بالا و تجمع بیش از حد خون در رگ ها منجر به پارگی و در نتیجه خونریزی می شود. این نوع خونریزی زیر جلدی است و ظاهر آن ممکن است یک کبودی غیر قابل توضیح در پاها باشد.
عوامل تاثیر گذار در ابتلا به واریس چیست ؟
این بیماری محدودیت سنی ندارد و هر فردی در هر سنی امکان دارد به آن مبتلا شود. عوامل زیادی می توانند احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر کنند و با دانستن این عوامل و تغییر سبک زندگی به راحتی می توانید خطر ابتلا به آن را کم کنید. این بیماری را در خود کاهش دهید. در ادامه با عوامل تاثیر گذار در ابتلا به واریس آشنا می شوید :
بارداری :
در دوران بارداری نوزاد در حال رشد در بدن مادر باعث بیشتر شدن فشار روی شکم و سیاهرگ ها می شود و رگ های واریسی زیادی در این دوران ایجاد می شود و پس از بارداری و گذشت زمان بین سه تا دوازده ماه بارداری این رگ ها از بین می روند.
سابقه خانوادگی :
افرادی که در خانواده خود سابقه واریس دارند بیش از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
اضافه وزن :
اضافه وزن فشار زیادی به رگ ها وارد می کند و احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
جنسیت :
به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی، زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
بیشتر شدن سن :
احتمال ابتلا به واریس ارتباط مستقیمی با سن دارد، علت این مشکل روند فرسایش پیشرونده با بیشتر شدن سن است که باعث ضعیف شدن رگ ها می شود.
سابقه آسیب دیدن پاها :
آسیب دیدگی ساق پا می تواند باعث ضعیف شدن سیاهرگ ها شود که توانایی رگ ها برای بازگشت خون به قلب را کم می کند. سابقه آسیب به وریدهای پا می تواند منجر به افزایش احتمال ابتلا به این بیماری شود.
ایستادن و نشستن طولانی :
اگر شغل شما مستلزم ایستادن یا نشستن طولانی مدت است، احتمال ابتلا به واریس در شما افزایش مییابد، زیرا اگر برای مدت طولانی بنشینید، سیاهرگهای پاهای شما کشیده میشوند تا خون را به قلب بازگردانند.
روش های درمان واریس پا چگونه است ؟
در موارد خفیف واریس پا، نیازی به درمان نیست، اما زمانی که واریس دردناک و متورم می شود، در فعالیت های عادی روزانه اختلال ایجاد می کند و بیمار مجبور به استفاده از روش های درمانی می شود. روش های مختلفی برای درمان واریس وجود دارد که در ادامه آن ها بررسی می کنیم :
پوشیدن جوراب واریس :
یکی از موثرترین روش هایی که برای درمان واریس استفاده می شود، پوشیدن جوراب واریس است. این جوراب ها دارای الیاف کشسان هستند و با فشاری که به مچ پا، ساق پا و ران وارد می کنند باعث می شوند گردش خون در اندام تحتانی به خوبی انجام شود. به همین دلیل از رگ های دردناک و متورم جلوگیری می کنند.
درمان با لیزر :
لیزر درمانی برای درمان واریس انسداد رگ های کوچک را برطرف می کند و رگ های کوچک از سطح پوست درمان می شوند. انجام این روش آسان است و در مطب انجام می شود و بیش از یک ساعت طول نمی کشد. برای درمان واریس پا با لیزر بسیار محبوب است، زیرا این روش کم تهاجمی است و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند. تنها مشکل این روش تغییر موقت رنگ پوست در اثر لیزر است.
درمان با فیزیوتراپی :
یکی از روش های درمان موثر وریدهای عنکبوتی استفاده از فیزیوتراپی است. درمان واریس با فیزیوتراپی باعث بهتر شدن جریان خون در پاها، جلوگیری از درد و تورم در پاها و بهبود وضعیت بیمار می شود. دستگاه فیزیوتراپی به بیماران کمک می کند تا بدون ترک خانه واریس را درمان کنند. این روش ساده است و هر کسی می تواند از آن استفاده کند.
درمان با اسکلروتراپی :
یکی از رایج ترین روش های درمان واریس اسکلروتراپی است. استفاده از این روش باعث کوچک تر شدن رگ های واریسی و کم شدن درد و ناراحتی می شود. برای انجام این روش، پزشک ماده ای را به رگ های بیمار تزریق می کند و پس از تحریک دیواره رگ ها، نواحی تزریق را ماساژ می دهند. اسکلروتراپی از چسبیدن دیواره های عروق به هم جلوگیری می کند و گردش خون را در پاها بهبود می بخشد. البته لازم است بیمار دو تا سه هفته بعد از درمان جوراب واریس بپوشد.
عوارض واریس درمان نشده چیست؟
واریس شاید در نگاه اول کماهمیت به نظر بیاید اما به تدریج عوارضی را در فرد به وجود میآورد. این عوارض به تدریج افزایشیافته و علاوه بر اینکه زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد بر کیفیت زندگی او نیز تأثیر میگذارد. عوارض ناشی از عروق واریسی مزمن در برخی بیماران آزاردهنده خواهد بود و حتی ممکن است در انجام امور روزمره نرمال انسان تداخل کند.
اگزمای وریدی :
در واریس در صورت وجود درد یا عدم بروز این عارضه آزاردهنده، اختلال در خونرسانی مشاهده میشود. به دنبال این اختلال ممکن است پوست اطراف وریدها خشک شود و احساس خارش به وجود آید. اگر به این عارضه توجهی نشود موجب زخمهای واریسی خواهد شد. این مسئله به وضوح ضرورت درمان واریس را نشان میدهد.
تورم همراه با درد :
در ابتدا نشانهای از ورم و درد در بیمار مشاهده نمیشود ولی با پیشرفت بیماری به تدریج تورم در پا مشاهده خواهد شد و به دنبال آن انواع مختلف درد به وجود میآیند. این دردها میتوانند در توانایی راه رفتن فرد اثر بگذارند.
خونریزی :
رگهای واریسی به علت سطحی و شکننده بودن در برخورد با اشیا مختلف، ممکن است دچار پارگی و خونریزی شوند.
ترومبوز در وریدهای سطحی :
یکی دیگر از عوارض مشاهده شده در مبتلایان به واریس، لخته شدن خون در وریدهای سطحی است. سفت شدن رگهای واریسی، همراه با درد و قرمزی از علائم این عارضه محسوب میشوند. لخته شدن خون در رگهای عمقی اصلی را ترومبوز ورید عمقی یا بهاختصار DVT میگویند. وقتی تودهای از خون در یکجا گیر کند، کم، کم از حالت مایع به جامد تبدیل و لخته به وجود میآید.
برای آشنا شدن با 8 روش مهم در درمان واریس به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.
کلام آخر
سعی کنید برای انجام این روش بهترین کلینیک و بهترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی دست به انجام این روش بزنید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.