نارسایی مزمن وریدی چه بیماری است؟
اگر دچار عارضه واریس شده اید،علائم منفی آن را تجربه کرده اید و به دنبال درمان هستید، این مقاله برای شما مناسب است. به احتمال زیاد “واریس” به خودی خود از بین نمی رود بلکه بدتر هم می شود. رگ های واریسی، علامتی سطحی از یک بیماری وریدی عمیق، اساسی و پیش رونده هستند. یعنی اگر بیماری درمان نشود، مراحل آن با پیشرفت و بدتر شدن علائم، بسیار قابل پیش بینی می باشد. در این مقاله، در مورد ماهیت پیشرونده بیماری وریدی بحث خواهیم کرد. و بر نوعی از بیماری که سبب ایجاد رگهای واریسی، نارسایی مزمن وریدی یا CVI می گردد، تمرکز خواهیم کرد.
نارسایی مزمن وریدی چیست؟
CVI زمانی اتفاق می افتد که دریچه های کوچک و یک طرفه ای که جریان خون را در رگ کنترل می کنند، آسیب ببینند. در رگهای طبیعی، این دریچه ها باز می شوند تا خون به سمت قلب جریان یابد و دوباره بسته می شوند. نشت این دریچه ها، سبب بازگشت خون به داخل رگ ها و تجمع در آنجا می گردد. این امر باعث بزرگ شدن وریدها و تغییر رنگ آن ها به بنفش-آبی و رنگ خون بدون اکسیژن می شود که می توانید روی سطح پوست، به صورت رگ های عنکبوتی و واریسی مشاهده کنید. این وضعیت، اولین مرحله CVI است.
شش مرحله شایع CVI (نارسایی مزمن وریدی)
شش مرحله شایع CVI (نارسایی مزمن وریدی)
اگرچه این مراحل در هر فرد کمی متفاوت است، اما شش مجموعه علائم زیر، در اغلب بیماران ظاهر می شوند، به طوری که می توانیم با خیال راحت آن ها را به عنوان “مراحل” قابل پیش بینی بیماری دسته بندی کنیم.
- مرحله یک – رگ های عنکبوتی. وجود رگ های کوچک و به رنگ بنفش مایل به قرمز، که در پاها، مچ پا، گردن، صورت و سایر مناطق قابل مشاهده هستند، لزوماً به رگ های واریسی مربوط نیستند ولی ناشی از CVI زمینه ای می باشند. این موارد، در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.
- مرحله دو – رگ های واریسی بزرگ و طنابی شکل. وجود این رگ های متورم، در بسیاری از موارد نشانه “مرحله یک” بیماری هستند، زیرا همانطور که گفته شد، لزوماً به معنای ابتلا به رگ های عنکبوتی نیستند. در این مرحله، مردم اغلب برای اولین بار از ابتلا به بیماری وریدی مطلع می شوند. تورم رگ، ممکن است با خارش، سوزش یا بی حسی در امتداد رگ ها و خستگی، ضعف یا درد در پا ها همراه باشند. مرحله دو، بهترین موقع برای درمان این وضعیت است.
- مرحله سه – ادم (تورم)، بدون تغییرات پوستی. در این مرحله تورم ساق و مچ پا افزایش می یابد زیرا CVI، توانایی سیستم گردش خون در جذب مجدد مایعات را مختل کرده است. افزایش حجم ماهیچه ها، ممکن است به بهبود این وضعیت کمک کند، اما بیماری را درمان نمی نماید و تورم را چندان کاهش نمی دهد.
- مرحله چهارم – تغییرات رنگ و بافت پوست. با پیشرفت بیماری، احتقان وریدی و گردش خون ضعیف می تواند منجر به تغییر در رنگ و بافت پوست شود. پوست پا می تواند به رنگ قهوه ای مایل به قرمز یا سفید درآید و بافت چرمی تری به خود بگیرد که آن را شکننده و مستعد آسیب دیدگی می نماید.
- مرحله پنجم – تغییرات پوستی همراه با زخم بهبود یافته. در این مرحله، ممکن است خراش یا آسیب های ایجاد شده روی پوست سفت، با درمان بهبود یابند و اغلب جای زخم روی آن باقی بماند.
- مرحله شش – تغییرات پوستی همراه با زخم فعال. در این مرحله، که مرحله نهایی CVI است، آسیب های پوستی و زخم های پا، حتی با معالجه بهبود نمی یابند و می توانند پاهای شما را به معنای واقعی کلمه، با زخم های باز و خونریزی بپوشانند.
جلوگیری از واریس پا
در هنگام مواجه با بیماری، آن را هرچه زودتر معالجه نمایید. همانطور که در بالا ذکر شد، مرحله دوم، بهترین زمان برای درمان واریس است. در برخی موارد، علائم در این مرحله می توانند با درمان های محافظه کارانه مانند رژیم غذایی، ورزش و استفاده از جوراب های فشاری با موفقیت کنترل شوند.
مراحل پیشرفته تر این بیماری نیز قابل درمان است، اما ممکن است به درمان های تهاجمی تری مانند اسکلروتراپی، قطع رادیو فرکانسی، لیزر درمانی یا VenaSeal نیاز داشته باشد. برای اینکه بفهمید بیماری وریدی در چه مرحله ای است و کدام گزینه درمانی برای آن قابل استفاده می باشد، با پزشک خود مشورت نمایید.
بهترین متخصص واریس کیست؟
احتمالا پس از مشاهده رگهای بزرگ و طنابی شکل (مرحله دو نارسایی وریدی) به فکر درمان باشید و اولین و مهمترین دغدغهای که ذهن شما را به چالش میکشد، یافتن بهترین متخصص واریس است.
از آنجایی که درمان واریس پا، با روشهای متعددی صورت میگیرد که به تناسب شدت آن، میتواند با لیزردرمانی یا اسکلروتراپی (که درمانهای رایج و سرپایی هستند) تا انجام عملهای جراحی (در صورتی که بیماری درمان عروق پا درمان نشود) متفاوت خواهند بود، نیاز به مراجعه به پزشک متخصص است تا با تشخیص درست، بهترین و کم عارضهترین روش را برای درمان واریس انجام دهد.
هزینه درمان واریس
از آنجایی که پیشگیری بهتر از درمان است، با تغییر سبک زندگی و رعایت نکات سادهای نظیر حفظ تناسب اندام، انجام تمرینات ورزشی، استفاده از جورابهای مخصوص، آبرسانی به پوست، اجتناب از نشستن یا ایستادن طولانی مدت و … میتوانید از بروز نارسایی وریدی تا حد زیادی پیشگیری کنید.
چرا که در صورت بروز بیماری و پیشرویی آن، علاوهبر عوارض درمان که بسیار آزار دهنده خواهد بود، باید هزینه درمان واریس را هم در نظر بگیرید که به تناسب شدت عارضه وریدی، روش و تعداد جلسات درمانی سرسام آور است.
دکتر فریبا هندسی بهترین متخصص واریس