فشار خون عصبی ناشی از استرس یا هیجان زدگی خارج از حد نرمال است که معمولا بعد از آن به حالت عادی باز می گردید. در بعضی از موارد ممکن است این بیماری مزمن شود. پس چگونه می توان به فشار خون نرمال رسید؟ در این مقاله در این رابطه صحبت شده است.
افزایش فشار خون به چه معناست؟
در حالتی که فشار خون فرد به طور منظم در حال افزایش باشد، میگوییم که فرد دچار افزایش فشار خون شده است. انجمن قلب آمریکا مشخص کرده است که وقتی فشار خون فرد 13 روی 8 یا بیشتر باشد یعنی فرد دچار افزایش فشار خون است.
وقتی فشار خون افزایش یابد، جریان خون نمیتواند به راحتی به اعضای مهم بدن برسد (اعضایی مانند قلب و کلیهها). اگر این موضوع فقط برای مدت کوتاهی پیش آید (مثلا در زمانی که افرادی سورپرایزتان کرده باشند یا در حال تماشای یک فیلم ترسناک باشید)، لازم نیست خیلی نگران آن باشید.
بدن انسان میتواند میزان خاصی از استرس را تحمل کند اما وقتی فشار خون فرد تقریبا همیشه بالا باشد، جریان ضعیف خون میتواند در گذر سالها به اندامهای بدن آسیب برساند. در نتیجه ممکن است شخص دچار بیماریهای کلیوی، بیماری قلبی، سکته، حمله قلبی و حتی مرگ شود.
آیا داشتن اضطراب میتواند منجر به افزایش فشار خون شود؟
خب، نه دقیقا. اگرچه تجربه اضطراب بالا در زمانهایی خاص یا حمله پانیک میتواند به طور موقت فشار خون را افزایش دهد و باعث ایجاد فشار خون عصبی ،اما احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی که دچار اختلالات اضطراب میشوند با احتمال ابتلای افراد دیگر برابر است.
به هرحال نباید گفت که افزایش موقتی فشار خون یا همان فشار خون عصبی خطرناک نیست. در واقع اگر چنین شرایطی هم بیشتر از حد طبیعی برای فرد پیش آید، به دیواره رگهای خونی آسیب وارد میشود و قلب و کلیهها تحت فشار قرار میگیرند و در نهایت نتیجه مشابه با افراد مبتلا به افزایش فشار خون، برای این افراد هم حاصل خواهد شد.
مشکل دیگری که وجود دارد این است که افرادی که به اختلالات اضطرابی دچار میشوند برای کاهش نشانههای این اختلال، کارهایی میکنند که به نفع سلامتی نیست.
کارهایی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و بیش از حد خوردن آن از جمله راهکارهای معمولی هستند که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی برای کاهش استرس و نگرانی خود انجام میدهند اما همه این راهکارها میتوانند منجر به افزایش فشار خون شوند.
اختلال اضطرابی منجر به افزایش فشار خون عصبی طولانی مدت نخواهد شد؛ اما تجربه اضطراب های مقطعی میتواند منجر به افزایش موقتی فشار خون فرد شود.
اگر افزایش فشار موقتی خون، به صورت مداوم پیش آید (مثلا هر روز)؛ این حالت میتواند به رگها، قلب و کلیه فرد آسیب برساند و باعث ابتلا به فشار خون مزمن شود.
🛑 این مقاله را حتما بخوانید: تاثیر قرص های ضد بارداری بر فشار خون
به علاوه احتمال بیشتری وجود دارد که افرادی که استرس دارند یا مضطرب هستند، عادتهای ناسالمی داشته باشند که باعث افزایش فشار خونشان شود؛ عادتهایی مانند:
- سیگار کشیدن
- مصرف نوشیدنیهای الکلی
- زیاد خوردن
برخی از داروهایی که برای درمان اضطراب و بیماریهای ذهنی دیگر تجویز میشوند؛ میتوانند باعث افزایش فشار خون فرد شوند. از جمله این داروها میتوان به سروتونین و مهارکنندههای جذب مجدد نوراپی نفرین (SNRI) اشاره کرد.
اگر نمیتوانید اضطراب خود را کنترل کنید یا بر اعصاب خود مسلط باشید؛ انجام کارهای روزمره باعث میشود، استرس داشته باشید؛ برای یافتن یک روش درمانی مناسب با دکتر متخصص فشار خون خود مشورت کنید.
اگر بخواهید از ابتلا به افزایش فشار خون پیشگیری کنید یا آن را درمان کنید، یکی از راهکار هایی که معمولا نادیده گرفته میشود؛ مدیریت استرس است. اگر اصولا عصبی و هیجان زده و مضطرب هستید، این هفت راهکار را در زندگی خود به کار برید تا آرامتر شوید:
به اندازه کافی بخوابید:
خواب ناکافی یا بیکیفیت میتواند بر روحیه، هوشیاری ذهنی، سطح انرژی و سلامت جسمی شما تأثیر منفی بگذارد.
تکنیکهای آرام بخشی را بیاموزید:
مدیتیشن، آرامسازی پیشرونده عضلانی، تخیل فعال، انجام تمرینهای تنفسی آرامش بخش و یوگا از جمله راهکارهای موثر کاهش استرس و آرام بخشی و مبتلا نشدن به فشار خون عصبی است.
ارتباطهای اجتماعی خود را گسترش دهید:
با شرکت در کلاسهای مختلف، ملحق شدن به گروهای مختلف یا شرکت در برنامههای پشتیبانی گروهی با دیگران ارتباط برقرار کنید.
مهارتهای مدیریت زمان خود را تقویت کنید:
هر چقدر بهتر بتوانید شغل و نیازهای خانواده خود را مدیریت کنید؛ استرس کمتری خواهید داشت.
در صورت امکان سعی کنید موقعیتهای استرس زا را حل کنید:
اجازه ندهید موقعیتهای استرس زا به شما غلبه کنند. در خانه خود جلسه هایی برای حل مسائل خانوادگی برگزار کنید و از مهارتهای مذاکره در خانه و محل کار خود استفاده کنید.
خودتان را تربیت کنید:
یک پیام را به خودتان آموزش دهید. هر تجربهای را به طور کامل حس کنید و از آن لذت ببرید؛ به عنوان مثال آرام آرام غذا بخورید و روی طعم و احساس هر لقمه غذایی که میخورید، تمرکز کنید. پیادهروی کنید، چرت بزنید یا به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید.
کمک بخواهید:
از کمک خواستن از همسر، دوستان و همسایههای خود نترسید. اگر همچنان استرس و اضطراب داشتید، با پزشک خود صحبت کنید.
قرص فشار خون عصبی چیست؟
قرص فشار خون عصبی دسته ای از داروها هستند که به شما در کنترل پاسخ در مقابل استرس و بالا رفتن فشار خون عصبی بدن کمک می کنند. بتابلاکرها میتوانند ضربان قلب را آرام کرده و فشار خون را کاهش دهند. بسیاری از افراد قرص فشار خون عصبی را برای درمان بیماری های مرتبط با قلب مصرف می کنند، مانند:
- فشار خون عصبی
- نارسایی قلبی
- ضربان قلب نامنظم
پزشکان همچنین می توانند مسدود کننده های بتا را برای استفاده بدون نسخه مانند کمک به مدیریت علائم اضطراب تجویز کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی تأثیر بلاکرها بر فشار خون عصبی و اینکه آیا آنها می توانند برای شما مفید باشند بیشتر بخوانید.
قرص فشار خون عصبی چگونه کار می کند؟
به بلاکرها (بتا- قرص فشار خون عصبی) آدرنرژیک نیز گفته می شود. آنها از تماس آدرنالین – هورمون مرتبط با استرس – با گیرنده های بتا قلب جلوگیری می کنند و باعث کم شدن آدرنالین می شوند. برخی از بتا بلاکرها علاوه بر آرامش قلب، رگ های خونی را نیز شل می کنند، که می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
برخی از بتا بلاکرها رایج عبارتند از:
- آسبوتولول
- بیسوپرولول
- کارودیلول
- پروپرانولول
- آتنولول
- متوپرولول
تمام قرص فشار خون عصبی که برای درمان اضطراب و فشار خون عصبی استفاده می شوند، بدون نسخه تجویز می شوند. پروپرانولول و آتنولول دو بتا بلاکر هستند که اغلب برای کمک به فشار خون بالای عصبی تجویز می شوند.
قرص فشار خون عصبی چگونه به اضطراب کمک می کنند؟
بتا-بلاکرها علل اصلی روانشناختی اضطراب را درمان نمی کنند، اما می توانند به شما کمک کنند برخی از واکنشهای فیزیکی بدن خود را نسبت به اضطراب مدیریت کنید، مانند:
- ضربان قلب سریع
- لرزش دست و صدا
- تعریق
- سرگیجه
با کاهش واکنش های بدنی بدن در برابر استرس، ممکن است اضطراب کمتری داشته باشید.
قرص فشار خون عصبی به جای اضطراب طولانی مدت برای کنترل اضطراب کوتاه مدت در مورد وقایع خاص بهتر عمل می کنند. به عنوان مثال، اگر موضوعی است که باعث اضطراب شما می شود که در نتیجه باعث فشار خون بالای عصبی می شود، می توانید از قبل یک قرص فشار خون مصرف کنید.
https://www.aparat.com/v/TG5WH
طریقه مصرف قرص فشار خون عصبی
آتنولول و پروپرانولول به شکل قرص هستند. مقدار مصرفی شما هم به نوع بتا بلاکر و هم به سابقه پزشکی شما بستگی دارد. هرگز بیش از آنچه پزشک برای شما تجویز کرده مصرف نکنید.
اولین باری که بتا بلاکرها را برای اضطراب مصرف می کنید، احتمالاً متوجه نتایج خواهید شد، اما ممکن است یک یا دو ساعت طول بکشد تا به اثر کامل خود برسند. در این مدت، احساس می کنید ضربان قلب شما کاهش می یابد، که ممکن است احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
بسته به علائم شما، پزشک ممکن است به طور منظم یا درست قبل از وقایع استرس آور مصرف قرص فشار خون را پیشنهاد کند. معمولاً از بلاکرها در ترکیب با سایر روشهای درمانی مانند درمان، تغییر سبک زندگی و سایر داروها استفاده خواهد شد.
عوارض جانبی قرص فشار خون عصبی چیست؟
هنگامی که شروع به مصرف قرص برای درمان فشار عصبی می کنید، ممکن است برخی از عوارض احتمالی را داشته باشید.
عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- خستگی
- سردی دست و پا
- سردرد
- سرگیجه یا سبکی سر
- افسردگی
- تنگی نفس
- استفراغ، اسهال یا یبوست
در صورت مشاهده عوارض جانبی جدی تر، از جمله:
- ضربان قلب بسیار کند یا نامنظم
- قند خون پایین
- حمله آسم
- تورم و احتباس مایعات، همراه با افزایش وزن
اگر عوارض جانبی خفیفی مشاهده کردید، بدون اینکه ابتدا با پزشک خود صحبت کنید، مصرف مسدود کننده بتا را قطع نکنید. اگر بلاکرها را بطور مرتب مصرف می کنید، اگر ناگهان مصرف خود را متوقف کنید، ممکن است عوارض جدی تری داشته باشید.
علائم فشار خون عصبی
یکی از خطرناک ترین موارد در مورد فشار خون بالا این است که شما ممکن است از ابتلا به آن مطلع نباشید. در حقیقت، تقریباً یک سوم افرادی که فشار خون بالا دارند، این مسئله را نمی دانند. به این دلیل که فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد مگر اینکه خیلی شدید باشد. بهترین راه برای اینکه بفهمید فشار خون شما بالا هست یا خیر، چکاپ منظم است. همچنین می توانید فشار خون را در خانه کنترل کنید. این امر به ویژه اگر از نزدیکان شما دارای فشار خون بالا باشند بسیار مهم است.
اگر فشار خون شما بسیار بالا باشد، ممکن است علائم فشار خون عصبی خاصی وجود داشته باشد که باید مراقب آنها باشید، از جمله:
- سردردهای شدید
- خون دماغ
- خستگی یا گیجی
- مشکلات بینایی
- درد قفسه سینه
- مشکل تنفس
- ضربان قلب نامنظم
- خون در ادرار
- در قفسه سینه، گردن یا گوش
گاهی اوقات افراد احساس می کنند که علائم دیگر ممکن است به فشار خون بالا مربوط باشد، اما ممکن است این موارد نباشد:
- سرگیجه
- عصبی بودن
- تعریق
- مشکل خواب
- گرگرفتگی صورت
- لکه های خونی چشم
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هرکدام از علائم فشار خون عصبی را دارید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است دچار یک بحران فشار خون عصبی بالا شوید که می تواند منجر به حمله قلبی یا سکته شود. همچنین ممکن است یک بیماری جدی دیگر داشته باشید.
در بیشتر اوقات، فشار خون بالا سردرد یا خونریزی بینی ایجاد نمی کند. هنگامی که فشار خون بالای 180/120 باشد و این علائم را دارید ، 5 دقیقه استراحت کنید و دوباره بررسی کنید. اگر فشار خون شما هنوز به طور غیرمعمول بالا باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
لازم به یادآوری است که فشار خون بالا معمولاً علائمی ندارد. بنابراین، همه باید مرتباً آن را بررسی کنند. اگر فشار خون دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که بیشتر اوقات در خانه آن را کنترل کنید. مانیتورهای خانگی ممکن است بهتر از دستگاه های فروشگاهی کار کنند. پزشک همچنین توصیه می کند تغییر سبک زندگی را به همراه داروهایی برای کاهش فشار خون ایجاد کنید.
درمان فشار خون عصبی
همان طور که گفتیم فشار خون بالا درمان نشده می تواند منجر به بیماری های جدی از جمله سکته مغزی، بیماری های قلبی، نارسایی کلیه و مشکلات چشمی شود.
داشتن فشار خون بالا به این معنی نیست که فشار خون شما هرگز پایین نخواهد آمد. اگر شما و پزشکتان می توانید علت آن را تشخیص دهید، می توان یک برنامه درمانی موثر ایجاد کرد تا به شما کمک کند فشار خون خود را تنظیم کنید.
درمان فشار خون بالا ممکن است شامل مراحل مختلفی باشد، از جمله:
داروهای فشار خون بالا
داروهای فشار خون بالا را تغییر دهید تا مشخص شود کدام ترکیبات و دوزها بهترین نتیجه را دارند
مرور تمام داروهایی که مصرف می کنید، از جمله داروهایی که برای سایر شرایط مصرف می کنید یا بدون نسخه پزشک خریداری می کنید.
کنترل فشار خون در خانه
کنترل فشار خون بالا در خانه
کنترل فشار خون در خانه تا ببینید آیا مراجعه به پزشک باعث افزایش فشار خون شما می شود یا خیر.
تغییر در سبک زندگی
ایجاد تغییر در سبک زندگی سالم، مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم با نمک کمتر، حفظ وزن مناسب و محدود کردن الکل
شما همیشه باید طبق دستورالعمل، داروهای فشار خون را مصرف کنید. هرگز به طور ناگهانی مصرف داروی فشار خون خود را متوقف نکنید. قطع ناگهانی برخی از داروهای فشار خون، مانند مسدود كننده های بتا، می تواند باعث افزایش شدید فشار خون شوند.
دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون
سلام
بنده چندماه میشه دچار فشار خون عصبی هستم
ولی پیش هر کاری رفتم هیچ قرصی ننوشته
میگن باید استرست رو کنترل کنی
باید حتما بمیری که بفهمم آدم مشکل داره
تو این جامعه متاسفانه دکتری پیدا نمیشه که بتونه درد آدم رو پیدا کنه پدرمان کنم فقط بفکر بالا بردن پول ویزیت هستن
جون آدمها براشون مهم نیست
دکتر آخرش من نفهمیدم قرص فشار خون عصبی کدام است