دارو های ضد بارداری خوراکی رایج ترین روش پیشگیری در سرتاسر دنیا هستند. دارو های ضد بارداری و توبکتومی نزدیک به 85 درصد روش های پیشگیری از بارداری را تشکیل می دهند. با وجود تلاش های متعدد برای کاهش میزان اثرات نامطلوب قرص های ضد بارداری، بسیاری از این اثرات تاکنون به طور کامل برطرف نشده اند. فشار خون بالا از جمله این عوارض و اثرات بوده و نوع کنترل نشده آن دلیلی برای منع مصرف قرص های ضد بارداری است.

در یک مطالعه گروهی، خطر ابتلا به فشار خون بالا در مصرف کنندگان قرص های ضد بارداری نسبت به دیگران دو برابر بیشتر بود. مصرف این دارو ها می تواند پیش آگهی ابتلا به فشار خون بالا را بدتر کند. یک روش موثر برای کاهش فشار خون و عوارض پس از آن می تواند یافتن جایگزینی مناسب برای داروهای خوراکی باشد. با این حال، تاکنون جایگزینی دارای تاثیر گذاری این دارو ها یافت نشده است. در این مقاله قصد داریم تا تاثیر قرص‌ های ضد بارداری بر فشار خون را بیان کنیم. 

 

قرص های ضد بارداری دارای هورمون های مصنوعی بوده و ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژسترون هستند. قرص های کوچک ضد بارداری تنها حاوی پروژسترون است. این هورمون ها با این که از بارداری پیشگیری می کنند اما متاسفانه می توانند خطرات و عوارض فشار خون بالا را نیز افزایش دهند. مصرف قرص در زنان بالای 35 سال، چاق و یا مصرف کننده سیگار خطر یاد شده را بیشتر افزایش می دهد.

در هنگام استفاده از این قرص، خطر تشکیل لخته خونی نیز اندکی افزایش خواهد یافت. گاهی اوقات، در صورتی که فشار خون بسیار بالا رود باید نوع داروی مصرفی خود را عوض کرد.

عوارض مصرف قرص‌ های ضد بارداری

عوامل خطر فشار خون بالا

خطر ابتلا به فشار خون بالا همگام با افزایش سن بیشتر می شود. هنگامی که زنان مصرف قرص ضد بارداری را متوقف می کنند، فشار خون معمولا به حالت طبیعی باز می گردد. با این حال، برخی مطالعات بیان دارند که قرص های ضد بارداری می توانند افزایش اندک اما قابل توجهی را در فشار خون دیاستولیک خون ایجاد کنند. این افزایش پس از قطع مصرف نیز ثابت باقی خواهد ماند.

عوامل خطر فشار خون بالا

میزان دقیق خطر ابتلا به فشار خون بالا در طول مصرف قرص های ضد بارداری مشخص نیست. باور بر این است که استروژن موجود در قرص می تواند رهایش دیگر هورمون های افزاینده فشار خون را تحریک کند. پروژستین، نوعی پروژسترون مصنوعی است که بر فشار خون تاثیر دارد اما به نظر نمی رسد که تاثیر آن شدتی همچون استروژن داشته باشد. در زمینه ارتباط مصرف قرص ضد بارداری و افزایش فشار خون عوامل خطر دیگری نیز وجود دارند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

راهکار های پایین آوردن فشار خون بدون دارو
با انجام این ۱۰ تغییر در سبک زندگی، می توانید فشار خون خود را پایین آورده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهید. اگر به تازگی به فشار خون بالا مبتلا شده باشد، ممکن است نگران مصرف دارو برای پایین آوردن فشار خون خود باشید. سبک زندگی نقش مهمی در درمان فشار خون بالا دارد. اگر بتوانید با یک شیوه ی زندگی سالم فشار خون خود را با موفقیت کنترل کنید، ممکن است دیگر نیازی به مصرف دارو نداشته باشید و یا حداقل مصرف دارو را کاهش دهید.

آیا مصرف قرص ضد بارداری نامناسب است؟

قبل از شروع مصرف قرص، پزشک باید سابقه خانوادگی و شخصی فرد را به طور کامل بررسی کرده و توجهی ویژه به وضعیت قلبی عروقی او داشته باشد. بیان تمامی مشکلات و شرایط خود برای پزشک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پس از شروع مصرف قرص، باید فشار خون خود را به طور منظم اندازه گیری کرد. افزایش فشار خون در هنگام مصرف قرص ضد بارداری همواره به معنای نیاز به قطع مصرف نیست.

در صورتی که فشار خون به طور مناسب از طریق رژیم غذایی، ورزش یا مصرف دارو کنترل شود، پزشک اجازه ادامه مصرف قرص ضد بارداری را به فرد می دهد. در صورت ابتلا به فشار خون بالا پس از مصرف امکان دارد پزشک جهت بررسی وجود مشکلات احتمالی فشار خون فرد را به طور مرتب پایش کند. بسته به علائم، عوامل خطر و نتایج سنجش فشار خون فرد پزشک می تواند موارد زیر را انجام دهد:

✔ مصرف قرص های ضد بارداری همچون گذشته و به صورت معمول

✔ تغییر در نوع، شرکت سازنده یا مقدار داروی ضد بارداری

✔ توصیه به توقف مصرف قرص و تغییر نوع پیشگیری

معرفی بهترین قرص های فشار خون
تغییر در شیوه ی زندگی یک راه به نسبت طولانی برای کنترل فشار خون بالا است. ممکن است پزشکتان به شما توصیه کند تا یک رژیم غذایی سالم با نمک کمتر را رعایت کنید، به طور منظم ورزش کنید و یا یک وزن سالم را حفظ کنید. اما گاهی اوقات تغییر در شیوه زندگی کافی نیست و برای درمان فشار خون بالا می بایست تحت نظر پزشک قلب قرص های فشار خون مصرف کنید.

راه های پیشگیری از بارداری در فشار خون بالا

در صورت تمایل به قطع مصرف قرص های ضد بارداری، می توان از دیگر روش های پیشگیری استفاده کرد. در پایین به چند نمونه اشاره شده است:

✅روش های بدون نسخه پیشگیری از بارداری همچون کاندوم، اسپرم کش، اسفنج و کاندوم زنانه

گزینه های تجویزی: این موارد شامل IUD (بدون هورمون) یا دیافراگم می شوند. امکان دارد پزشک مصرف IUD های حاوی فقط پروژسترون را بدون مشکل بداند.

روش های دائمی: در صورت عدم تمایل به داشتن فرزند بیشتر می توان به طور ایمن روش های دائمی همچون توبکتومی را انجام داد.

دارو های ضد بارداری حاوی استروژن می توانند فشار خون را افزایش دهند. در صورت ابتلا به فشار خون بالا و استفاده از این روش های پیشگیری از بارداری، خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی بیشتر می شود. با این حال، امکان بروز سکته مغزی یا حمله قلبی در این وضعیت نیز نسبتا اندک است. در هنگام بررسی گزینه های پیشگیری از بارداری، باید به معایب و خطرات بارداری ناخواسته نیز توجه شود.

راه های پیشگیری از بارداری در فشار خون بالا

انواع قرص ضد بارداری

قرص‌های ضدبارداری حاوی ترکیبی از هورمون‌های استروژن و پروژسترون است که بدن به صورت طبیعی نیز آن‎‌ها را تولید می‌کند. این که کدام قرص برای شما مناسب‌تر است بستگی به نیاز بدن شما و هم‌چنین نظر پزشکتان دارد.

دارو های هورمونی ضد بارداری

دارو های ضد بارداری حاوی هورمون هایی هستند که می توانند با تنگ کردن عروق خونی کوچک فشار خون را افزایش دهند. تقریبا تمامی دارو های ضد بارداری، برچسب ها و حلقه های واژنی با خطر افزایش فشار خون همراه هستند.

خطر ابتلا به فشار خون بالا در صورت داشتن سن بالای 35 سال، اضافه وزن و مصرف سیگار بیشتر می شود. با این که همه زنان در اثر مصرف قرص ضد بارداری دچار فشار خون نمی شوند اما در صورت نگرانی می توان هر 6 تا 12 ماه فشار خون خود را پایش کرد. در صورت ابتلا به فشار خون بهتر است دیگر روش های پیشگیری از بارداری را در نظر گرفت. در حالی که تقریبا تمامی دارو های ضد بارداری می توانند فشار خون را افزایش دهند اما استفاده از دارو های دارای استروژن کمتر این خطر را کاهش می دهد.

انواع قرص ضد بارداری

دارو های ضد بارداری خوراکی  

این دارو ها بر دو نوع هستند که نوع اول حاوی پروژسترون و نوع دوم یا ترکیبی دارای پروژسترون و استروژن است. این موارد قرص های کوچکی هستند که به صورت روزانه مصرف می شوند. نوع ترکیبی قرص های ضد بارداری می تواند فشار خون را به مقدار اندکی افزایش دهد. در هر بار مراجعه به پزشک یا دارو ساز، قبل از تجویز مجدد دارو فشار خون بیمار سنجش می شود.

همچنین، با مصرف این دارو ها احتمال بالای ابتلا به ترومبوز ورید های عمقی یا تشکیل لخته در نواحی تحتانی پا وجود دارد. این لخته ها می توانند در جریان خون آزاد و به ریه ها منتقل شوند که در آن ناحیه با انسداد عروق خونی و ایجاد آمبولی ریوی زندگی فرد را تهدید می کنند. آمبولی ریوی یک وضعیت مرگ بار بوده و نیازمند درمان اورژانسی است. در صورت ابتلا به بیماری هایی که فرد را مستعد فشار خون بالا یا لخته های خونی می کنند، احتمال تجویز انواع دارای استروژن به شدت پایین خواهد بود.

 

دکتر فریبا هندسی متخصص قلب و عروق و فشار خون 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *